Zavři oči, otevři pusu

Zavři oči, otevři pusu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209475/mid_zavri-oci-otevri-pusu-209475.jpg 2 9 5

Děj nové prózy známé české spisovatelky začíná za druhé světové války a zachycuje život u nás v dalších dvaceti letech. Mnohovrstevnatý psychologický román zobrazuje vývoj a pohnuté osudy dvou protagonistů — Marcely a Pavla. Navenek suverénní Pavel trpí velkými morálními handicapy, nejzávažnějším z nich je čin, jehož se dopustil v mládí coby pohraničník. Událost intenzivně ovlivňuje jeho další život a vstupuje i do jeho vztahu s Marcelou. Marcela se od dětství potýká s pocity nesvobody: probouzejí je vztahy s rodiči, společenské konvence i partnerství s Pavlem. Nakonec v sobě nachází sílu vzepřít se, prosadit si svou a odchází pracovat jako vychovatelka do ústavu pro postižené děti. Kniha jakoby mimochodem, ale velice přesně a působivě evokuje tehdejší dobu i politické dění a ukazuje, jak ovlivňovalo a deformovalo existenci obyčejných lidí.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Doplněk
více info...

Přidat komentář

Nartaya
29.04.2020 5 z 5

Autorku jsem dosud neznala. Půjčila jsem si knihu v knihovně, na blind... a k ní ještě Pozdní láska. První jsem vzala do ruky právě Pozdní lásku a ne a ne se začíst... Odložila jsem ji.

U této knížky to bylo naprosto jinak. Hned mne "chytla". Přišlo mi, jako by ji psala žena o pár let starší, než jsem já. Sloh svěží. Bavil mne i návrat do let, kdy vyrůstala moje mamka.

Zkrátka, kniha se mi moc líbila.

bábuška
26.04.2017

Už po přečtení několika stránek jsem knihu odložila. Nelíbil se mi styl psaní, popisované období nezáživně interpretované.


tisha8409
26.08.2015 odpad!

Od začátku mi to samo řeklo "zavři mě. Nic ti nenabídnu" tak jsem to udělala a nelituji.

alabra
14.12.2014 3 z 5

Téma mě zaujalo, způsob zpracování nikoliv, příliš rozvláčné, neslané - nemastné.

bookemma
28.09.2014 2 z 5

Tak nevím, nějak jsem se nemohla donutit, abych knihu dočetla. A to většinou nikdy nedělám. Nápad mi prvotně přišel velmi zajímavý, ale stále jsem se nemohla začíst... Osudy Pavla a Marcely mě příliš nenadchly. Za mě tedy jen dvě hvězdičky.