Zapomenutá legie

Zapomenutá legie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233115/bmid_zapomenuta-legie-233115.jpg 4 76 23

Kroniky zapomenuté legie série

1. díl >

V dobrodružném historickém románu plném překvapivých zvratů zachycuje autor neklid, brutalitu i nádheru Říma v 1. století př. Kr., kdy mu vládne triumvirát Julius Caesar, Pompeius a Crassus. Čtyřmi hlavními postavami jsou však vedle dvojčat jménem Romulus a Fabiola, kteří se narodili jako otroci – Romula prodají do gladiátorské školy, Fabiolu do nevěstince – etruský válečník Tarquinius, který dokáže předvídat budoucnost, a gladiátor Brennus, jehož rodina se stala obětí císařské rozpínavosti. Crassus prahne po vojenské slávě a vytáhne proti Parthům. Právě na osudech Tarquinia, Romula a Brenna, kteří se přihlásili do Crassovy armády, sledujeme dodnes uhrančivou dobu starého Říma. Autor čtenáře seznamuje s přesnými historickými podrobnostmi, aniž by tím oslaboval spád děje.... celý text

Přidat komentář

PitoR
07.04.2024 5 z 5

Naplň svoj osud!
„Všichni na nás zapomenou. Jsme zapomenutá legie.“
Silno ma oslovila „slovenská“ séria "Richard Levie Srdce" (čakám na 3. diel), a tak som začal pátrať, zháňať a nakupovať Benove knihy.

Mám za sebou prvú časť trilógie "Kroniky zapomenuté legie". Na základe historických súvislostí tu autor rozohral fiktívny príbeh, kde sa prelínajú a spájajú osudy štyroch hlavných postáv. Život v starom Ríme ako na podnose; politika, intrigy, zrada, pomsta, neľahký údel gladiátorov, kruté zaobchádzanie s otrokmi, k tomu vojnové ťaženie légií do Malej Ázie...

„Vždycky jdi do boje připravený.“

Ben Kane ma opäť nesklamal, som veľmi milo prekvapený a nadmieru spokojný. "Zapomenutá legie" a celkový obraz tej doby – roky 70-53 pred Kristom – by mohol zaujať fanúšikov historických románov. Skvelá oddychovka! A už teraz sa teším na 2. diel – "Stříbrný orel".

Wladimirski
22.10.2023 5 z 5

Další výborná kniha od Ben Kana. Fiktivní příběh zasazený do reálných skutečností 1.století př.n.l. perfektně vykresluje atmosféru dané doby v Římě, fungování triumvirátu a "pod triumvirátem". Sympatické hlavní postavy i jejich osudy. V poslední části knihy trochu "pohádkovité", ale kvůli tomu hvězdičku neuberu. Jdu shánět druhý díl, momentálně totiž není v knihkupectvích k mání.


Johny_H.
22.08.2023 3 z 5

No tak musím se zamyslet jestli stojí za to tuto sérii dočíst. Četl jsem a nevím jestli na přebalu nebo tady že děj jede do předu a není to pravda děj se vleče neskutečně pomalu a začátek je opravdu žalostný. Kdo má problém se jmény tak opravdu nedoporučuji. Některé postavy se objevily aniž bych věděl kde se vzaly tak nudné to je

panPatejl
03.01.2023 4 z 5

Povedený rozjezd nevydařené série. Kdyby si Ben uchoval drive prvního dílu i do dalších knížek, mohlo to být fajn. Určitě bych vyzdvihnul Etruskou linku a jejich magii, která tam, ač jde o histérii, nevadila.

Lolila
09.12.2022 4 z 5

Ďalšia zaujímavá séria zo starovekého Ríma. Dej sa odohráva v období vládnutia triumvirátu - Caesar, Crassus, Pompeius. Crassus je odhodlaný získať slávu na vojnovom ťažení. História skombinovaná s fikciou, spolu so sympatickými hlavnými postavami ponúka dobrodružný, napínavý príbeh.

eltondo
06.11.2022 3 z 5

Taky moje první kniha od autora. Mám podobné dojmy jako mnozí ostatní. Nejvíc z duše mi mluví komentář uživatele Vlk.kh
První čtvrtinu jsem se nemohl začíst - moc různých rozjezdových příběhů všech hlavních postav + mraky jmen vedlejších postav. Poslední čtvrtina trochu zdlouhavá až nezáživná. Od doby, kdy se k ostatním přidal i Etrusk, mě časem štvalo jeho předvídání budoucnosti.
Nechce se mi věřit, že by se k otrokům a gladiátorům chovali tak krutě krutě i cizí lidé. Že by je s klidem a bez trestu mohli i zabít. Vždyť byli celkem drahým majetkem svých pánů - a dobrý pán si majetek hlídá :)
A toho pokřižování v roce 53 před Kristem jsem si taky všiml.

alekis
26.07.2021 5 z 5

Moje první kniha od autora. Směs fikce a skutečné historie z doby před naším letopočtem, rozprostřená na širokých teritoriích. Pobavila jsem se a také poučila. Hodlám přečíst celou trilogii, a že je tam hodně mrtvol? To je logické - od počátku světa až doposud je to mezi lidmi celkem běžná věc :-)..

malýčtenář
17.02.2021 3 z 5

Po začátečním váhání , zda knížku číst nebo ne, jsem vydržela a vyplatilo se. Děj se rozběhl a dostal spád. Sice na můj vkus bylo mnoho mrtvých, ale takové jsou dějiny. Snad budu číst i další díly.

Záhadný
16.09.2020 5 z 5

Napínavé od začátku do konce. Celá trilogie je dobře napsaná. Rozhodně mohou doporučit.

RaDaR26
17.06.2020 3 z 5

Začátek průměrný a nepříliš záživný, ale od půlky to nabralo lepší spád a celý děj byl najednou daleko zajímavější. Vím, že se knihy pojednávající o římské říši obtížně porovnávají, ale přesto musím říct, že romány Simona Scarrowa jsou daleko lepší.

Vlk.kh
22.02.2020 3 z 5

Lepší průměr. Byl jsem namlsaný z Kaneovi trilogie pojednávající o osudech legií v bitvě v Teutoburském lese a následných taženích, ale tohle se bohůmžel nemůže oné trilogii rovnat. Popis zkaženého a zkorumpovaného Říma super - hlavně pohled na věc ze stran otroků se mi líbil. Dále pasáže točící se kolem školy gladiátorů a jejich klání, to byla také velká paráda, ale to je tak vše, co bych zde vyzdvihl. Osudy postav, na kterých je vystavěna kostra příběhu mi nepřišly příliš uvěřitelné. Stejně tak líčení tažení proti Parthům pak sklouzlo do takové monotonní roviny, kdy to začalo pomalu nudit. V neposlední řadě bylo v knize na můj vkus až moc věštění, znamení, předpovědí, atd...v historické fantasy bych to bral - mám jí jako žánr velmi rád - ale tady mi to dost skřípělo a jak to bylo časem v textu dost zhusta, začalo to být na nervy jdoucí. Ještě si rozmyslím, jestli se vrhnu na další pokračování, nebo ne. A abych nezapoměl - v knize se minimálně třikrát Říman pokřižuje.... no, v 1.století před Kristem, nevim, nevim...ale to může být jen blbý překlad, mohlo to být třeba přežehnal, nebo něco takového. A nebo se Římani křižovali ( teď nemyslím oblíbenou kratochvíli s odsouzenci ) už před příchodem křesťanství a já o tom hold nevím.

Boby17
15.04.2019 3 z 5

Knížka se čte dobře, ale něco nedefinovatelného pro lepší hodnocení jí chybí. Připadala mi taková pohádková, protože hlavní hrdinové měli při všech mizériích neuvěřitelné štěstí. Prostě nenáročná oddechovka, dávám 3,4 hvězdy.

kolby
07.04.2019 5 z 5

Naozaj zaujímavé, výborné oddychové čítanie + bonus:pár zaujímavostí, ktoré sme na dejepise nepreberali. Vrhol som sa na dvojku a teším sa z toho.

Bolomsson
20.03.2019 4 z 5

Po doslova lahůdkové trilogii o masakru v Teutoburském lese jsem dlouho neotálel a pustil se do další zajímavé série tohoto autora. A opět panuje veliká spokojenost. Slavné období prvního triumvirátu, hlavní hrdinové s naprosto odlišnou genezí (Gal Brennus, etruský haruspik Tarquinius a římský otrok Romulus), válečná tažení do daleké a ne příliš prozkoumané Malé Asie pod Crassovým velením...to vše již před otevřením knihy bylo příslibem pro napínavý příběh, plný dobrodružství a zvratů, který jsem k mé spokojenosti dostal a maximálně si ho užil.

Avšak i přesto nakonec jednu hvězdičku uberu za pár pasáží v knize, které mi přišly přeci jen trochu přehnané (SPOILER!!! Pravidelné a přesné věštby haruspika Tarquinia, hospodská roztržka gladiátorů se senátory, po kterém následoval jejich snadný útěk z ludu, na mě působil dosti nepřesvědčivě), ale jinak jsem si četbu maximálně užil.
Příjemným osvěžením a velice vítaným prvkem byl pro mě i popsaný život gladiátorů, jejich tréninky a samotné zápasy v aréně, kde jsem si zase trochu rozšířil slovníček bojovníků a dověděl se pár užitečných novinek.

Trochu je vidět, že je to autorova prvotina, protože když to porovnám s novější trilogií o Arminiovi, kterou jsem četl před nedávnem, tak tam je vše vykresleno s maximální pečlivostí a bez zbytečných příkras, kterým se v této prvotině přeci jen Ben Kane v ději občas nevyhnul. I tak jsem úvodním dílem nadšený a jen co bude trochu času a chuti, vezmu zbývající dva díly útokem;-):-). Mé hodnocení 85%.

Zdenda20
22.09.2018 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a podle mého názoru bezva počtení.

Endy17
25.03.2018 3 z 5

Příběh zajímavý, pojetí už horší.

astroweb
29.03.2017 5 z 5

Začal jsem číst trochu s nedůvěrou, ale pak jsem se začetl a musím říct, že : skvělé !
Zajímavé, poučné, čtivé. Nejen jenom bitvy, ale i osobní život a příběhy hlavních hrdinů. Jenom mě trochu zarazilo, když se postavy cca 50 let před Kristem křižují.
Chyba autora, překladu ? Nebo moje neznalost ?

Leome
28.12.2016 3 z 5

Kniha mi velice připomíná oblíbené YA knihy, kde má každý svoji karmu: dobrý, špatný, dobrý, dobrý, špatný... Přesně takhle tomu v knize Zapomenutá legie je. Postavy mají přesně danou karmu a většinou se to jednoduše řadí: otroci jsou dobří a jejich páni, Římané, špatní. Ti se samozřejmě celou knihu chlípně usmívají a nezapomínají podřízeným uštědřovat pohlavky. Na druhou stranu se mi ale líbí námět, protože knih ze starého Říma není nikdy dost a vyprávění Gala, Etruska a římských dvojčat je rozhodně poutavou záležitostí. Musím také říct, že některé pasáže mi přišly velice nudné. Především ty, které se točily okolo politiky. Pokud by to mělo mít na příběh nějaký vliv tak proti tomu nic nemám, ale jelikož se to příběhu vůbec netýká, je snad lepší je přeskakovat.

Kdyby to šlo, dala bych knize tři a půl hvězdy, především za poutavost a zjevnou informovanost autora, ale jelikož to nejde, dávám tři z pěti.

ajucha
28.07.2016 2 z 5

Velmi průměrné. Doslova mě ubíjely věty typu: vychytrale se usmál, chlípně se díval… jako by knihu napsal nějaký začátečník na amatérském literárním serveru. Dialogy totéž-neživé, strojené, nudné. Popis starého Říma byl naopak velice věrný a příběh samotný nebyl špatný, jen ho měl autor trochu lépe uchopit.

zdenda75
09.07.2016 2 z 5

Pro mě osobně zklamání. Charaktery jsou strašně ploché, každý Říman je zlý až do morku kostí a většinou se u toho „odporně usmívá“, kdežto otroci jsou osvícení a nadmíru inteligentní lidé. Docela dobré reálie, ale ty to nezachrání. Těšil jsem se na příběh, ale i ten šel podle mě podat lépe. Nakonec mi víc „římská“ připadá třeba sci-fi Propast času, než tento Kaneův pokus.