Zázraky

Zázraky https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192059/mid_zazraky-Pcl-192059.png 4 19 4

Otázku, zda se dějí zázraky, nelze nikdy zodpovědět na základě pouhé zkušenosti. Každá událost, která může být prohlášena za zázrak, je v poslední instanci něco, co vidíme, slyšíme, cítíme, chutnáme či hmatáme. A naše smysly nejsou neomylné. Pokud usoudíme, že se stalo něco mimořádného, vždy můžeme říci, že jsme se stali obětí iluzí. A vyznáváme-li filosofii, která nadpřirozeno odmítá, je nasnadě, k jakému závěru se přikloníme. To, co si ze zkušenosti odneseme, závisí na filosofii, se kterou ke zkušenosti přistupujeme. Je tedy zbytečné odvolávat se na zkušenost dříve, než rozhodneme (či než budeme schopni rozhodnout) otázku filosofickou. Kniha Zázraky patří mezi základní práce, které se touto problematikou zabývají. Dílo přináší srovnání mezi křesťanstvím, naturalismem a panteismem a jejich metafyzického přístupu k fenoménu zázraků. Lewis se dále zabývá původem a povahou lidské racionality, zamýšlí se nad zdrojem morálních hodnot a soudů a z těchto úvah vyvozuje filosofické a teologické důsledky.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Miracles , 1947


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.12.2022 5 z 5

Tak tohle bylo počteníčko

Hanka_Bohmova
15.08.2019 4 z 5

Autor hned v úvodu připomíná, že naše ochota přijmout existenci zázraku není dána silou zkušenosti, očividným důkazem. Naopak, naše "předporozumění" interpretuje zkušenost a stanovuje (ne)přijatelnost argumentů. Proslulé vyprávění o E. Zolovi v Lurdech (obsažené zkráceně například v Hlouchově Minutěnce) to ilustruje znamenitě. A nemusíme se omezovat na vztah k nadpřirozenému: i obyčejná žárlivost ovlivňuje kritéria věrohodnosti partnerových vysvětlení natolik silně, že ani zde není řešením podat další, ještě neprůstřelnější důkaz.

Proto se C. S. Lewis soustředí právě na naše předporozumění a zkoumá teoretickou ospravedlnitelnost, přijatelnost zázraku, vnějšího zásahu do běhu přírody. Nejsou to stránky, které by se "četly samy" - je potřeba zapojit šedou kůru mozkovou. A obávám se, že současnému čtenáři může být Lewisův důraz na zcela speciální postavení lidského intelektu (autorovými slovy: faktu, že lidská mysl dokáže dospět k nezvratnému přesvědčení o nutné existenci další planety za Uranem) trochu cizí, protože současná společnost ztrácí pro racionalitu tu citlivost, která převažovala v minulosti.

Jsou Lewisovy Zázraky k něčemu i člověku, v němž existence nadpřirozeného žádný kognitivní rozpor nevyvolává? Podle mě zcela jistě. Autor není esoterik utržený ze řetězu, jeho pohled je očišťující, pořádající (pro leckoho jistě až moc). A pokud jde konkrétně o křesťany - Lewisovy úvahy o hlubší povaze biblických zázraků mohou být inspirativní i pro ně.


fanous21
18.03.2016 5 z 5

JednoDuše zázračné čtení!

joni
21.09.2013 5 z 5

Opravdu skvělá kniha. Lewis umí hodně dobře obhájit dvoje názory :)

Štítky knihy

křesťanství

Autorovy další knížky

C. S. Lewis (p)
britská, 1898 - 1963
1991  84%Lev, čarodějnice a skříň
2008  90%Rady zkušeného ďábla
1993  79%Čarodějův synovec
1992  82%Princ Kaspian
1993  82%Poslední bitva

Kniha Zázraky je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst26x
Chci si koupit15x