Zavolejte sestřičky

Zavolejte sestřičky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210916/bmid_zavolejte-sestricky-r39-210916.jpg 4 245 75

Kniha autentických vzpomínek na autorčino mládí, kdy v 50. letech 20. století pracovala na londýnském předměstí jako porodní asistentka. Zachycuje dobovou atmosféru: poválečnou bytovou nouzi, početné rodiny žijící ve stísněných bytech (v nichž prakticky bez výjimky probíhaly i porody), složité rodinné poměry i tvrdý život v East Endu, kde po válce panovala neuvěřitelná chudoba a děti si hrály v kráterech po bombách. Autorka líčí osudy žen a dívek, s nimiž se setkala, i tehdejší situaci v Londýně. Podle knihy vznikl úspěšný seriál BBC.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Call the Midwife , 2002


více info...

Přidat komentář

Copánie
04.05.2023 5 z 5

Vřele doporučuji anglický originál + další dvě nepřeložená pokračování. Občas pro mě bylo obtížné se ztotožnit s povahou hlavní postavy, tedy autorky, nicméně mi po přečtení zůstává skvělý literární zážitek a plno pozitvních dojmů.

simca9342
23.02.2023 5 z 5

Román o tom, že ani válka mnohdy nezastaví nikoho od pomoci druhých ani od odvážných činů.
Tohle není jen tak běžný román, vymyšlený z pera mladé autorky. Tento biografický příběh přináší pohled do dějin a nejen to, ale také na samotný život nebojácných zdravotnic bez kterých by to asi Londýn nezvládl. Těžká práce, stres , ale také vyčerpanost a nouzové stavy se podepsaly na fyzickém  a psychickém zdraví mnoha z nich.  Autorka byla mezi nimi, v knize popisuje své začátky v práci porodní asistentky. Zde je další svědectví jak to skutečně bylo.


MamaKnihomolka
08.01.2023 5 z 5

Tato kniha jsou vlastně vzpomínky na autorčino mládí, kdy začala pracovat jako porodní asistentka u jeptišek.
Autorka čtenáře nejdřív v úvodu seznamuje s tím, jak to vůbec v 50. letech 20. století chodilo. Jak si žena vedla ve společnosti, jaké bylo bydlení, početné rodiny i hygiena. Popisuje začátky porodních bab (těch šikovných i nešikovných, které nejednou přispěli ke smrti jak matky tak i dítěte).
•••
V knize se seznamujeme s osudy žen, se kterými autorka přišla do styku. Nad některými osudy budete tajit dech a při některých příbězích se budete chtít i smát. Ale kniha obsahuje i naprosto hrozné příběhy, které s člověkem otřesou nebo jiné dojemné a smutné.
Mnoho kapitol je věnováno i prostituci, která byla, je a bude. Popisy jak to vše chodilo, byly více než výstižné a bohužel i velmi do detailu bylo popisováno, jak se v této sortě lidí řešilo nechtěné těhotenství.
Velké téma některých kapitol byli i chudobince a jejich hrůzy, kterými se mnoho lidí prošlo a nad kterými se svíralo srdce.
Mimo příběhy o porodu autorka píše i o samotných jeptiškách. O spolupráci s nimi, jejich přístupu, zvyklostech a celkově stylu života.
•••
Líbil se mi skvěle popisovaný porod, atmosféra a vše kolem něj. Jako sama porodní asistentka jsem si chrochtala blahem a hltala každé slovo, protože v té době být porodní asistentkou nebyla žádná prča.
Celou knihu ještě pozvedlo pár fotografií, které člověku dodají ten správný pocit, že o čem čte se opravdu dělo.
•••
Podle knihy je natočený i seriál s 10 sériemi. První mám za sebou a jak se uvádí, že je inspirovaný knihou sedí. Je v něm hodně věcí navíc, ale vůbec to nevadí. Více emocí ve mě vyvolala přeci jen kniha, kromě posledního dílu. To jsem měla na krajíčku.

orinka3
24.08.2022 5 z 5

Při četbě knížky jsem si uvědomila, že z literatury znám Anglii starověkou, kdy tam působili Římané, Anglii středověkou i současnou - ale určitě ne takovou, o které spisovatelka se vší poctivostí píše. Padesátá léta krátce po válce. Jsem docela šokovaná strašnou bídou, ve které chudší obyvatelé Londýna žili. Ta špína, špeluňky na bydlení, hromady odpadků všude a mezi tím se rodily děti. Obdivuji sestřičky, které si uměly poradit i v tak ztížených podmínkách a odvedly prvotřídní odbornou práci. Neodsuzovaly, neštítily se, pomáhaly ze všech sil. V knize potkáváme výrazné ženské postavy. Třeba nebohá šílená paní Jenkinsová, srdce nad jejím osudem puká. Jak je vůbec možné, že v polovině dvacátého století se takhle zacházelo s lidmi? S dětmi?? Chudobince, o kterých se tu píše, bych očekávala ve století 19., věřila bych je Dickensovi, ale v době ani ne před sto lety? Vždyť jde o civilizovanou zemi. U nás bylo po válce taky těžko, ale nevzpomínám si, že by někde lidé tak strašně žili. Nebo hrozný osud mladinké naivní dívky Mary, která po útěku z Irska v Londýně padla do drápů pasákovi. V jaké špíně musela prožít to nejhorší, bez pomoci a stále zneužívaná, a jediné, co by ji mohlo potěšit - její dítě - jí sebrali. Nebo ta rodina s 24 dětmi, vzájemně se milujícími manželi, kteří po celou dobu svého manželství spolu nemohli promluvit, protože Conchita neuměla anglicky a Len španělsky. To jim ale v lásce nezabránilo a Conchita byla tak silná, že zvládala domácnost, i když početnou. Děkuji autorce za tuto knihu, protože mi přiblížila práci sester i život v klášteře bez patosu, zato s hlubokým člověčenstvím a s láskou k lidem i řádovým sestrám.

jalca
13.07.2022 5 z 5

I když autorka nebyla profesionální spisovatelka, tahle kniha je napsaná přímo skvěle a navíc je doplněna trochou dobových fotografií. K přečtení mě inspiroval seriál, který je rovněž velmi povedený a alespoň pár dílů určitě stojí za zhlédnutí.
Při čtení jsem si oblíbila všechny sestry a to i ty řádové, které všem poskytovaly duchovní podporu. Ani jedna to v té době neměla lehké, ale i přes to vytrvale poskytovaly péči všem pacientkám i jejich dětem.
Kniha se mi moc líbila a určitě ji doporučuji. Jen je velká škoda, že se skoro nedá sehnat.

Evar88
21.06.2022 4 z 5

Do knihy jsem se pustila na základě skvělého stejnojmenného seriálu a musím říct, že mě předloha nezklamala. Ano, oproti televiznímu zpracování je to knižní poněkud roztříštěné, ale po pár kapitolách si člověk zvykne a nechá se vtáhnout do nelehkého období 50. let, kdy to těhotné ženy a porodní sestry neměly vůbec jednoduché... Za mě velmi zajímavé téma a nepřeberné množství lidských osudů. Knížku určitě doporučuji a pokud máte rádi ucelenější formu, určitě se podívejte na seriál.

Annannas
18.05.2022 5 z 5

Velmi poutavé čtení o velmi nelehké době. Rozhodně doporučuji.

Katka2382
12.02.2022 5 z 5

Krásná a čtivá kniha.
Seriál jsem neviděla,teda jen kousek jednoho dílu a oproti knize mi přisel o dost uhlazený a čisťoučký než to asi bylo doopravdy.Ale tak to asi je vždy,v knize se dá popsat hodně,určitě víc než se dá pak natočit.
Knížka se mi líbila moc a ráda bych si ji i koupila,ale bohužel je beznadějně vyprodaná(není ani v bazarech a antikvariátech).
No pokud by Ikar uvažoval o dotisku určitě by neprohloupil,po knize je teď docela scháňka.

Velmi jsem obdivovala všechny sestry,jak řádové tak ty civilní.Pro jejich obětavost a lásku ke všem těm ženám a dětem,oproti jejich je ten náš život jako procházka růžovým sadem.

Knihomolka506
19.12.2021 5 z 5

Náročná práce zdravotního personálu v poválečném románu.

Ada0004
01.12.2021 5 z 5

Já jsem četla knihu už před nějakým časem a kniha mne naprosto pohltila. Velice poutavé a hlavně pravdivé příběhy téměř nedávné doby - je to pouhých cca 70 let, ale jako by to bylo ze středověku! Obdivuji nelehkou práci sestřiček, kterou dělají s láskou a takovým nasazením! A kolik lidských duší dovedou pohladit či zachránit! Nádherná kniha, která vykresluje nejenom toto krásné a těžké povolání, ale také velice pěkně ukazuje Londýn té doby a hlavně je neskutečně lidská! Tolik krásy a bolesti v tak malé knize! Po přečtení jsem moc toužila vidět seriál a dočkala jsem se až letos - bohužel v tak naprosto nepochopitelném hloupém vysílacím čase!!! Nechápu koho to mohlo napadnout! Cílová skupina v práci a doma mohou vidět děti bez rodičů - což pro ně může být bez vysvětlení dost šokující- to se ale knihy netýká. Za mne kniha super! Seriál milý jen prosím ČT o reprízu , kterou si jistě zaslouží, ale ve správném vysílacím čase!

Haduwig
30.10.2021 4 z 5

Kniha rozhodně přináší zajímavý vhled do poválečného East endu, porodnictví a části cockneyského života. Některé z těchto skutečných příběhů cele naplňují rčení mojí prababičky, že život píše romány.

Přesto si nejsem jistá, jak dobře funguje tento jediný díl přeložený do češtiny na čtenáře, který neviděl seriál. Kniha samotná totiž řadu příběhů nijak neuzavře, vedlejší postavy moc nepřiblíží a celkově to není ani moc soudržné vyprávění.

Takže pokud znáte seriál, je tohle velmi příjemné dokreslení, anebo si knihu přečtěte, pokud chcete několik obrazů z dané doby a místa, ale nečekáte žádnou velkou zápletku.

Pavčule
16.08.2021 2 z 5

Nejdřív seriál a pak knížka . Seriál mě moc nebral a tak jsem si říkala ,že třeba knížkou se to zlepší . Nevím ...

daza.dt
27.07.2021 5 z 5

Po knize jsem se začala pídit, když mi kolegyně říkala o existujícím seriálu. Kniha mě rozhodně nezklamala, bavila mě dokonce více než série Sestřičky od Donny Douglasové (série je spíš zaměřená na osobní příběhy sestřiček než na pacienty). Rozhodně doporučuji

pocketka
03.07.2021 1 z 5

Po knize jsem sáhla kvůli povedené obálce a těšila jsem se, že se dozvím něco nového z poválečného období. Pokoušela jsem se x krát začíst, dávala knize x šancí mně zaujmout. Bohužel. Je to takové nemastné neslané chaotické vyprávění, nemá to ani hlavu ani patu, nic na sebe nenavazuje. Věřím, že jako dokument to bude povedený kousek, ale jako kniha pro mně ne. Zklamání, odloženo, nedočteno.

Ronny
15.06.2021 5 z 5

Na knihu mě nalákala filmová série. V češtině bohužel vyšel jen 1. díl knihy, ostatní jsem si zakoupila v angličtině. Knižní předlohu napsala porodní bába, která působila v East Endu v Londýně v 50. a 60. letech, takže jsou to skutečné příběhy žen a fakta z té doby. Velmi zajímavé a čtivě napsané, doporučuji!!!

putpuda
28.05.2021

Jsem velice zvědavá. Už jsem viděla čtyři série a je to naprosto úžasné. Velice zajímavé a hódně dojemné.

Maciiik
20.03.2021 4 z 5

Mám ráda tyhle výlety do jiného času a prostoru... S touhle knihou jsem nakoukla do poválečného Londýna, přijala pozvání k sestřičkám od sv. Raimunda a nechala si vyprávět o těžkých začátcích předporodní péče v chudinské čtvrti. Styl psaní mi příliš nesedl, bylo to takové neuspořádané, ale velmi autentické a milé.
(V reálném světě jde o komunitu sv. Jana Božského - zkráceně CSJD, založenou roku 1848, která dnes sídlí v Marston Green u Birminghamu.)

Noisette73
14.09.2020 2 z 5

Kniha se mi nelíbila, nevyužila potenciál, byla pro mě chaotická, takže jsem z ní mnoho neměla.

los
29.06.2020 1 z 5

beletrizované paměti od amatérských (ne)spisovatelů nemám rád, buď beletrii s historickými reáliemi, nebo paměti, v nichž se snese, že autor neumí vyprávět/psát

téma velmi zajímavé, ale vadily mi jednak řeči o bohu a církvi, jednak ich-forma a s tím spojená přehnaná vztažnost vypravěčky k sobě samé: nezajímají mne její pocity a subjektivní hodnocení, ale názory a profesní popisy z praxe - a těch se mi dostalo žalostně málo

niknikita
23.06.2020 4 z 5

Situaci v poválečném Londýně jsem si neuměla vůbec představit, dokud jsem nečetla knihu Jennifer Worth. Drsný život v té době byl pravděpodobně podobný ve většině měst poznamenaných druhou světovou válkou, ale toto očité svědectví autorka popisuje s nadhledem a nebrání se ani vtipným momentům.
Je to živočišné a pravdivé vyprávění a stojí za pozornost čtenářů.