Až naprší a uschne

Až naprší a uschne https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65006/az-naprsi-a-uschne-65006.jpg 4 140 36

Zámek Blandings série

< 9. díl >

Jsou knihy, při jejichž čtení by člověk nevěřil, že může být jinak než hezky slunečno, s nebem do modra. A taková jsou všechna díla P. G. Wodehouse. Jméno tohoto anglického autora je pro milovníky humoristické literatury pojmem. Žil v letech 1881-1975 a napsal přes šedesát románů, tři sta povídek, šestnáct divadelních her a třiadvacet muzikálů. Jeho práce se překládaly po celém světě a dosáhly obliby především díky vynalézavé a osobité slovní komice a nápaditým situačním gagům. Wodehousovou doménou je svět anglických rodových sídel, s poněkud natvrdlými erbovními pány, kteří by byli zcela ztraceni bez svých oddaných lišáckých komorníků. Psal románové cykly se svými nejzdařilejšími postavami nebo okolo svých oblíbených lokalit, jako je řekněme zámek Blandings. I v románu Až naprší a uschne se stává dějištěm nečekaných příhod, v nichž klíčovou roli sehrají miláčkové místních urozených usedlíků - prasata, která mají získat ostruhy na zemědělské výstavě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Pigs Have Wings , 1952


více info...

Přidat komentář

baji42
04.12.2023 4 z 5

Klasická oddychovka na vyčištění hlavy. Příjemné čtení pro milovníky suchého anglického humoru.

banderas77
25.05.2023 5 z 5

Zámek Blandings je moje srdcová záležitost. Opět jsem se skvěle pobavil. Knížku načetl vynikajícím způsobem Milan Neděla, vřele doporučuji, když to čtu, slyším jeho hlas.


janina66
13.09.2022 3 z 5

Letní bouřka se mi líbila podstatně více.
Tady první půlka nudná, až druhá část vcelku vtipnější a zábavnější. Je to odpočinková kniha.

betička
22.08.2022 3 z 5

Lehké odpočinkové čtení prošpikované příjemným anglickým humorem.
... Když říkáte zákaz alkoholických nápojů, nemyslíte tím pivo? ...
... Asi se zajdu projít k jezeru.
Co tam budeš dělat?
Pouze se utopím, zabiju tím sebe i čas ...

Bakana
29.05.2022 3 z 5

Nějak mě to zklamalo :-(.
Ano, pár vtipných situací tu bylo, ale že bych se moc zasmálo, to ne. A to mám anglický humor mic ráda:-(.
Ale abych nebyla nespravedlivá: za přečtení to stojí, jen to není žádná bomba.

pif69
15.04.2022 5 z 5

Kdysi při prvním vydání v češtině jsem si tuhle brožurku koupil jen ze sympatií k ilustracím Adolfa Borna . Ale obsah mě mile překvapil , pobavil a dlouhá léta stále baví .
Klasika anglického humoru .

Kochy84
06.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Zámek Blandings, nižší aristokracie, všichni jsou krásně distingovaní, malinko zdegenerovaní a bojí se lady Constanz.
Je to kniha o nešťastné lásce, několika zasnoubení, omylu v datumech (o co jednodušší život máme dnes v době sociálních sítí), o souboji dvou ukázkových sviní a jejich zhrzovaných majitelů a taky o tom, že pro jednoho mohou být 2000 liber životní terno a pro druhého účet za krmení pro ptáky.
Takhle, ty tři hvězdičky jsou jako lepší trojka, spíš ke dvojce, ale nějaká malá drobnost mi tam chyběla. Snad to, že jsem se chvílemi ztrácel v postavách a kdo je kdo jsem si definitivně ujasnil až před koncem.
Na druhou stranu, při nejedné situaci jsem se opravdu od srdce zasmál. Třeba když sluha (co není Jeeves) odmítá pánovi poslušnost, protože musí podávat tác s nápoji a posílá jej do hajzlu nádhernou, britsky slušnou, šroubovanou větou. Potom mě taky velmi pobavila skoro až situační komika kolem spisovatele, který si pronajal domek, aby měl klid na psaní, ale furt mu tam někdo lezl, a ke všemu spisovatel seznal, že má z nějakého důvodu v kuchyni prase.
Je to oddechová literatura, buďme za ní rádi teď v těžkých dobách. A nezapomínejme, že nebýt Wodehouse, Jirotka by nikdy "nevymyslel" Saturnina. A to by byla věčná škoda. (Protože o čem by dnes prodával knihy pan Macek, že...)

kap66
06.12.2021 5 z 5

Aristokracie lidská i vepřová + „nižší buržoazie“ + komorníci = pobavení.
Už víc než rok se mi daří nechtěně (a téměř zázračně) spojovat knížky k sobě jako korálky na šňůrku. Další přírůstek. Čtu tenhle román a říkám si: jako by z oka vypadl Wildově dramatu „Jak je důležité míti Filipa“ (což jsem zaklapla pár dní předtím) – stejně svižné a vtipné dialogy, podobně rozvržené vztahy. A pic ho! Vzápětí narážím na to, že jedna z postav si tuhle komedii přímo vzala do úst a vytvořila podle ní imaginárního Bunburyho, zde ovšem v ženské podobě. Je to všechno jen náhoda? :-)
Obě knížky spojuje také to, že žádnou takovou postavu nikdy nepotkáte (u některých jste za to vděčni) a nikdo tak nikdy nemluví (to vám přijde někdy líto). Je to ale zábava. Dokážu si představit, že všechna další autorova díla mi budou možná připadat na jedno brdo, ale to moje první mě pobavilo hodně.

Katka2382
27.09.2021 5 z 5

Milá oddechová jednohubka.Britský humor miluju páč je hodně podobný tomu našemu.

Jinak co se týče ilustrací,musím říct že mě nikdy nezklamala žádná kniha kterou ilustroval pan Born.Ať už se jednalo o dětskou nebo dospěláckou literaturu,vždycky je to záruka kvality.

Ivan F
07.07.2021 3 z 5

V lete treba (teda ak máme možnosť) oddychovať a ak je k tomu aj kniha so stránkami popísanými Pelhamovým suchým anglickým humorom, tak je to ideálny základ na príjemne strávené chvíle. Ako napísali iní predo mnou, že im je zámok Blandings bližší než Jeevesove príbehy, pretože sa s obyvateľmi menovaného zámku stretli skôr než s mazaným komorníkom, tak u mňa je to práve naopak a Jeevesove príbehy sú mi bližšie než príbehy obyvateľov Blandingsu - jednoducho ťahajú za kratší koniec. To nemení nič na fakte, že príbeh o lordoch a prasatách (niekedy má človek problém rozlíšiť kto je väčšia sviňa) je svižným osviežením na letné horúce dni. Kniha je to letitá a pár kvapiek vody z bazéna dopadnúcich na jej stránky jej dodali jemne zvlnený pôvab. A o to v lete ide - oddýchnuť si a nerobiť si vrásky.

Terka_v25
16.05.2021 5 z 5

Příjemné čtení na nedělní odpoledne. Na zámku Blandings panuje ta správná britská atmosféra. Lord Emsworth a jeho záliba v chovu prasat je úsměvná. Příběh doplňují pěkné ilustrace A. Borna.

Andrea864
14.05.2021 4 z 5

Báječně jsem se pobavila. Je to první kniha, kterou jsem od P. G. Wodehouse četla a určitě si přečtu další. Anglický humor mám ráda.

reader.007
08.05.2021 5 z 5

Zámek Blandings, jeho osazenstvo a přilehlí známí budou v mém žebříčku popularity díla J.P.W. vždycky zabírat horní příčky. Ne, že by Jeeves a způsob jakým si hraje se svěřenými marionetami byl třeba jen o chloupek horší, jenže já se s dílem PGW seznámila právě na luzných pozemcích zmíněného panství, které si ani Baxter nedovolí znesvětit vajglem (i když ho to stojí zásah vzduchovkou... kamsi), takže promiň mistře komorníku ;-)
Knihu rok po jejím prvním českém vydání načetl Milan Neděla a určitě každému doporučuji její poslech - ten hlas se k humoru autora hodí přímo dokonale.

Ava365
10.02.2021 5 z 5

Vtipná kniha plná suchého anglického humoru.

Allys
18.01.2021 4 z 5

Taká milá, vtipná oddychovka :-) Kto má rád britský a situačný humor sa určite poteší. Občas som sa strácala medzi niektorými postavami (hlavne vedľajšími), ale celkový dojem je dobrý. Knihu si viem predstaviť aj ako divadelné spracovanie, bola by to fajn komédia. Začiatkom som sa "prekusávala" trochu ťažšie, ale som rada, že som jej dala šancu. Páčil sa mi aj preklad, zaujímalo by ma, ako znel čunčík-munčík v originále :-D

m_martina
03.11.2020 5 z 5

Miluji autorův humor a už roky mu zůstávám věrná. Knihy ze série Zámek Blandings se mi líbí asi nejvíc a já se k nim často a ráda vracím.

Eremites
02.10.2020 5 z 5

Báječný anglický humor suchý jako podzimní listí, břitkostí konkurující Excalibru krále Artuše a přitom laskavý jako staré dobré psisko.

Tímto velice děkuji HerrPilotovi za doporučení tohoto báječného autora a doplnění tak velké zející mezery v mých znalostech klasické britské literatury. Jsem si jistá, že obyvatelé zámku Blandings zůstanou už napořád v mé mysli coby staří známí, ke kterým se budu ráda opakovaně vracet.

"Asi se půjdu projít k jezeru."
"Co tam budeš dělat?"
"Pouze se utopím. Zabiju tak sebe i čas..."

milan3144
13.09.2020 4 z 5

Po dlouhé době se mi opět zastesklo po zámku Blandings s jeho svéráznými obyvateli v čele s, mírně řečeno, lehce potrhlým lordem Emsworthem a jeho sourozenci. Mimo již tradiční vepřové zápletky se zde opět rozehrává děj plný absurdních a komických situací, ohlášených a zase rušených zasnoubení a různých nedorozumění a zvratů. Přiznám se, že kniha ve mě už nevyvolává tu bezbřehou rozjařenost, jako když jsem četl před mnoha lety poprvé Letní bouřku, ale na druhou stranu jsem věděl do čeho jdu a svoji roli splnila.
Čtyři hvězdy.

baara.j
19.01.2020 5 z 5

Klasické letní čtení plné klasického anglického humoru. Děj byl zábavný a sympaticky propletený, tak jsem vyrazila do knihkupectví a koupila dalšího Wodehouse. Až nastane to správné roční období, pustím se do něj a očekávám, že to bude stejně milé čtení jako Až naprší a uschne.

ut.la
17.12.2019 4 z 5

Prvních několik stránek jsem myslela, že ji odložím, ale jak se začal příběh komplikovat a zaplétat, chytlo mě to. Je to docela nenáročná knížka s podivnou hlavní zápletkou, o to lepší jsou vedlejší proplétačky. Skvělý britský situační humor (a to jsem měla za to, že je situační humor doménou filmů a v knihách nemá šanci fungovat).

Štítky knihy

anglický humor

Autorovy další knížky

Pelham Grenville Wodehouse
britská, 1881 - 1975
2009  85%Letní bouřka
1977  89%Vlna zločinnosti na zámku Blandings
2005  79%Jedinečný Jeeves
1982  84%Až naprší a uschne
1995  87%Nedostižný Jeeves

Kniha Až naprší a uschne je v

Právě čtených2x
Přečtených199x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených16x
Knihotéce120x
Chystám se číst62x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x