Železný král

Železný král https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121195/mid_zelezna-vila-zelezny-kral-7NK-121195.jpg 4 452 103

Féria série

1. díl >

Železná víla série

1. díl

První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Iron King , 2010


více info...

Přidat komentář

Ailee
18.10.2023 3 z 5

Začátek mě příliš nechytl, ale od prostředka už mě kniha bavila více. Taková pohodová oddechovka. Romantická linka ani napětí nebylo moc vyhrocené. Za přečtení stojí a asi je škoda, že to nevyšlo celé, své čtenáře by si to určitě našlo, i když já preferují trošku hlubší děj. Zase je to taková rychlovka, takže by se tam toho víc stejně nevešlo.:-)

Zuzi_cte
13.09.2023 5 z 5

Diky komentari jedne uzivatelky tady, jsem zjistila, ze jsou v cestine ke stazeni vsechny dily serie + tri novely k nim. Tak jsem se do toho pustila bez predsudku a prehnaneho ocekavani.
Netusim vubec proc by to nekdo srovnaval s Dvory od Maasove - ty miluju, jsou srdcovka ale tohle se mi libilo zase uplne jinym zpusobem. Je to jako srovnavat jablka a hrusky.
Tohle bylo mile, svizne, vtipne, misty mi zatrnulo ale porad to byla takova prijemna oddychova pohadka pro dospivajici divky. Postavy jsou sympaticke a nemuzu nez doporucit. Ale jak jsem rekla - spise pro mladsi rocniky :-)


Thalin
01.09.2023 3 z 5

Nemůžu autorce upřít, že se jí povedlo spojit mnoho fantasy a pohádkových prvků. Ale možná právě to mi na knize úplně nesedlo. Začátek je takový pozvolný, ale jakmile se Meghan dostane do říše víl, tak se na každé stránce objeví spousta mytologických a pohádkových postav, až mi přišlo, že se tam autorka snaží narvat snad vše, co se někdy vyskytlo v nějaké báji nebo pohádce. Když už jsem si říkala, že chybí jen Faun, tak se tam za pár stran ukázal taky. Jako jiným mi neušla ta podobnost s jinými příběhy(Alenka v říši divů, Narnie, Petr Pan...). Na můj vkus to v tomhle směru bylo zkrátka přeplácané.
Meghan mi přišla místy naivní, až hloupá. Kdyby ji neustále někdo nezachraňoval, tak je totálně nahraná. Její charakter nebyl moc propracovaný. I postavy které se objevily pomalu v půlce, měly lepší osobnost. "Romance" s princem jako by se taky vzala odnikud a nesedla mi. Ale jinak to bylo čtivé, autorka se aspoň snažila pohádkovým postavám opravdu dát vlastnosti, které mít mají a pořád se tam něco dělo. Ale jestli si přečtu další díl nevím. Asi mi taky stačil první.

knizninadsenec
01.03.2023 3 z 5

Začátek je trochu pomalejší, zvláštní, málo poutavý, až cca od 2/3 už pomalu začíná být trochu zajímavý, poutavější, akčnější... Každopádně jsem ze začátku měla problém se začíst a u knihy vydržet.

Ještě že jsem to nevzdala. Celkově to byl zajímavý příběh, který má i zajímavou myšlenku. Řekla bych, že si z toho může čtenář i něco odnést.

Svět v příběhu je plný různých "strašidel" a děsivých bytostí, víl, satyrů, trpaslíků, lidí a o nich. Zkrátka bytostí z bájí a pověstí, věda a technologie, příroda...

Meghan objevuje svět, kterému nerozumí, ale chce najít ztracené/ukradené. Zjistí, že není jen smrtelník. Pomalu se dostává kam chce / má se dostat. Objevuje nový svět, pravidla a poznává i trochu sama sebe, dospívá.

Ostatní postavy byly také zajímavé a do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, jakou cestu / možnost si Meghan vybere.

Konec je hodně otevřený, takže si určitě mám v plánu přečíst další díl. Snad se mi bude o něco lépe číst...

Hanulak01
29.09.2022 3 z 5

No. Na jednu stranu se mi velmi líbil nápad, prolínání s dalšími literárními díly. Tempo příběhu bylo také příjemné. Co mě ale neskutečně štvalo byla hlavní hrdinka. Nepamatuju si, kdy jsem četla knihu, kde je hlavní hrdinka až na pár světlých chvilek tak strašně hloupá a neschopná s potřebou, aby ji někdo zachraňoval pokaždé, co se svojí hloupostí dostane do nesnází. A další věc je až bolestivě očividný love interest. Několik totožných scének popisujících jak se "ztrácejí v očích toho druhého" mne postupně nutily obracet oči v sloup. Druhou knihu si přečtu, už jenom ze zvědavosti a jak jsem zmiňovala, příběh jako takový není vůbec špatný, ale od knihy s takovým hodnocením jsem čekala víc.

Artep071
18.08.2022 4 z 5

juuuuuuuuu i přes to že jsme si myslela že na fantasy jsem už příliš dospělá tak mě příběh zcela pohltil ... juuuuuuu neuvěřitelné dobrodružství ...moc jsem si jej užila a jééééé Ash ??? juuuuuuuu xi xi moc pěkná a napínavá pohádečka ... :)

michaela.ch
06.08.2022 3 z 5

Ráda po detektivkach nebo thrillerech sáhnu po tomto žánru, ale tady toho bylo nějak hodně - sen noci svatojánské, Alenka v říši divů (Grimalkin-Škliba), Petr pan (zvonilka co Ashovi šeptá do ucha), čekala jsem více, Dvůr trnu a růží za mě lepší.

DreamerX9
28.09.2021 4 z 5

Tuhle knihu bych nazvala stará dobrá fantasy. Knihy tohoto rázu mi už chybí. Dneska to jsou buďto ufňukané a naivní hrdinky nebo postavy spíše mužského rázu a vyjadřování. Tohle byla překrásná pohádka plná fantazie a ten krásný popis prostředí. Zároveň postavy i vývoj chování postav mi seděl a snad se podaří sehnat další díly A budu mít možnost vrátit se do této říše divů:)

diana1217
03.04.2021 4 z 5

Příběh byl docela hezký, a i dobře napsaný. Souhlasím s janebeauty9860. Taky mi stačí první díl. Dohromady jsou myslím čtyři. První a druhý díl jsou v češtině, a ostatní v angličtině. Myslím, že v tomto dílu byl docela dobrý konec, a jelikož vím, že je to spíše smutná série, tak nechci dále pokračovat. Radši si řeknu že to určitě skončilo dobře a žili spolu všichni šťastně až navěky :)

janebeauty9860
17.02.2021 4 z 5

Hezký příběh. Možná by mi stačil jen jeden díl. K dalšímu se zatím asi nedostanu.

barbb8k
07.12.2020 5 z 5

Já tuto sérii prostě miluji a nidko mě nepřesvědčí, že je nějaká špatná. Ať ji čtu po kolikáté chci, vždy se do ní zamiluji ještě víc.

Na celou tuto sérii jsem pořádala společné čtení, takže jsem vždy měla číst jen určenou část denně. Ze začátku jsem to zvládala, ale jakmile se objevila moje nejoblíbenější část v této knize, začetla jsem se a přečetla dvě stě stran najednou.

Svět je úžasně promyšlený. Země je rozdělena na Letní a Zimní dvůr a vždy podle chování nějaké bytosti poznáte, odkud pochází, protože fériové z Letního dvoru jsou "hodnější" a ti ze Zimního jsou více "nebezpeční".

Celá série je skvěle propojena a děj je propracovaný od začátku až do konce. Během knihy se často vyskytují věty, které vám v tu chvíli připadají jako zbytečné, ale v budoucnu mají obrovský význam.

Megan je mi strašně sympatická. Jako jedna z mála hrdinek z různých knih, má mozek a dokáže ho používat. Chvílemi se chová sice zvláštně, ale těch částí tam vězně není moc.
Robbie je strašně moc úžasná postava. Je vtipný, praštěný a dokáže odlehčit jakoukoliv situaci. On je prostě takový ten kamarád, který vás má hrozně rád, pomáhá, chrání a vždy když potřebujete, pomůže... A to je typ kamaráda, kterého by podle mě většina lidí chtěla (nebo teda já určitě).
A Ash... (SPOILER) o něm v podstatě nemůžu říct, jaký mi připadal na začátku, protože to už si nepamatuju. Jediný co se mi vybaví, když se řekne jeho jméno je dokonalost a úžasnost ❤️
4,5/5⭐

Miliamka
30.07.2020 4 z 5

Skvělý začátek skvělé série. Postavy jsou napsané pěkně, kniha je sama o sobě čtivá a ubíhá.. Chytla mě tak, že jsem musela sáhnout po dalších dílech série.

Ashi
12.07.2020 3 z 5

Ač jsou v češtině jen 2 díly, dočetla jsem sérii celou. Příběh je vlastně docela smutný a depresivní. Dokonce jsem četla rozhovor s autorkou, kde tvrdila, že to nechtěla ukončit happy endem, ale fanoušci jí "donutili" aby to končilo lépe, než měla v plánu. Nelíbí se mi některá pravidla vymyšleného světa, ale rámcově je příběh pěkný, styl psaní čtivý. Mužské postavy jsou fantastické, hrdinka je na mě příliš morální.

LadyAlena
03.04.2020 5 z 5

Miluji Ashe, miluji Meghan, miluji Férii … vřele doporučuji přečíst. Od téhle autorky můžu každé slovo, které z ní vypadlo

AKO
10.03.2020 4 z 5

U knihy jsem se ze začátku trápila, ale poté se to rozjelo a kniha mě v táhla do děje proradných elfů.

luculi
02.02.2020 3 z 5

Po všem tom juchání ostatních čtenářů jsem čekala něco mnohem víc. Příběh je dobrý, nabitý akcí, ale hrdinka je slabá jak párátko. Neustále potřebuje pomocnou ruku, její slzy na krajíčku mě drásaly nervy a celkově byla neskutečně slabá...

Kacennnka
09.11.2019 3 z 5

Vyměňte hlavní hrdinku a máte sice nepříliš originální, ale skvělou vílí knihu s ještě lepšími mužskými hrdiny, autentický svět plný nečekaných nebezpečí a promyšlenou, akční knihu. Je to kniha, kterou bych klidně doporučila dál, protože jsem si čtení užívala a skvěle se u toho odreagovala, protože Julia píše lehce a nadneseně a vám ani nepřijde, že by vám měl na bedrech ležet problém celého Kdesikdys.

jani.ruzicko
10.07.2019 4 z 5

Tohle bylo příjemné překvapení! Inspirace ve Snu noci svatojánské je vlastně celkem geniální. Hlavní postavy jsou sympatické a nelze si je nezamilovat. =) Vykreslené světů i ostatních postav je skvělé a já si to v duchu dokáži naprosto představit =)

Jsem zvědavá, jak to bude dále a mohu doporučit =)

heliiinka
15.06.2019 5 z 5

Tyhle vílí světy se mi líbí, čím dál víc. Je to jasná YA romanťárna, milostný trojúhelník je tedy nutností. Ale stejně to všichni milujem, že? :D Postavy (Ash, Meghan i Puk) jsou sympatické, čte se to superrychle a je tam tak akorát tajemna. A mocenské pletichaření mám taky ráda, takže jsem spoko.

Saryinka
02.06.2019 5 z 5

Tak tohle jsem opravdu nečekala!

Bylo to báječné počtení.

Puka i Ashe jsem si hned oblíbila.
Příběh byl svižný, vše dávalo smysl. Kniha rozhodně nenudila. Bylo tam spoustu akce a napětí.

Skvělý, skvělý, skvělý...

Původně jsem si myslela, že se jedná o dvoudílnou sérii, ale to jsem se teda spletla.

Naštěstí existuje amatérský překlad volně ke stažení na uložtu. Takže neznámému překladateli velké díky!