Ze vzpomínek Josefiny Mutzenbacherové

Ze vzpomínek Josefiny Mutzenbacherové https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133108/bmid_ze-vzpominek-josefiny-mutzenbachero-7Qi-133108.jpg 4 11 2

V kultovních erotických memoárech Ze vzpomínek Josefiny Mutzenbacherové zestárlá rakouská prostitutka, nyní vážená občanka vedoucí ctnostný život, vzpomíná na raná léta zaučování do své profese. Pocházejíc z chudých poměrů, začalo její sexuální probuzení velmi brzkou a nemístnou zvědavostí, kterou ukájela nejdříve hrátkami s vrstevníky ze sousedství. To jí ovšem neuspokojilo nadlouho, a když se ledy prolomily, tak se odvažovala do stále silnějších dobrodružství např. s nájemníky v rodičovském bytě, vojáky na vycházce nebo s katechetou ve škole. Vydávání knihy, k němuž došlo poprvé anonymně ve Vídni roku 1906, bylo na dlouhou dobu zakázáno, zejména proto, že se svým tématem (příbuzným 120 dnům Sodomy markýze de Sade) dotýkalo mnoha tehdy vážných tabu, jako je například dětská sexualita a dětská prostituce, incest, felace, homosexualita, skupinový sex či sadomasochistické hrátky. Avšak způsob, jakým se o tom pojednává, ich-forma vyprávění a zasazení do širších souvislostí napomáhají k tomu, že se kniha stala přínosným dokladem, jednak co se týče pohledu na sexualitu počátku dvacátého století, tak obecné polemiky týkající se lidských limitů a hranic.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Josefine Mutzenbacher - die Lebensgeschichte einer Wienerischen Dirne, von ihr selbst erzählt , 2005


více info...

Přidat komentář

Ladys
30.12.2016 4 z 5

Nedávno kniha znovu vyšla a tak jsem si ji půjčil. A světe div se, zklamání se nekonalo.
Sice už jsem neprožíval takové erotické napětí, jako když mi bylo cca 14-15 (tenkrát mi to půjčila bráchova kamarádka a četl jsem to potají), ale čte se to dobře, tak nějak samo, děj se posouvá s věkem postavy taky celkem bez tlaku, erotika bude fungovat pořád a Josefina (myslím tím autora) umí vyprávět tak, že na vás dýchne atmosféra doby.
Jediné, co mi dělalo problém, byl hned na začátku příběhu věk jedinců, spíš dětí, pokoušejících se o první sexuální krůčky. Nebo spíš skoky :-) Optikou současných hodnot a měřítek výchovy je ten nízký věk opravdu neuvěřitelný.
Jinak prima čtení.
A kdo by chtěl víc atmosféry doby a méně sexu, ať nečte erotické romány :-)

Jack Bauer
14.09.2012 3 z 5

Koupil jsem to po revoluci z čiré zvědavosti v brožovaném vydání, když to v tehdejší době kolovalo na VHS. Dnes už mě podobná literatura nic neříká.