Zatracená kočka

Zatracená kočka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193849/bmid_zatracena-kocka-6V7-193849.jpg 4 29 11

Mildred a Gordon Gordonovi jsou americká manželská dvojice, která napsala řadu detektivních románů, z nichž několik bylo zfilmováno. Kladem jejich knih je vedle inteligentní nekrvavé zápletky svěží humor a smysl pro komiku, které jsou vzácné nejen v detektivním žánru. Humor Gordonových, prostupující celý děj, přechází navíc v jemnou, ale dobře mířenou ironií. Tak je tomu i v knížce Zatracená kočka. Hrdinou příběhu není detektiv, ale kocour tří sourozenců Randallových, kocour jaksepatří mazaný, který přivádí detektiva do četných komických a málo důstojných situací. Je to originální, napínavá krimikomedie, která vtipně portrétuje jednu americkou rodinku a její sousedy v předměstské čtvrti a bere si na mušku detektivní práci FBI a městskou policii. Pod stejnojmenným názvem byla tato detektivka uvedena i v našich kinech.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Undercover Cat , 1963


více info...

Přidat komentář

š.m.i.k
21.02.2022 5 z 5

Výborné. Sice taková "blbina", ale je to vtipné, krátké a bavilo mě to ;)

jaroiva
18.12.2021 3 z 5

Jen taková oddechovka, víc od toho nečekejte.


kolacky
18.10.2021 4 z 5

Protože u nás vždycky bydlely kočky (v současnost tři), příjemně jsem si Z.K. a jeho mávání ocasem užila.

RADOST
17.06.2021 2 z 5

Taková roztomilá blbůstka pro osvěžení a odpočinek. Vtipně popisuje situace, kdy je nutno se oprostit od ustálených postupů a byrokracie. Jenže jsme toho schopni? Oceňuji malý rozsah dílka. Čím déle jsem četla, tím více ztrácelo své kouzlo, ze čtyřky kleslo na dvojku.

kap66
05.05.2021 4 z 5

Když toho rána zašel Kelso do kanceláře, úřednice Dinkie, která ve své úzké kostkované sukni mohla sotva sedět, mu řekla: „V písárně o vás losují.“
„Cože?“
„No pořádají na vás loterii, něco takového, jako když se vyhrává krocan. Ta, která vyhraje, vás má pozvat na nedělní výlet.“
Zasténal a ona rychle pokračovala: „Jestli potřebujete pomoc, můžu vám posloužit.“
„Nevím. Asi nebudu mít čas. Mám v práci tu kočku.“
Zvedla obočí. „Opravdu, Zeku, takovýmhle způsobem se o ženách toho druhu tady nemluví. To Úřad nedovoluje.“

Asi jsem v sedmdesátých letech, kdy jsem Zatracenou kočku četla poprvé, vzala pointu tohoto dialogu jenom jako slovní hříčku a nezahlédla ještě ten záblesk reality 21. století, hyperkorektnost ve vztahu k ženám :-). Pamatuji ale, že jsem se onomu agentu FBI smála a zároveň ho litovala: jednak ho kocour dost často vypekl, jednak musel, chudák, vést i Z.K. jako informátora a vyplňovat o něm hlášení. Gordonovi nahlédli do budoucnosti ve více ohledech! Zatracená kočka mě pobavila kdysi a pobavila mě i teď.

milary
16.03.2021 3 z 5

Jednoduchá a milá drobnůstka pro vyvětrání hlavy. Ocenila jsem přiměřený počet stránek; než začne člověk poohrnovat nos, je na konci, neznuděný a odpočatý. A pro lidi, kteří vlastní a milují kočky, záležitost dvojnásob zábavná :).

marlowe
26.02.2021 4 z 5

Četl jsem rozhovor s panem doktorem Václavem Cílkem a ten tam říkal, že člověk by měl vedle své práce a studia také alespoň několikrát denně vypnout hlavu a věnovat se činnosti, při které dokážeme zapomenout na svět kolem sebe, což prý ohromně prospívá mozku a lidské mysli vůbec.
Román Zatracená kočka, což je příběh o tom, jak přerostlého kocoura hlídá FBI, vám hlavu vypne dokonale – rozhodně doporučuji.

„Jak se na to dívám, máme tu několik vodítek, s nimiž můžeme pracovat. Můžeme se pokusit zjistit, kde byl ten kocour minulou noc, což se patrně ukáže být negativní, a –“
Kelso mu vpadl do řeči: „– Můžeme ho dnes v noci dát sledovat, až vyjde z domu Randallových –“
Newton se usmál: „Kým – nějakým jiným kocourem?“

markyticka
11.04.2020 5 z 5

Mám ráda kočky, humor i detektivky, v této knize je vše krásně skloubeno dohromady. Z.K. mi byl sympatický, pravý kocour, jak má být.

Sněžková
08.11.2018 5 z 5

Výborná knížka na letní dovolenou - budete ji miít přelousknutou hned. Příběh se zápletkou, spádem, celkem jasnými komickými situacemi a nepřekvapivým závěrem, ale kniha je tak milá, že ji doporučuji opravdu každému. Až na pár vyhrocenějších situací s lupiči bych se nebála dát ji přečíst ani dětem na základce, myslím, že jsou dnes děti zvyklé na drsnější situace.
Mě osobně kniha velice mile překvapila, opět dávám palec nahoru kunratické knihobudce a děkuji tomu, kdo ji tam dal. Jak knihu, tak boudu.

Marthas
22.12.2016 4 z 5

Je to let, co jsem knížku ulovila v antíku. Je to můj oblíbenec, kterého si přečtu, když jsem smutná a mám chuť se pobavit.
Vždycky mne mrzelo, že manželské dvojici u nás nevyšlo nic víc. Viděla jsem i film a to několikrát, byl taky super, ale knížka je lepší. Pro milovníky detektivek, humoru a koček povinná četba.-)

tlapička
02.09.2014

Humorné, povzbudivé, napínavé zkrátka nej..

Štítky knihy

detektivní a krimi romány humor zfilmováno

Autoři knihy

Gordon Gordon
americká, 1906 - 2002

Kniha Zatracená kočka je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce37x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x