Závěje

Závěje https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87554/bmid_zaveje-DRM-87554.jpg 5 648 163

Bostonská soudní lékařka Maura Islesová, která přiletěla do Wyomingu na konferenci, se zúčastní lyžařského výletu. Když terénní vůz uvázne na zaváté horské silnici, ocitne se skupina bez pomoci v pustině. Za soumraku doputují do odlehlé osady jménem Říše věčné blaženosti, kde stojí dvanáct až přízračně stejných domů a kde se muselo odehrát něco hrozného. Auta jsou v garážích, na stolech zůstalo nedotčené jídlo. Obyvatelé jako by se rozplynuli. Šlápoty na sněhu však prozrazují, že Mauru a její přátele někdo v mrazivé tmě nespouští z očí… Po čase na stejné místo vyráží detektiv Jane Rizzoliová z bostonského oddělení vražd, aby vypátrala jak záhadu opuštěných domů, tak děsivou pravdu o osudu své dlouholeté přítelkyně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ice Cold , 2010


více info...

MiraRunaway
MiraRunaway
09.11.2023 5 z 5

Milovaná Tess mě opět vtáhla a nepustila. Baví mě, jak je v sérii někdy více Jane a někdy více Maura, protože mám ráda obě. Tentokrát více příběh Maury a ne ledajaký. Téma sekty vedené prorokem bylo zábavné a strhující. Více dějových linek mi nevadilo. Rozuzlení bylo nečekané, protože autorka úvahy čtenáře dokáže celou knihu směřovat úplně jinam. Samozřejmě vím, že některé pasáže, zejména pobíhání a přežívání v horách v zimě nejsou úplně realistické, ale bavila jsem se, odreagovala se. Proto přeci čtu :)

Satyrka
Satyrka
15.10.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, že u rozečtených sérií ani nečtu anotaci, abych byla co nejvíc překvapená, jsem čekala, kdy se přeskočí podivný začátek o výletu Maury a začne se dít něco, co bych očekávala od detektivky. Pak mi začalo docházet, že na tom výletu asi bude něco víc a pak už to byla opět jízda od začátku do konce. Ale tentokrát úplně jinak vystavený příběh. Souhlasím, že jde v podstatě o tři knihy, tři části, v knize jedné, ale mně se to líbilo, přestože to bylo jiné než dosavadní díly. Spíš mi zprvu přišlo, že čtu něco jako Nevítaný host od Lapeny. Ale to mi nevadilo, protože u této zmíněné knihy jsem byla napnutá jak struna.
Netušila jsem, co od názvu Závěje čekat, ale ten název ke knize sedl jako ... na hrnec. Opět napsáno tak, že jsem vše viděla před sebou, cítila atmosféru a chlad. Maura je moje oblíbená postava, takže super.
Teď pár spoilerů:
Téma sekt jsem už četla ve více krimi a jsem upřímně ráda, že pokaždé je trochu jinak pojaté. Konec, pravda, bývá podobný.
O tom, že Maura není mrtvá jsem věděla stoprocentně, čekala jsem, kdy Jane uvidí něco, co jí navede k tomu, že ona spálená mrtvola není Maura. Ale jako upřímně ten šílený obrat mě dost překvapil. Myslím to, že najednou byla celá výprava kromě Maury mrtvá. Tomu se mi nechtělo věřit. Už dost hrozné bylo to, co se stalo Arlovi.
Bavila mě i část, kdy Maura prchala s Krysou a psem. Opět, sice něco jiného než jsme asi čekali, ale proč ne?
Že je Cathy Katie mě nenapadlo, přestože podobných jmen jsem si všimla. Jak skončila ona a Jeremiah mi přijde, že je takový jediný spravedlivý jednoduchý konec, který krimi s tématem sekty dávají.
No a úplný závěr? Zajímavé. Za mě skvělý, že se objevují postavy z předchozích dílů.
Celkově se mi tedy díl líbil, mě tohle prostě sedí a baví.


aliza
aliza
03.09.2023 5 z 5

Na autorku jsem narazila asi před rokem úplnou náhodou a jsem tomu strašně moc ráda. Její knihy mi vyloženě "sedí", už jich mám pár přečtených a zatím nezklamaly. A tato je zatím asi úplně nejlepší. Od začátku do konce napínavá, mrazivá atmosféra, tajemno, doslova jsem ji zhltla. Vřele doporučuji.

work
work
08.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Máte-li chuť na tři knížky v jedné, přečtěte si Závěje. Chcete-li však pořádně ucelený příběh s dobrým tahem na branku, začnete nejspíš v Závějích malinko zapadat...
První část - dobrodružství ve sněhu. Tento úsek knížky je parádní. Vyprávění odsýpá, zimní krajina tomu sluší, dialogy jsou výborné (a mnohdy vtipné), atmosféra se pomalu buduje a celé je to mysteriózní. Navzdory letním teplotám jsem cítil poryvy studeného větru, vločky sypající se bez přestání z oblohy, i praskající dřevo v krbu. Hlavní hrdinka veskrze sympatická. Pak se autorka rozhodne změnit styl.
Druhá část - sociální pracovnice na scéně. Pokus o akční slepenec, kde žádná z nově příchozích postav nedává smysl. A že se jich tam po komorně laděném úvodu najednou objeví. V podstatě musí, protože ty původní nechá autorka zhynout. Mysteriózno nahrazuje rešerše o sektách. Korunu tomu nasazuje pracovnice OSPOD, jež hrdince příběh ukradne a dovede do finále. Ne, počkejte, ještě to nekončí, ještě tu máme lékařské intermezzo, poučení o tom, jak zacházet s nebezpečným odpadem, a varovně zdvižený prst pro všechny, kdo - představte si - pro peníze dělají neetické věci.
Třetí část, naštěstí krátká - kterak dobrý hoch štěstí došel. Co k tomu říct? Chlapci to samozřejmě přeji, ale tohle je úplně jiný žánr, spíš literatura pro -náctileté.
No a teď k detektiv Jane Rizzoliové, která - podle anotace - vyráží vypátrat záhadu opuštěných domů. Tak ta je tam úplně zbytečná a v podstatě ani nic nevypátrá, spíš příběhu škodí.
Celkově to ale až tak hrozné není, škoda, že autorka neudržela kvalitu první stovky stránek...
P.S. Podrobný komentář v plné palbě - viz. kackahracka.

SSTknihy
SSTknihy
02.07.2023 4 z 5

S touhle detektivkou chybu neuděláte! Mráz proniká až do morku kostí, všudypřítomný tísnivý pocit sledování, pachatel za sebou nechává v závějích zlověstné stopy a nejbližší vesnice zeje děsivou prázdnotou.
Četla jsem knihu dřív, než jsem objevila seriál inspirovaný autorčinými příběhy a jsem za to moc ráda. Knihy jsou mnohem vážnější, drsnější a napínavější.

RADIN
RADIN
26.03.2023 3 z 5

Nechcel by som byť tým trinásťročným dievčaťom v tej sekte.

mysterygirl
mysterygirl
24.03.2023 5 z 5

Tak tohle já můžu..skoro jsem ani napětím nedýchala a otáčela stránku za stránkou.
Skvělý , napínavý, bez hluchých mist

monte
monte
19.02.2023 3 z 5

Napínavé, mrazivé, prostě skvělé čtení

Mini.Baby
Mini.Baby
16.01.2023 4 z 5

Ubírám hvězdu za tragický osud Mauřiných společníků

Arev122
Arev122
09.12.2022 5 z 5

Čtení, které od začátku až do konce je akční, dobrodružné a napínavé.

Ester71
Ester71
28.11.2022 5 z 5

Hodně napínavé, chvílemi až hororové, konec překvapivý.
Vůbec jsem neměla představu, do jaké knížky se pouštím, vybrala jsem si ji kvůli výzvě. A udělala jsem dobře, byl to čtenářský zážitek. Doporučuji.

vosje
vosje
03.08.2022 5 z 5

V tomhle horku jsem si nemohla vybrat lepší knihu. :-) Stále jsme se brodili závějemi a mrzli. :-) Napínavý detektivní příběh s nečekaným rozuzlením. Nevybočuje z lepšího průměru, ale dobře se to četlo.

P.S.
Chtěla jsem dát jen čtyři hvězdy, ale nejde mi to opravit.

janina66
janina66
12.03.2022 5 z 5

Moje první kniha od autorky a jsem nadšená. Záhadné prostředí vybydlené vesnice a tajemno okolo všech prázdných domů. Sníh, závěje, mráz okolní lesy. Dobrodružně tajemná atmosféra knihy. Přečteno jedním dechem, velice čtivé.

Pine
Pine
26.02.2022 4 z 5

Rizzoli a Isles znám už nějakou dobu díky krimiseriálu z televizních obrazovek, ale v knize jsme se setkaly poprvé. Závěje jsem četla kvůli výzvě a vůbec nevadilo, že se jedná o osmý díl série. Slušný rozjezd, část o tajemné opuštěné osadě uprostřed divočiny mě bavila (na studené únorové večery ideál). Gerritsen své dílko protnula pár zvraty, jen to poslední odhalení bylo na můj vkus už přehnané.
Kdo chce zažít něco mrazivého, trochu vztahů i napětí, velkou touhu po přežití a nečekané situace, ať se pustí do čtení!

Zdenas5
Zdenas5
13.02.2022 4 z 5

Napínavé, zajímavé i trochu strašidelné, plné zvratů, nepředvídatelný závěr, prostě super.

munka
munka
27.01.2022 5 z 5

Knihu som si vybrala kvôli výzve a bola to dobrá voľba. Napínavý dej od začiatku až do konca. Doporučujem.

Nixa
Nixa
21.01.2022 5 z 5

Opět skvělé! Celou sérii čtu znovu a i když už jsem jednotlivé díly četla několikrát, tak si čtení užívám úplně stejně jako poprvé. Tess Gerritsen patří mezi mé oblíbence a tahle série prostě nemá chybu!

Janík511
Janík511
08.01.2022 5 z 5

Tess opět nezklamala. Od děje jsem se nemohla odtrhnout. Pro mě je a bude zárukou kvalitní četby.

Amitiel76
Amitiel76
24.08.2021 4 z 5

Detektivky obvykle nečtu. Navíc když jsem si tuto knihu přinesla domů z knihovny tak jsem zjistila, že je to už osmý díl série. No nevadí. Anotace byla velmi lákavá, a spíš než detektivku, slibovala povedený napínavý thriller. Tak jsem se dala do čtení....
A opravdu to bylo tak. Už od prvních stránek byl člověk napnutý jak kšandy :-))
Zasněžená pláň kdesi v horách, a na ní stojící osada s podivným názvem "Říše věčné blaženosti". Dvanáct přízračně stejných domů, které však nevykazují žádné známky života. Dveře jsou nezamčené, okna dokořán, na stolech nachystaná večeře. Přesto nikde není ani živáčka. Jaká hrůza se tu asi musela stát? Kam se všichni poděli? Proč v takovém spěchu? Chtít odpovědi na takové otázky, ovšem může být velmi nebezpečné... Ale když vaše auto uvízne během sněhové bouře v závějích, tak nemáte příliš na výběr. Přijmete jakékoliv útočiště, i to sebepodivnější.....
Dobrá polovina knihy měla skvěle našlápnuto. Člověk četl se zatajeným dechem. Napětí postupně gradovalo. Ale pak bohužel sklouznul děj na "detektivní úroveň", což opravdu není můj šálek kávy, a to počáteční napětí opadlo. Přesto, že to bylo dál zajímavé a fakta která se odkrývala více než znepokojivá, začala se mi kniha podivně táhnout, a já už se těšila až se pročtu nakonec. Přesto hodnotím čtyřmi hvězdami, za velmi povedený námět a čtivé zpracování.

kolacky
kolacky
22.08.2021 5 z 5

Brr, to byla síla... Sekty mi odjakživa nahánějí hrůzu. A Maura má zase obrovskou smůlu na přítele... Naštěstí neskončila v závějích a všechno zachraňoval Krysa s Medvědem. Ten konec jsem jim přála.