Zbývá jen hluk

Zbývá jen hluk https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103668/bmid_zbyva-jen-hluk-naslouchani-dvacatem-k1I-103668.jpg 5 31 7

Podtitul: Naslouchání dvacátému století. Alex Ross je zkušený hudební publicista, který ve své knize mapuje v nejširších souvislostech hudbu 20. století. Zaměřuje se na hudbu tzv. vážnou, ale i na její spojitost i s jinými žánry. Klade si otázku, jak to, že výtvarné umění, které také prošlo převratnými proměnami, je široce sdílené a respektované, zatímco moderní hudbě se tak široké pozornosti a pochopení nedostává. Svůj čtivý výklad zasazuje do historického kontextu a odhaluje i překvapivé souvislosti politické. Název knihy je parafrází posledních slov Hamletových i polemickou citací námitky, že moderní hudba se poslouchat nedá. Kniha byla vyhlášena v tradiční anketě New York Times knihou roku 2007 a vyhrála cenu Guardian First Book Award. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The Rest is Noise: Listening to the Twentieth Century , 2007


více info...

Alto98
Alto98
23.12.2023

Nedokázal jsem knihu dočíst. Navzdory nadšeným popisům ve mne vzbuzovala naopak pocit, že sleduji dějiny světa, který je za zenitem, zabývá se převážně sám sebou a je mimo zájem většiny lidí. Hudební ukázky na přidruženém webu mne taky nenalákaly. Připadá mi to paradoxně vše nějak zastaralé.

PMR
PMR
10.10.2022 4 z 5

Kniha by mohla být asi docela důležitá.
Nicméně já jsem klasickou hudbou dost netknutý a asi bych potřeboval vysvětlit víc, o co těm modernistům vlastně šlo. Připadá mi, že se příliš spoléhali na to, že si to člověk v hlavě nějak zrcadlově převrátí a dotvoří. Je ovšem docela zajímavé, že ono dotváření není zřejmě méně zákonité než v jakékoli jiné hudbě ...

Ještě mě zarazilo třeba to, jak vůbec mohla vznikat tak složitá hudba už i v době, kdy neexistoval pořádný zvukový záznam ... počítám, že zřejmě právě proto :-)


lentolog
lentolog
24.02.2021 5 z 5

Jedna z najlepších kníh o hudbe, aké som dosiaľ čítal.

Jacck
Jacck
13.08.2018 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny zájemce o vážnou hudbu 20. století. Člověk se dočte spoustu o hudbě, o skladatelích, o hudebních směrech, o politice a směrech v umění. Škoda že kniha už je starší a tak končí někdy v 80. letech a už neobsahuje moderní směry. Taky není nutné knihu číst v chronologickém pořadí, ale lze začít z kterékoliv kapitoly, tj např. kapitala o hudbě ve stalinském Rusku (Šostakovič, Prokjev atd) nemá nic společného s hudbou v Hitlerovském německu nebo USA atd. Nejlépe je knih číst a rovnou poslouchat skladby, o kterých kniha píše.

zdenekhajek
zdenekhajek
23.02.2018 3 z 5

Kniha je jistě nabitá informacemi a dobře mapuje vývoj hudby přelomu devatenáctého a dvacátého století. Výrazně mi chyběly urývky notového zápisu, které by lépe popisovaly zajímavé hudební inovace a fenomény, o kterých kniha jinak pojednává pouze slovně.

Basti06
Basti06
22.01.2015 5 z 5

Velice doporucuji vsem, kteri se zajimaji o hudbu 20. stoleti. Kniha je psana natolik poutave, ze zaujme akademiky i laiky (samozrejme ne uplne laiky, jista mira znalosti klasicke hudby je zapotrebi).

Koumi
Koumi
22.04.2012 5 z 5

Kniha, která v českém jazyce chyběla. Krom Silence od Cage je to snad jediná publikace, která se takto obšírně zabývá moderním přístupem k hudbě a je možno si ji v češtině přečíst. Zbývá jen hluk je kniha opravdu neskutečně našlapaná informacemi a daří se jí úspěšně kolaborovat mezi atraktivností čtení a poctivým, podrobným, analytickým přístupem. Webovky s audio ukázkami jsou jen třešničkou na dortu. Snad jen drobná nespokojenost. I když Alex Ross sám prohlásil, že není možné se věnovat všemu dosti obšírně (což je samozřejmé), zmínit pouze zlomkovitě futurismus, konkrétní hudbu nebo grafickou notaci pro mě bylo zklamáním. Ale oproti celkovému pocitu opravdu jen velmi nepatrným.

Autorovy knížky

Alex Ross
americká, 1968
2012  91%Zbývá jen hluk

Kniha Zbývá jen hluk je v

Právě čtených4x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce36x
Chystám se číst54x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x