Žár krve

Žár krve https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75617/mid_zar-krve-vVT-75617.png 4 154 20

Zaklínačka Lota série

< 3. díl

Lota lenoší na svém statku, když se na scénu vrací Enno – těžce zraněný, šílený, a o to nebezpečnější a boj, který rozpoutá, změní život nejen opolským zaklínačům. Špína války se tentokrát dotkne i těch, kteří se dosud pokládali za nezranitelné. Vampýrů samotných...

Přidat komentář

kuruteku
06.04.2023 3 z 5

Aha. Tak jsem začal posledním dílem, proto mi trvalo dvě třetiny, než jsem se trochu chytil. Moje chyba. Nicméně zdejší Zaklínači jsou omnoho hrubší než Sapkowského Zaklínač. A vampýři se asi liší od upírů tím, ženy rádi červenou plaketu, ale často jim to ujede. No nevím, jestli jsem zvědavý na předchozí díly.

Zelený_Drak
04.03.2022 2 z 5

Tak bohužel, moje obavy se naplnily. Je to další příběh o krvesajích. A je to nastavovaní druhého dílu. Vše podstané už bylo vyřčeno v komentářích ostatních a tak jen doplním, že mě zklamalo, že o těch temných elfech jsme se za celou sérii nedozvěděli prakticky nic.


slawa.cap
19.04.2021 4 z 5

Jednoznačně nejlepší díl Loty, i když se nám to hóóódně přihřálo. Že všichni upíři jsou homosexuálové nám poslední dobou běžně předkládá Hollywood, stejně tak nám předkládá, že ženy chtějí jen tento typ mužů. A autorka je tímto jevem značně ovlivněna. Ještě že Ingolf a Torge tady brání pozice "normálních" chlapů (i když...).
Zatím co v prvních dvou dílech je Lota téměř bezcitný berserk, tady je citově rozpolcená, promiskuitní a vulgární dívka věčně v nesnázích. Zatím co v prvním i druhém díle jsou upíři neporazitelní a téměř nesmrtelní, tady padají jako hrušky po dešti (ale hlavně jen vata a postavy, které se kvůli tomu v příběhu objeví. Autorka postě nedokáže vybudovat s vedlejší postavou takový vztah, aby jí bylo čtenáři líto.). A přes to, že se v příběhu odvíjí válka až na pár výjimek jsem necítil znepokojení nad osudem našich hrdinů.
Co se příběhu týče, několikrát mně překvapilo, že není konec. Dějová linka byla ukončena problém se vyřešil, ale někomu se něco nelíbilo a tak se rozjela další zápletka a jelo se dál.
Rozhodně se kniha nemůže řadit k lepším fantasy, ale jako jednohubka stačí. Pokud autorka vydá další pokračování rád si ho přečtu, ale že bych kvůli tomu nemohl spát, to rozhodně nehrozí.

Tamten
15.09.2020 2 z 5

Jen podivně nastavovaný děj druhé knížky, kde se většinu času nic moc neděje. Lota je zde již zcela nepodstatná postava a kniha by se téměř obešla bez ní. Navíc se řeší už pouze sex, ale bohužel zcela nezajímavým a antierotickým způsobem.

SimiGSXR
12.02.2020 3 z 5

Já nevím proč, ale pokaždé když čtu knížku od této autorky, tak mě začátek vůbec nebaví. Přemýšlím, co mě na knize předtím tak bavilo a ono jak se dostanu cca k půlce, hned pochopím. Jako kdyby v půlce knihy najednou začal psát někdo jinej. Příběh mě chytne a hltám každé slovo. Zvláštní. Nicméně bylo v tomhle díle moc sexu. Pokud se to tak dá nazvat. Právě první polovinu snad souložili i během boje. Každý s každým. Za půlkou ubylo sexu, přibylo boje a hned se líp četlo.

Dave_Jame
18.09.2019 3 z 5

Loty, Loty. Co ti to ta máma provedla?
Jsou určité věci, na které jste při otevření knihy o Zaklínačce Lotě podvědomě připraveni. Vulgarizmy, násilí a oplzlosti, které si daly za úkol co nejvíce prověřit vaši osobní hranici vkusu. Zároveň však očekáváte zajímavé mnohotvárné postavy a napínavé dějové linky.
Žár krve dozajista obsahuje to první, ale bohužel se mu nedostává toho druhého.
Důvod proč této knize dávám jen 3 hvězdy, zatím co předchozí knihy s klidným srdcem doporučuji všem, je skutečnost že se v ní autorka dopustila 3 kardiálních hříchů.
Těmi jsou:
Absence příběhu. Ano, nějaké věci se dějí, ale nic z toho co se dočteme ve své podstatě není zajímavé. První část se zaobírá lovem na uprchlého trestance, kde je velice přímě naznačeno že ústředním postavám se nic nemůže stát. V druhé části se pak odehrává vnitřní spor vysoké šlechty, které se ústředních postav vlastně vůbec netýká. Výsledek? 266 stran kde o nic nejde, a nic vás nezaujme ani nepřekvapí.
Vše se v knize vleče, až příšerně moc. Na to že kniha nemá ani 300 stran strávíme dobrou 1/3 neustálým přelétáním mezi několika postavami, jejichž vnitřní dialogy se obecně dají shrnout na: „Vše je v pytli. Nemůžu s tím nic dělat. Nikdo nic nedělá. Někdo by s tím něco dělat měla, ale já nemůžu.“ Nudnému dojmu nepomáhá ani to, že obě dějové linky mají neuspokojivé vyvrcholení, a že valná většina postav spadá buď do kategorie „Arogantní blbec“ nebo „Mám všechno u prdele“.
Co mě však asi ve výsledku nejvíc zklamalo byl třetí hřích, to co autorka udělala z ústřední postavy samotné Loty. Lota zde není hlavní postavou. Lota je zde pro to, aby byla unášena, násilněna, aby se o ni bojovalo a aby štěkala hlášky na své okolí. To čeho si všimnete je, že jsem vynechal cokoliv ve smyslu „aby řešila zápletku“. V rámci jediné knihy dokázala autorka udělat ze silné rázné ženy pouhou vulgární pohádkovou princeznu. Někoho, kdo existuje jen pro to, aby se o ni ostatní snažily, aby ji obdivovaly a okoukávali. Zní to jako špatná fan-fikce.
Z ústřední postavy je trofej. Zajímavé postavy ustupují nudným terciálním postavám, které si z předchozího dílu nikdo nepamatuje. Úmrtí nemají žádný dopad. Jednoduše a sprostě v porovnání s povídkami a Psí zimou je to neskutečný pokles. A jak to tak píšu, bojuji s úvahou tu známku ještě snížit.

Eremites
28.04.2019 3 z 5

K třetímu dílu Zaklínačky Loty jsem se dostala jako bezzubý vampýr ke kořisti... Zcela náhodou, netuše, že jde o třetí díl série. Tudíž jsem se místy poněkud ztrácela v ději, jménech i bytostech a moje subjektivní hodnocení se vztahuje pouze na tento díl.

Je to čtivé, svižné, sarkastické, lehce cynické, drsné, okořeněné častými sexuálními vsuvkami. Členěno na krátké odstavce a části, což zvyšuje tempo čtení a zdánlivě i děje. Nehraje si to na žádný intelektuální literární klenot, je to taková kvalitní "béčková" fantasy - pokud je takový protimluv možný :-)
Lota mi byla vcelku sympatická, hlavně v první půli knihy, v té druhé jsem zhusta nechápala její pohnutky či jednání. Drsná Xena bojovnice říznutá náladovým vampýrským děckem... Ostatní postavy fajn, od romanticky změkčilého vampýra Uriáše po mistra cynismu zaklínače Ingolfa. Ač nedotčena předchozími díly, vcelku jsem se dokázala zorientovat ve vzájemných mezidruhových vztazích a jejich hlavních vlastnostech.

Bavilo mě to, byla to fajn jízda, jen to (na můj vkus) až příliš klouzalo po povrchu a jistá nelogičnost či nekonzistentnost v jednání hlavních hrdinů mi to trochu kazila.
Bude-li příležitost, zkusím začít od prvního dílu a třeba pak své hodnocení upravím.

Radovan_R
06.01.2019 2 z 5

Oproti předchozímu dílu opět pokles kvality, děj se strašlivě táhne, málo akce, mnoho intrik. Viditelně je to nastavovaný druhý díl. Nebavilo mě to, ale když není nic jiného po ruce, přečíst se to dá.

Beltrix
04.04.2018 3 z 5

Oproti předchozím dílům poněkud změna. Liší se tempo knihy, zatímco předchozí byly nabity akcí, Žár krve je více o pletichách, ale i o plkání o boji a pomstě, místo opravdového boje. Od Loty se pozornost (hlavně v druhé půlce knihy) přesunuje k Aino a Silke, což je příjemné oživení, hlavně proto, že Lota působí přesně tak, jak říká, že se cítí - unaveně, vyprchale. Bitva se Silke mi přišla poněkud antiklimatická, přestože se k ní celou knihu schylovalo, tak byla nesmírně rychle odbytá. Více než v předchozích dílech mi tu vadilo nadužívání sprostých slov. Ani přes tyto nedostatky se to nečetlo špatně, proto tři hvězdičky.

Aň78
07.09.2017 2 z 5

Vůbec jsem se do toho nemohla začíst. Pokles oproti minulým dílům.

Devil-Ivet
03.05.2017 4 z 5

Skvělé pokračování o naší Lotě. Přečetla jsem ji skoro okamžitě a pobavila. Lota holt nezklame.

avalonek
30.10.2016 5 z 5

Pěkně zakončení.Akce,napeti,dobrej humor..Prostě sem se dobře pobavila..

Hoshi
17.06.2016 5 z 5

Třetí díl byl méně akční než Psí zima, ale i tak byl čtivý a si získal moje srdce. Vývoj příběhu mě překvapil a závěr ... :) Lota si mě získala a ráda se k ní vrátím.

jakub4193
19.03.2016

nemá na druhý díl, ale taky čtivé

Peti
05.10.2015

Další díl o zaklínačce Lotě vypráví o tom co se stane, když ze stříbrného vězení uprchne šílený a na smrt nemocný vampýr. Opět velmi drsné, eroticky laděné, ale dobře čtivé.

Mialll
13.06.2015 3 z 5

Vulgarismy ani syrovost mi nevadí, patří k autorčině stylu, který se mi líbí. Zklamala mě však chabá zápletka hodící se spíše pro povídku.

Dandulka
15.10.2014 5 z 5

Malinko vulgární, ale jinak čtivé. Je to jen o zvyku, je to autorčin rukopis a čtenář si na něj buď zvYkne a bude její knížky číst a nebo nezvYkne a bude číst něco jiného. Já osobně mám tyhle knížky moc ráda.

Selket
15.03.2013 3 z 5

Lota se kamsi ztratila, ne? Vampýři jsou na můj vkus moc změkčilí... škoda.

harumi
26.12.2012 4 z 5

Musím uznat, že jsem od knihy očekávala více. PSÍ ZIMA byla asi víc akční a víc mě vtáhla do děje. V Žáru krve se řeší hlavně postavení upírů a jejich iluze. Pak to, že Lota má nějakou tu slabost pro Enna, ať už je jakákoliv.
Četla jsem si opravdu dlouho - na to, že je od Petry. A chtěla jsem dát jen tři hvězdy. Avšak, posledních (asi 5) kapitol mě opravdu bavilo, proto nakonec 4 hvězdy. Četla jsem, že v roce 2013 si o Lotě přečteme, tak si to rozhodně nenechám ujít - ať byl Žár krve jakýkoliv.

Senza Jenka
06.06.2011 3 z 5

Zaklínačské téma je moje oblíbené a mám ráda drsný, syrový styl, jakým autorka píše, ale čeho je moc, toho je příliš. Kdybychom vyškrtali veškeré sexuální scény, řeči a náznaky, kniha by se nám podstatně ztenčila. Trošku nastavená kaše.