Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou

Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19614/bmid_zed-jak-jsem-vyrustal-za-zeleznou-o-avb-19614.jpg 5 242 35

Zcela ojedinělá kniha, která malým čtenářům přibližuje dobu komunismu, léta 1948–1989, kdy za „železnou oponou“ v Československu žili, pracovali a snili obyčejní lidé. Velmi očekávaný projekt v New Yorku usazeného českého výtvarníka a spisovatele. Celobarevné vydání kombinuje kresby, komiks a autentické obrazové deníky.

Biografie a memoáry Historie Pro děti a mládež
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

The Wall: Growing Up Behind the Iron Curtain , 2007


více info...

Přidat komentář

Karcoolka2210
02.03.2023 5 z 5

"Múr, ktorý dlhé roky rozdeľoval Berlín aj celú Európu, je našťastie už len spomienkou. Ale niektoré spomienky je nutné uchovávať. Ako správu o minulosti. Ako varovanie pre budúcnosť. Aj keď už jeden múr padol, iné ostávajú a ďalšie vznikajú. Po celom svete. V Izraeli, v Kórei alebo na mexickej hranici. Múry symbolické, ideologické aj skutočné. Múry strachu, neslobody a podozrievania. Múry, bez ktorých by náš život mohol byť slobodnejší a šťastnejší..."

Túto knihu som síce čítala v škôlke, ale tentokrát nie deťom, aj keď predškoláci si prezerali obrázky a dá sa im to cez obrázky trocha vysvetliť. Toto je určite kniha, ktorou môžete začať vysvetľovať deťom totalitný režim. Skvelé spracovanie, kopa užitočných informácií a krásne ilustrácie. Odporúčam všetkými desiatimi!

Renatka11
27.03.2022 5 z 5

Knížky Petra Síse miluju a ráda je kupuju svým dětem, abych si je s nadšením přečetla i já. Posledním přírůstkem do naší knihovny byla právě Zeď, kterou jsem objevila a pořídila, když se dcera rozhodla, že bude psát seminárku o životě za socialismu. Kromě toho, že knížka dětem tuto část našich dějin skvěle přiblíží, má díky svému nádhernému grafickému zpracování i krásnému úvodu a závěru, výstižným popiskům k ilustracím a krátkým deníkovým záznamům, neopakovatelné kouzlo. Dávám 10* a stále okouzlena řadim mezi své srdcovky.


simon9946
16.03.2022 5 z 5

Velice dobře popisuje život za komunismu. Jestli to čte někdo, kdo o komunismu moc neví, tak by mu tohle mohlo otevřít oči.

Adla173
14.01.2022 4 z 5

Knihy Petra Síse mě snad nikdy nepřestanou fascinovat svým osobitým stylem. Přestože jsem se k nim dostala až v dospělosti, dokázaly mě zaujmout a přikovat ke stránkám tak, jako se mi to stávalo během dospívání, kdy jsem hltala jednu stránku za druhou. Obzvláště Zdi si cením, protože seznámí čtenáře s tím, jak to tu vypadalo za komunistického režimu a pro mnoho dětí to bude víc, než veškeré hodiny dějepisu během studia. Rozhodně se na autorovi knížky podíváme i společně s dětmi, jakmile dorostou do správného věku.

hapac
07.09.2021 5 z 5

Opravdu se jedná o ojedinělou knihu, která by měla být povinnou knihou pro další generace. Ano tak to bylo - jedinečně, stručně a výstižně podáno.

MilackovaN
26.04.2021 5 z 5

Myslím, že tohle by měla být povinná kniha pro všechny děti a mládež. Je smutné, že já sama jsem jí objevila až díky povinné četbě na vysoké škole, k předmětu literatura pro děti a mládež, ale určitě si jí pořídím do knihovničky, protože s touto knihou by měl přijít do kontaktu každý. Dneska už moc mladých lidí nedokáže říci, co se dělo v letech za 1948 až 1989 a to je podle mě špatně. Každý by měl znát, co se v té době dělo, a že svoboda nebyla vždy samozřejmostí...

Jass
17.04.2021 5 z 5

Za mě celkově rozhodně ano, pěkná kresba jak je u Síse zvykem, jednoduše vyprávěný příběh, deníkové zápisy, vypíchnutí některých větších událostí... rozhodně dětská publikace hodná pozornosti. Mám pár připomínek, ale řekla bych, že jsou všechny odůvodnitelné právě cílovou skupinou...
Osobně jsem se z knihy moc nového nedozvěděla (vlastně myslím, že nic, ale nikdy neříkej nic...). Nicméně to je asi dobře, kdyby toho v knize bylo víc, tak by byly děti myslím přehlcené a někdy je méně více. (Už tak byli u deníkových pasáží moji mladší spolučtenáři dost vyřízení.)
Slyšela jsem v komentářích výtky typu. "Vážně to bylo tak hrozné? Moje zkušenost je trochu jiná..." moje dojmy byly vlastně přesně opačné, moje zkušenost je žádná, protože jsem ještě nebyla na světě, ale moji prarodiče z jedné strany jsou chartisté a rodinné historky jsou proto poněkud drsnější (vyrovnává to druhá strana rodiny kovaných komunistů...). Z toho důvodu mi tam trochu chyběla zmínka toho, jak byl Petr v privilegovaném postavení... Nicméně, abych odpověděla na opačnou výtku ostatních, tak tu svoji. Je to individuální příběh, příběh jedince a jako takový je validní. Sobě bych navíc dodala, že je to příběh pro děti, a proto je dobře, že to je poměrně něžná verze. (I když... v rámci tématu samozřejmě... jde spíš o to, že nic není příliš explicitní a podrobné.)
Zjednodušenou charakteristiku špatného Východu a dokonalého Západu jsem si sama při čtení neuvědomila, i když při pohledu zpět musím přiznat, že na tom něco je. Sama jsem velkým odpůrcem zjednodušování a souhlasím, že to jistě šlo udělat trochu lépe. Na druhou stranu... je to kniha pro děti, která se snaží předat určitou zkušenost a v rámci té zkušenosti autor jistě tyto pocity zažíval. Celkově to pro mě není důvod proč knihu nedoporučit. "Ptačí sněm" se mi asi líbil krapet víc, ale srovnávat ty dvě knihy je poněkud nesmyslné...

RobertVlach
24.12.2020 4 z 5

Slavná kniha českého ilustrátora a autora Petra Síse s podtitulem Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Jedna z nejlepších pomůcek, jak našemu 6letému synovi vysvětlit hrůzy komunistické totality. Sám se k ní moc nevrací, ale mě se líbila moc.

BrendaVolšová
15.02.2020 5 z 5

Působivé na výstavĕ v DOXu, ještě působivější doma v knižni podobě. Bravo.

KájaKoxík
10.02.2020 5 z 5

Jedná se částečně o komis a částečně o výňatky z deníku autora. Kniha má velmi zajímavé zpracování. Také použití barev má pěknou symboliku. Komiksové pasáže jsou většinou černobílé, doplněné o červenou barvu. Barevně vyvedeny najdeme prvky svobody nebo části deníku.

Knihou nás vede vyprávění autora ke svým dětem. A to formou příběhu jednoho chlapce. Dozvídáme se o jeho životě, o tom jak jeho největší vášeň kresbu a hudbu ovlivnily historické události té doby. A to především v Československu, ale i některé významné zahraniční.

Osobní hodnocení:
Já sama jsem ročník 1992 a tu dobu jsem nezažila. Moji rodiče (oba ročník 1965) vlastně také ne. Rozhodně ne v takové podobě jako autor (ročník 1949). Rodiče mi často vyprávěli a vyprávějí o době svého mládí za minulého režimu. Ale během čtení této knihy jsem místy měla vážně husí kůži. Kniha je napsána velmi dobře. Sice na její přečtení nepotřebujete mnoho času, ale obsah se Vás určitě dotkne. Knihu bych si znovu ráda přečetla jak s rodiči, tak s prarodiči a dozvěděla se více o tom, jak oni vnímaly události v knize popsané. Za mne 5 z 5.

Tipy:
Během čtení se mi vybavila řada filmů k této tématice. Pokud by někdo neznal a chtěl si doplnit: Ucho, Občanský průkaz.

KK

bosorka
30.12.2019 5 z 5

Skvělé kresby Petra Síse, doplněné jeho vlastní chůzí za zdí, kolem ní i skrz ni. Jeho život v kostce, část historie Československa též. Rychlé, přímé, srozumitelné. Skvělé. Jak pro děti, tak i jejich rodiče, kteří můžou skvěle ilustrovanu knihu pojmout jako příručku k vlastnímu vypravování, k přiblížení doby ne tak zcela dávné.

Anetidlo
30.12.2019 5 z 5

Patřím ke generaci, která tuto dobu nezažila. Za školní lavicí se (skoro) každému studentovi znelíbí dějepis. Ani já jsem mu nepřikládala takovou hodnotu. Ve škole jsem se tudíž nic nenaučila, většinou jsem si psala taháky, abych testy úplně neprojela. Až když byl dějepis nepovinný, tak mě začal zajímat, fascinovat. Teď se to snažím vše dohnat. Postupně nacházím to, co mi škola neukázala. Děkuji za tohle dílo!

triatlet
21.12.2019 5 z 5

Pro nejmenší (ne)čtenáře vhodné seznámení s dobou nedávno minulou, aby si jako náctiletí nepletli pražské jaro s Pražským jarem.
Na autobiografickém příběhu Petra Síse se červenají symboly nesvobody a pestrobarevností září svoboda.

josefina_silena
03.11.2019 5 z 5

Výborná dětská kniha, která dobře poslouží i mnohým dospělým, kteří dobu před rokem 89 nezažili. Velmi jednoduše popisuje životní příběh pana Síse v nesnadné době. To, co nám nebyli schopni vysvětlit ve škole na hodinách dějepisu, bylo tady shrnuto na několika stranách. Velmi si vážím každé dobré knihy pro děti a tato by opravdu neměla chybět v žádné rodině.

Sova15
21.10.2019 5 z 5

Dávám 5 hvězdiček. Výborný nápad, jak komiksem
přiblížit dětem dobu totality. Třeba mým dětem bylo těžké vysvětlit, co byly přehrávky a někteří umělci nemohli vystupovat. Povedlo se (a nejen toto) a chápou co je svoboda a co je totalita.
Tuto knihu by měli mít děti jako školní četbu. Ale není jen pro děti, i mne bavila.

essterkaa
21.06.2019 5 z 5

Kniha je opravdu moc hezky napsaná. Myslím si, že děti si díky ní mohou udělat reálný obrázek, jak se u nás žilo za totality. Knížka je provázena krásnými ilustracemi, které přidávají na hodnotě.

Litocha
09.06.2019 4 z 5

Působivé vylíčení jednoho osudu (a z logiky věci tedy i vylíčení subjektivní) z dob, kdy jsme žili za zdí a s rudou hvězdou nad hlavou. Nejvíce mě oslovily úryvky z deníku.

haha_ja
05.06.2019 4 z 5

Krásné ilustrace, pomálu textu (přesto výstižného). Pro starší děti přiblížení doby, která do historie naší země silně zasáhla. Oceňuji vzpomínky z deníku :-)

Melanka
15.05.2018 5 z 5

Nádherná kniha. Dospělí zavzpomínají na nelehké období, děti se poučí. To vše s krásnými ilustracemi. Petra Síse si moc vážím.

Hanin
09.04.2018 5 z 5

Skvělá sonda do nedávné minulosti naší země.