Krev elfů

Krev elfů https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30398/mid_krev-elfu-3Q7-30398.jpg 5 4880 433

Zaklínač série

< 3. díl >

Zaklínač: sága série

1. díl

Krev elfů otevírá románovou řadu Geraltových životních osudů. Kniha přímo navazuje na povídkové sbírky Poslední přání a Meč osudu. Geralt, Ciri, Yennefer, Triss Ranuncul, Yarpen Zigrin a další známí a oblíbení hrdinové ze Sapkowského povídek poprvé na stránkách románu, v němž se odehrává boj o osud světa. Zaklínač pečuje o plamen, který může zapálit celý svět...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Krew elfów , 1994


více info...

Rolada88
Rolada88
08.03.2024 5 z 5

V tomto díle bylo až moc jmen hlavně ke konci knihy (plany na válku atd) až jsem z toho byl otrávený ale jinak opět dobrý čtení těším se na 4 díl

TessieB
TessieB
27.02.2024 5 z 5

První dva díly povídek jsem četla před skoro čtyřmi lety a moc se mi líbily. Pak jsem ale nějak na fantasy neměla chuť a v posledním roce naopak nečtu skoro nic jiného, takže jsem se "vrátila" i do světa Geralta a Ciri. První románový příběh je velmi svižný a čtivý. Vůbec nevadilo, že jsem se k této sérii vrátila až po tolika letech a jsem za to moc ráda. K pokračování se dostanu určitě dříve než za další 4 roky :))


Ivan53
Ivan53
17.02.2024 4 z 5

Prvýkrát hodnotím Zaklínača nie na päť hviezd. Vysoká politika, pripojenie sa k sprievodu, ešte aj dobrodružstvá spojené s Blyskáčom, ktorý rozhodne nie je mojou obľúbenou postavou, boli lepšie, ako Ciri... Bolo jej tu veľa. Výučba čarov je zaujímavá, ale, nuž, v spojitosti s tou dospievajúcou slečnou, ktorá sa akurát zaujíma o stratu panenstva... Toľko k odôvodneniu, prečo 4/5. Ale je to nižšie hodnotenie iba oproti prvým dvom dielom, inak je to stále výborná kniha. Napr. ma dostalo, nakoľko je osud ľudí a elfov podobný osudu Európanov a Indiánov. Nebudem prezrádzať, ale nie je to príbeh nevinných elfov a surových ľudí (a v knihe to približuje člen karavány, nečlovek). A ako povedal jeden z hlavných sprievodcov karavány, prežije druh, ktorý sa rýchlejšie množí a šikovnejšie drúzga lebky, čo vidíme aj v dnešnom svete. Začal som už čítať štvrtý diel, a ten vyzerá zatiaľ na 6/5, takže rozhodne nie je moje hodnotenie tretieho dielu odrazom mojej unavenosti zo sveta Zaklínača. ;-)

A užívateľovi Eldar80 ďakujem za odkaz na mapu. Ja som o nej nevedel, a do knihy som si písal názvy riek tak, ako som ich vyčítal z príbehu. Táto mapa od Eldara je aj s riekami a inými podrobnosťami, ktorých niet na knižnej mape.

Ospalý_Táta
Ospalý_Táta
14.02.2024 5 z 5

Tak toto dílo má hodně velký přesah. Nadčasové. Autor si hezky hraje s analogiemi k reálnému světu. Vtipné i vážné. Opět dobrý fantasy koktejl.

terezapolednik
terezapolednik
01.02.2024 5 z 5

Zaklínač je Mistrovské dílo s velkým M. Musím vyzdvihnout nejen bravurní češtinu, kdy překladatel rozhodně přechodníky nešetřil a dodal tak dílu větší šarm, ale také vyšperkovanou řeč Yarpena Zigrina, která tam sedla jak "riť na šerbeľ". Samotný příběh je víc než jen příběh a myslím si, že každý si z něho nějaké to uvědomění odnese.

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

MichelleKing
MichelleKing
04.01.2024 4 z 5

"Všichni jsme děti Matky Země. Všichni jsme děti Matky Přírody. A i když si své matky nevážíme, ačkoli ji často znepokojujeme a způsobujeme jí bolest, ačkoli jí lámeme srdce, ona nás miluje. Všechny nás miluje.Pamatujme na to."

Příběh stejně filozofický jako magický, stejně násilný jako hezký, dokonalý koktejl fantazie.

Marquis
Marquis
03.12.2023 5 z 5

Pamätám si, ako som sa okolo roku 2014 dostal prvýkrát k Zaklínačovi. Ikonické vydanie Leonarda s bielou obálkou; o poviedkach predchádzajúcim ságe som nemal poňatia. Ešte som netušil, že existuje aj nejaká hra, o krásne béčkovom poľskom seriáli nehovoriac. Po Tolkienovi a Rowlingovej to bol môj tretí vážnejší stret s fantasy a nadlho mi utkvel v pamäti.

Žiaľ, pamäť sa s nami zahráva a prvé jej bodnutie som pocítil, keď som sa díval na druhú sériu seriálu z produkcie Netflix. Skrátka a dobre, nepamätal som si detaily. Poviedky áno, tie som čítal totiž až na záver, ale zo ságy mi ostalo len to, že bola skvelá a originálna. A keďže som si konečne zadovážil Divoký hon, rozhodol som sa rozpomenúť.

Aká je teda "Krew elfów" po rokoch? Trpaslíčie múdra pohľadia po duši; prvé konflikty po Cintre a atmosféra studenej vojny s Nilfgaardom ešte nedávajú tušiť nadchádzajúce hrôzy a čitateľ si tak môže užiť načrtnutie vzťahov a charakterov, ktoré bude smerodajné pre ďalšie diely ságy. Proste dokonalé ticho pred búrkou, ako to už v úvodných častiach fantasy býva. A zlo, ktoré skutočne predstavuje snáď len tajomný Rience, je ešte v plienkach a ďaleko.

A nádherná nostalgia, s ktorou sa okamžite vynára celý ten alegorický svet ľudí, neľudí a príšer...


"Poněváč sa množíte jako králiky," zaskřípal zuby trpaslík. "Ludé by akorát trtkali, s kým sa dá a kde sa dá, imrvére dokola. A ludským robám stačí posadit sa na chlapské gatě a hnedka jim naroste břucho... Cos tak zčervenala, hotový vlčí mák? Chtělas tomu rozumět, jo nebo né? Taková je čistá pravda a históryja světa, kterému vládne ten, kdo šikovněji rozbije druhému lebku a rychleji zbúchne robu. A vám, luďom, je těžko konkurovat - v zabíjání aj v jebání."

drakamena
drakamena
27.10.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na styl, kterým je kniha napsaná. Proto mě první část, Geralt, Triss a Ciri v sídle zaklínačů, trochu nudila. Jakmile ale sídlo opustili a vydali se na cesty, bylo to hned zábavnější. Líbili se mi trpaslíci, jejich humor. A popis univerzity, hlavně lidoop na stromě! Skvěle se tu střídají skutečně vážné věci s jemným humorem. A politická část? Páni, jako bych sledovala současné světové dění, hlavně ono "do moře s nimi". Analogie čistě náhodná?

KnihoSny
KnihoSny
25.10.2023 5 z 5

Já jsem opět spokojená příběh plyne a mě se moc líbí Geralt Ciri a Yeneffer a i Triss jsou fajn postavy... tu je to sice u celení ale povídkově to pro mě bylo o trochu lepší:)

zandu
zandu
17.09.2023 4 z 5

Oproti dvěma předchozím povídkovým knihám je zde ucelený příběh a já zjistila, že se mi povídky četly kupodivu lépe. Chvilku mi trvalo si zvyknout, odbíhala jsem i k jiným knihám.
Přesto se mi kniha moc líbila (až na určité pro mě nudné pasáže) a těším se na další díl.

elenai
elenai
21.08.2023 5 z 5

Čtu Krev elfů už poněkolikáté, a i když mi na páně Sapkowském leccos nesedí lidsky, tohle hromsky skvěle vymyslel. Každým čtením si knihu užívám víc a víc a zjišťuju, že jsem třeba i některé pasáže pozapomněla. Na co se vždycky těším v tomto dílu, jsou trpaslíci. Brilantně přeložené trpasličí nářečí mi totiž pokaždé nadzvedne koutky úst. A čím dál víc si oblibuji Yennefer. Ale na co jsem se tentokrát zaměřila především, byly ty věčně troušené dialogy o válce, násilí, rasové nesnášenlivosti. Ona to není jen nějaká dobrodružná fantasy brakovka, jak si někteří z mého okolí myslí, nene. Je to něco víc, a proto si si ji budu číst pořád znovu a znovu. 98%

wooloong
wooloong
18.08.2023 5 z 5

V první části se Ciri cvičí v boji na Kaer Morhen a učí se být čarodějkou a také ženou pod vedením Triss Ranuncul. Ve druhé části se zdokonaluje zvládat Moc pod vedením Yennefer v klášteře Melitelé. Jenže Ciri je důležitou figurkou na šachovnici světa, a tak po ní pátrá kde kdo, včetně tajemného, krutého a urputného Rience.

Sybelle
Sybelle
17.08.2023 5 z 5

V duchu myšlenky špatná reklama je taky reklama jsem se rozhodla pustit do dlouho odkládaného zaklínače. Kniha mě překvapila dobře sestaveným a reálným světem. Ve světě zaklínače jsou pěkně popsané ekonomické války, politika a jiné věci. Pro lepší orientaci doporučuji stáhnout si mapu a jména království a králů. To spíše pro rychlejší orientaci. Samotný příběh a prostředí také nezklame. Dobře je vysvětlena Geraltova neutralita a nechuť zapojovat se do válek. To samé platí pro motivace dalších postav. v brzké době to vidím na pokračování.

Rilian
Rilian
01.08.2023 4 z 5

Původně jsem chtěl napsat jeden komentář k celé sérii, ale jednotlivé díly se od sebe někdy kvalitativně natolik liší, a tak udělám výjimku.
Knihu lze rozdělit na dvě části. Mě osobně se více líbila první polovina knihy, kdy jsme mohli nahlédnout do zaklínačského hradu, dozvěděli jsme se něco o politice daného světa a vztazích mezi lidmi a nelidmi. Tyto komplikované vztahy byly už nastíněny v druhé povídkové sbírce, ale teprve v tomto románu se dozvídáme, jak tvrdý život mají nelidé ve světě, kde dominují lidé ("...světu vládne ten, kdo nejrychleji tomu druhému rozbije lebku a obtěžká robu"). Scéna, kdy Geralt vypráví v ruinách paláce Shaerraweddu o královně Aelirenn a jejím marném odboji proti lidské přesile patří k jedné z nejlepších scén z celé ságy. Sapkowski zde opět uplatnil svoji schopnost zkoumat nějaký koncept (umřít se ctí) z mnoha pohledů. Zemřít se ctí v marném boji je sice romantické, ale královna Aelirenn tím paradoxně započala vymírání své vlastní rasy, za jejíž přežití bojovala.
Druhá část o Ciri a Yennefer tempo knihy zpomalila. Sám mám problém si tyto dvě postavy oblíbit, ale z jejich dialogů se čtenář dozvídá něco málo o fungování magie ve světě zaklínače.
Pokud si čtenář zvykne na pomalejší tempo než v předchozích dvou povídkových sbírkách, pak je tento díl jasná volba a zdařilým začátkem celé ságy.

kramver
kramver
30.07.2023 4 z 5

Od povídek se dostáváme k ucelému příběhu a já definivně propadla postavě Geralta z Rivie a jeho svěřence Ciri. Nebudu mít klid, dokud se nepotopím až po krk do bažin, neprobodím se litry válečné krve a nezjistím, co všechno v těch dvou postavách je a kam je jejich osudy posunou.

Lele61
Lele61
24.07.2023 5 z 5

Sapkowski skvěle umí jak povídky, tak ucelené příběhy ve formě románů. Zuří válka, všichni hledají malou Ciri a právě Geralt slíbil, že princeznu ochrání. Svižně napsaný román obsahuje všechno potřebné: hrdiny, se kterými se čtenář může ztotožnit a děj, který má spád. Určitě doporučuji.

ydnac
ydnac
16.07.2023 5 z 5

SUPEEEEEER :-)

Zamilovala jsem si Geralta, Ciri a Yennefer :-).
Před čtyřmi lety jsem přečetla Zaklínače I a nevím proč, nebyla jsem vůbec nadšená.
Pořád jsem se divila, co na něm všichni mají a už to vím :-).

JE TO FANTASTICKÁ SÉRIE :-).

Kdosi mi tenkrát napsal, že jsem měla začít od III. dílu, kdy už se jedná o ucelený román a ne o povídky a měl pravdu!!!
Začátek popisuje výcvik Ciri (princezna), jež byla souzena do "opatrovnictví" Geraltovi. On a další zaklínači jí učí bojovat.
Její schopnosti však vyžadují pomoc čarodějky Yennefer.
Králové spřádají intriky.
Elfové a trpaslíci mají také svoje zájmy
Válka se blíží...

JSEM NADŠENÁ A NATĚŠENÁ NA DALŠÍ DÍL :-).
DOPORUČUJI :-) a děkuji Jenny46, protože její nadšení pro Zaklínače mě k němu také znovu přivedlo :-).

JohnMiller
JohnMiller
22.06.2023 3 z 5

Nezdielam väčšinový názor, že začiatok ságy je lepší ako úvodné dve knihy poviedok. Hoci sa mi vstup do hlavnej dejovej linky, v podaní tejto knihy, páčil, určite to nenaplnilo moje očakávania a jedoducho, niektoré kapitoly boli úžasné a niektoré ma nudili a nebavili. Takže v skratke: Ambivalencia ma nepustí dať vyššie hodnotenie.

Mabie
Mabie
20.06.2023 4 z 5

Jak je autorovým zvykem, je ve svém díle velmi popisný a nabízí nepřebernou plejádu osob, ve kterých se občas ztrácím, stejně jako se trochu potýkám se zdlouhavými pasážemi z politiky. Ale to je autorův styl a určitě do toho v dalších dílech proniknu.
Ačkoliv znám postavu Geralta z Rivie z filmového zpracování, nikdy jsem nehrála hru ani Zaklínače nečetla a měla jsem značná očekávání. Úvod byl trochu zdlouhavý a začínala jsem natřikrát, než jsem zjistila, že to vlastně není úplně o Zaklínači a než mě příběh opravdu zaujal.
Je to o Ciri a jejím výcviku na Kaer Morhen, o jejích netušených schopnostech a její spolupráci s Triss Ranuncul a poté s Yennefer. Geralt z Rivie se občas mihne, ale protože je to úvod epické ságy, je nutné poznat osoby, které se zúčastní.
Poslouchám jako audio a oceňuji nejen příběh, ale i přednes Martina Fingera.