Železný král

Železný král https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12928/bmid_zelezny-kral-jOl-12928.jpg 4 102 19

První díl historické fresky Prokletí králové nás uvádí do gotické Francie na dvůr Filipa IV. Sličného. Filip je osobnost rozporuplná, na jedné straně silný státník, jemuž jde nejvíce ze všeho o jednotu království a který z Francie učinil nejvýznamější zemi Evropy své doby, na druhé straně krutý panovník nelítostně vymáhající vysoké daně, král, jenž nechává razit méně hodnotné peníze, muž vzdorující papežské moci, zabírající majetek Židům a lombardským bankéřům. O zápletky není na francouzském a anglickém dvoře nouze: Filip má tři syny (kteří budou všichni postupně vládnout) a dceru Isabellu provdanou za anglického krále Eduarda II., tři snachy, dopouštějící se cizoložství, v pozadí se splétají intriky mužů blízkých koruně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Le Roi de fer , 1955


více info...

Přidat komentář

Archie
25.09.2023 4 z 5

Francouzská Hra o trůny (Martin se zde u dvorních intrik přiznaně inspiroval). Není to nějaká megalomanská historická freska, ale Druon umí velmi vděčně vykreslit charaktery a dostat je to zábavných, vyhrocených situací s citem pro drama okamžiku. Závěr tak trochu vyšumí do prázdna, nicméně i život krále může vyvrcholit tak nějak.. nijak. V tom je nakonec možná pointa každé "hry o trůny".

tetes
12.12.2022 3 z 5

Celá séria je bravúrne spracovaná časť histórie Francúzska (a sčasti aj Anglicka). Ibaže je to také nemastné-neslané, napätie (na pár výnimiek) nulové a fakty písané takmer vo forme wikipedie. Autor akoby sa po celý čas nevedel rozhodnúť, či píše historickú beletriu, alebo historickú štúdiu, pričom si mohol vziať príklad z Dumasa, alebo z iných fr. (a nielen fr.) autorov/autoriek a podať , dejinné fakty záživnejšie.
...Druon prakticky naservíroval G.R.R. Martinovi "to všetko" ako na tácke, Martin dal "to všetko" do fantasy a dal tomu napätie, ktoré v Druonových knihách chýba. A nakoniec, autorove knihy by najskôr zapadli prachom, nebyť Martina, ktorý Druonove knihy všade propaguje a v zahraničí osobne finančne podporuje ich vydávanie.


Han-nah
07.12.2022 5 z 5

Začátek 14. století ve Francii a vláda krutého, chamtivého panovníka Filipa IV, zvaného "Sličný". Za jeho vlády byla Francie velká a mocná, ale její obyvatelé velice nešťastní. Vše se muselo před ním sklonit a poslouchat, včetně církve. Danil majetky, i církve, nechal falšovat peníze, trestal každičkou vzpouru, kruté popravy byly na denním pořádku, Nikdo mu nesměl stát v cestě. Toho se odvážil jen mocný Řád templářů, proto ho chtěl za všech podmínek zničit a přivlastnit si jejich majetek.
Boj s nimi a popis života jeho dcery, anglické královny. ale i tří synů a hlavně jejich manželek jsou hlavním tématem této knihy. Boj o moc, intriky a život v této krásné skořápce života u dvora. Pouze skořápka a ta, když se rozbije, ne vždy to dopadne dobře.
Velmi hezky zpracované dějiny tohoto období.

fénix56
10.07.2022 4 z 5

Doba Filipa IV. Sličného, tvrdého krále, který se neštítí domoci peněz zlikvidováním řádu templářů. I v soukromém životě je neúprosný. Jak říká své dceři Isabele, kterou provdal za anglického krále, homosexuála: "Nežijeme vlastní životy, ale životy našich království."

Z popisu popravy milenců jeho snach se mi zvedal žaludek. Ale v té době byly podobné popravy běžné.

Trochu méně mne bavila linie obchodníků Tolomei.

Marcello_zbb
31.05.2022 5 z 5

V každej dobe a v každej spoločenskej triede majú ľudia problémy, ktoré musia riešiť.... Pútavo napísané, kniha sa hneď od začiatku dobre číta.

bleekemolen
23.01.2022 4 z 5

Poklidné vyprávění o neklidné době. Poctivě odvedená práce, potěšily mě krátké kapitoly a střídající se hlavní protagonisté, nabízející tak pohled na konkrétní situace z různých pohledů. Postav je tak akorát, aby se čtenář ne zrovna obstojně obeznámený s daným obdobím neztratil, ovšem zároveň je mu nabídnut ucelený obraz dané doby. Každá postava a její motivace působí velmi reálně a uvěřitelně. Ještě, že jsem si koupil všechny díly za pár korun přímo na stránkách vydavatelství.

Česneksmedem
25.08.2021 5 z 5

Tak tohle je veliká paráda! Podstatnou zásluhu na tom jistě má i překladatelka Dana Melanová, které děkuji.
Jak jistě víte, Filip IV. Sličný je spojován hlavně s pronásledováním a likvidací templářů. A je tím pádem také vlastně strůjcem (mimo dalších událostí) „nešťastného“ pátku třináctého. Méně už se ví, že chorobná obava z tohoto dne se nazývá paraskavedekatriafobie.
Kniha je to velice čtivá, místy drsná, má spád i malou lehce milostnou linku. Navíc musím vyzvednout historické vysvětlivky na konci knihy.
Vřele doporučuji!!!

Lolila
22.07.2021 5 z 5

Veľmi dobre a zaujímavo spracované historické udalosti na francúzskom dvore v 14. storočí. Politika, intrigy, boj o moc, náboženské konflikty..... a prekliati králi. Určite odporúčam všetkým, ktorí majú radi históriu ....

Francois17
04.05.2021 5 z 5

Velice čtivě napsáno. Moc pěkná historická knížka. Má to spád hned od začátku.

Sidonka3
23.10.2020 5 z 5

1.díl ze zajímavé, působivé, ačkoli už trochu postarší série historických románů "Prokletí králové", která vypráví o francouzských panovnících, královnách, jejich potomcích a milencích. Je tady popsaná tehdejší politika, boje o moc, bohatství a zejména o trůn, náboženské a jiné konflikty, intriky i různé vztahy. Série začíná Filipem IV. Sličným (neboli Železným), který je ochotný pro své království a postavení udělat cokoli, třeba zničit Řád templářských rytířů, aby mohl zabrat jejich nashromážděné bohatství.
Autor se taky s ničím moc nepáře, dokáže barvitě popisovat drastické scény, jako je kruté mučení, nezapomenutelné popravy, takže to je docela silnej zážitek. Na druhou stranu, taková byla doba, takže co naplat.
V knihách jsou možná jisté paralely s Hrou o trůny (soupeřící rodiny, zrady, erotika), Martin se prý sérií nechal volně inspirovat, nicméně ve výsledku je to přece jenom něco jiného, jiný styl vyprávění, stáří vzniku atd., takže tyto knihy se všem fanouškům GOT rozhodně nemusí automaticky líbit.

Arcticus
24.06.2020 4 z 5

Udalosti okolo kráľa Filipa IV Pekného ponúkajú vskutku dobrý námet na pútavý román. Druon zasadil svoj príbeh do skutočných historických udalostí, čo hodnotím maximálne pozitívne. V príbehu vystupuje viacero skutočných historických postáv, až sa neznalý čitateľ môže miestami v toľkých menách strácať, no našťastie sú na konci knihy vystvetlivky a informácie o každej z postáv. Škoda len, že dĺžka diela nedovolila rozvinúť príbeh trošku viac do hĺbky.

Kuža007
28.08.2019 5 z 5

Jednoznačně nejlepší díl celé série Prokletých králů. Krutý, ale schopný Železný král Filip VI. Sličný, prohnaný Nogaret, který odhalí cizoložné princezny a začátek souboje mezi Mahaut a Artois a Roberta z Artois. Díl, který by stačil sám o sobě. A samozřejmě templářské prokletí od Jakuba z Molay pro Filipa Sličného, kterým to vše začalo.
,,Papeži Klemente, rytíři Viléme, králi Filipe! Do roka vás vyzývám na boží soud, kde vás nemine spravedlivý trest! Proklínám vás! Proklínám! Všechny vás proklínám až do třináctého pokolení vašeho rodu!"

tatjana1737
06.02.2019 5 z 5

Za mne nejlepší kniha série, která by obstála i samostatně, a nejen kvůli Filipovi IV. Sličnému, který je jedním z mých oblíbenců v historii. S ohledem na další knihy a děj je velmi zajímavé, kterak čistě osobní pohnutky a motivy dokážou rozhýbat velké dějiny a jak dalekosáhlé důsledky má spor o to, komu léna a majetky náleží.
Druon má celou sérii velmi historicky propracovanou, ale současně čtivou, kdo se neutopí ve jménech a postavách, ten si odnese hluboký čtenářský zážitek a ještě nahlédne do zákulisí Stoleté války. Ale pozor - není to žádná limonáda, autor se s tím nepáře a některé pasáže na mne při prvním čtení byly krapítek silné. Zkrátka líčení minulosti bez příkras.

Toffee
04.11.2017 4 z 5

Čtivé románové zpracování skutečných historických událostí a intrik v okolí francouzského krále. Ústředním momentem jsou známé události kolem konce templářského řádu. Příjemné čtení.

Mrejča
07.02.2016 4 z 5

Strhující rodinné drama v nejvýznamnější francouzské rodině se odehraje prudce a svižně od března do listopadu 1314. Zarámováno templářským příběhem. Napsáno čtivě tak, aby doložitelná fakta odpovídala historickým zdrojům. Zábava a poučení (nejen o dějepise) v jednom.
Přečteno jedním dechem a už se těším na další díly.

darthvader77
23.08.2015 5 z 5

Kdo miluje Píseň ledu a ohně, bude milovat Porkleté krále, protože tohle je hra o trůny ve skutečnosti. Maurice Druona tímto považuji za jednoho z nejgeniálnějších autorů. Tento francouzký spisovatel má jednoduchý a neskutečně čtivý styl psaní, který vás okamžitě donutí být závislý na každém otočení stránky jeho knih. Do všech postav, ať už je to životem unavená Isabela Francouzská, veselý hromotluk Robert z Artois, ambiciózní Karel z Valois, intrikářská hraběnka Mahaut či chladný mocný panovník Filip IV. Sličný, zlomený Jakub de Molay, zamilovaný dobrodruh Guccio Bagliona a jeho bázlivá Marie de Cressay. Žádná z těchto figurek není černobílá, každý si tu najde svého favorita. Třešničkou na tomhle chutném historickém dortu je, že autor přidal i poznámky, které vysvětlují spoustu věcí, takže je tahle kniha skvělou volbou k zábavnému učení historie. Každopádně než chrlit další superlativy, to si raději Železného krále sami přečtete a rovnou si sežeňte celou sérii, protože budete mít neodbytnou potřebu dočíst tenhle mistrovský kousek až do samého konce.

Paganfairy
02.06.2014 4 z 5

Zajímavé historické drama, ukazujíc, jak moc byly šlechtické dvory prolezlé intrikami a kam až je jedinec schopen zajít jen kvůli pomstě. Příběh je složen z několika linií (král, panoš, vězeň, obchodník...), které se navzájem proplétají a umožňují tak čtenáři získat široký rozhled o době a o středověké společnosti.

astroweb
07.07.2013 5 z 5

Velmi pěkné, až překvapivě, alespoň pro mne, Těším se na další díly.

mysce
10.08.2012 5 z 5

První díl historického cyklu Prokletí králové je strhující dobrodružný příběh odehrávající se na francouzském královském dvoře v době vlády mocného panovníka Filipa IV. Sličného. Na počátku příběhu stojí proces s templáři, kdy je upálen velmistr templářského řádu Jakub de Molay a na hranici sešle prokletí na královský kapetovský rod. 14. století je na francouzském královském dvoře plné složitých nechutných intrik a po smrti Filipa IV. nastává nelítostný napínavý boj o trůn. Román jsem přečetla jedním dechem a ihned jsem se pustila do dalších dílů..