Bouřková sezóna

Bouřková sezóna https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222384/bmid_zaklinac-zaklinac-bourkova-sezona-Dmb-222384.jpg 4 2419 311

Zaklínač série

< 8. díl

Zaklínač Geralt. Muž, jehož posláním je chránit obyčejné lidi před magicky stvořenými nestvůrami. Mutant, který má za úkol zabíjet nepřirozené bytosti. Používá magická znamení, kouzelné lektvary a chloubu každého zaklínače – dva meče, ocelový a stříbrný. Co se však stane, když Geralt nešťastnou shodou okolností o své meče přijde? Zaklínačské zbraně mají nejen obrovskou hodnotu, ale jejich ztráta je pro majitele zároveň obrovskou potupou. Geralt je musí získat zpátky. Co nejrychleji... Andrzej Sapkowski se na stránkách samostatného románu vrací ke svému nejpopulárnějšímu hrdinovi. Zaklínač Geralt znovu bojuje, cestuje a miluje, Marigold zpívá a lítá z průšvihu do průšvihu, čarodějové intrikují… a nad celým světem se stahují mračna – přichází bouřková sezóna.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Sezon burz , 2013


více info...

Přidat komentář

Ivan53
předevčírem 5 z 5

Predpredposledný a predposledný diel knižného radu som nečítal, lebo už v Krste ohňom bolo primálo Zaklínača, a príliš veľa toho, čo ma nezaujíma. A spravil som dobre, že som preskočil na posledný diel. Nejde síce o poviedky, kapitoly spolu súvisia, no ide o kapitoly o Geraltovi, ktorý opäť zažíva čosi zaklínačské. Opäť 6 z 5, vrelo odporúčam. A tá posledná kapitola, tam som chcel vyroniť slzu... (A podpisujem sa pod každé slovo používateľky Vidlička!)

Shindo
17.03.2024 3 z 5

Po dočítaní Paní jezera som si myslel, že Bouřková sezóna mi pomôže zbaviť sa toho nepríjemného pocitu, ktorý vo mne zostal. Bohužiaľ sa tak nestalo.

Kniha je lepší priemer s dosť klišé dejom.

Geralt zabíja potvory, chlastá, putuje a občas sa s niekým vyspí. Marigold sa dostáva do problémov. Všade sa rieši politika. Čarodejky tu zastupuje zrzavá mrcha Astrid Lyttneyd Ásgeirrfinnbjornsdottir, z praktických dôvodov známa ako Lytta Neyd (mimochoodm, kým v knihe je opísaná ako krásavica, v netflixovskej fraške je vážne škaredá, ale aspoň zostala biela). Čarodejníkov zasa skupina mocichtivých magorov venujúcich sa nechutným genetickým a hybridizačným experimentom, čo v prostredí stredovekého fantasy vyznieva ako nevydarené sci-fi. Spôsob, akým Geralt príde k mečom, je doslova deus ex machina.

Už pri Paní jezera som mal pocit, že Andrzej melie z posledného, rieši veci skratkovito a dokonca, že ho už možno písanie dávno prestalo baviť. Tu sa mi to potvrdilo. Na druhej strane, podobne ako Vosa mám aspoň chuť si znova prečítať celú ságu.


vosa23
02.03.2024 2 z 5

V doslovu je psáno že Sapkowski nemusí nikomu dokazovat, nakolik je schopný napsat "něco lepšího, než byl Zaklínač". Ano, touhle knihou, potvrdil, že nejspíš už není. Oproti sáze a povídkám tahle kniha celkem pokulhává. Je tam Geralt, Marigold, "nějaká ta" sexy čarodějka... Ale to je asi tak vše. Příběh je, jako by ho psali pejsek s kočičkou. Vlastně nejlepší na té knize je, že mám teď chuť si znovu přečíst Ságu.

Martina852
05.02.2024 5 z 5

Další skvělé dobrodružství Geralta z Rivie, které se odehrává ještě před hlavní ságou. Myslím, že není co dodat, než že román byl úžasný. Geralt společně s Marigoldem se zapletou, jak již tradičně, do nějaké šlamastyky, ať už omylem či kvůli nějakým úkladům z třetí strany a jen čekáme jak si s tím náš Zaklínač poradí a při tom odhalí velká tajemství a kde taky porubá mnoho nestvůr, dokonce i ty v lidské podobě.

Vidlička
29.01.2024 3 z 5

Už jsem konečně pochopila, co mi na Zaklínači vadí. Není to ani ryba, ani rak. Líbilo by se mi víc, kdyby to celé bylo psáno buď jako vážná hrdinská sága, nebo naopak jako ironické vtipné vyprávění. Ale tím, jak Sapkowski přebíhá z jednoho do druhého, nedrží mi to pohromadě. Až mi to celé připadá lehce trapné (a jéjé, teď dostanu jmen!). Prostě mutant. Jako Geralt. Což je mimochodem takový játro, že se divím, že vždycky přežije byť jen první kapitolu.
Tak sbohem, Andrzeji. Kdyby ses byl býval držel kratších útvarů a vynechal Ciri a Yennefer (vlastně všechny ženský postavy, ty ti nejdou), mohlo nám být spolu lépe.

Kate3003
12.01.2024 3 z 5

Stejně jako u ostatních knih musím ocenit to jak je celá sága propracovaná a to jak autor opravdu skvěle promyslel celý svět. Bohužel příběh jako takový trošku sráží autorova tendence opakovat to co už víme, a nakonec je toto opakování spíš k zlosti než k užitku, protože i když příběh pak dále pokračuje nechceme slyšet xkrát za sebou tu samou informaci.
U Bouřkové sezóny mi přišlo, že už je v příběhu trošku moc vaty a valnou část příběhu se nic moc neděje a děj tak nějak stagnuje na místě. Příběh se rozchází mnoha směry a tak nějak mi přišlo že najednou se toho má stát hodně, ale ve výsledku se vlastně neděje nic.
Nemůžu říct, že by se mi příběh vůbec nelíbil to vůbec ne. Tím, že jsem si to nechala až jako závěr série tak už jsem s postavami něco zažila a tudíž jsem si i tak dokázala příběh užít.

PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

frouzystar
29.12.2023 5 z 5

Kniha mi připomínala svým spádem první dvě knihy (plné povídek), což podle mě Zaklínačovi svědčí a sluší. "Jednodušší" příběh oproti románu o Ciri a Geraltovi posiluje důraz na to, co mě na Sapkowskem psaní okouzolilo, a to právě jeho napínavé vyprávění jakoby po střípcích. Nechybí ani cynismus, vtipný trpaslický hantec a mnoho zajímavých vedlejších postav. Za mě snad o trochu lepší než románová sága.

wooloong
12.12.2023 4 z 5

Působilo to na mě jako dovětek hlavní zaklínačské ságy.

mila2411
29.11.2023 5 z 5

Moje první setkání se Zaklínačem v knižní podobě. Moc příjemné. Ani se nedivím výtkám fanouškům vůči Netflixu, že jim jejich oblíbence poněkud przní. I když toto je jiný příběh, než ten televizní, je kniha mnohem lepší než tv zpracování. I přes spousty postav, zemí a souvislostí je děj přehledný a má příjemný spád. Pěkná knížka!

Agatha84
14.11.2023 5 z 5

Maximální spokojenost - hodně sprosťáren, hodně vtipu, hodně nadsázky, spousta mrtvol.
Tahle nějak jsem se potřebovala s Geraltem a Marigoldem rozloučit a zároveň smýt tu podivnou pachuť, která mi tam někde vzadu po posledním dílu s Ciri stále zůstávala...

Palorizek85
18.10.2023 4 z 5

Je to trochu rozporuplný díl. První část je celkem o ničem a hrozně se to táhne a je to takové nemastné a neslané. Druhá část je o poznání lepší...takže 4*

VeDny
08.10.2023 4 z 5

Tento díl mě nějak nepřesvědčil. Na jednu stranu se mi líbil příklon k jednodušší dějové lince a klasickému řemeslu zaklínače, na stranu druhou se to tak podivně zamotávalo a nepřesvědčivě rozmotávalo, že jsem z toho trochu rozpačitá. Rozhodně by se mi líbilo, kdyby byl tento díl pojat povídkově, jednotlivá setkání by měla větší ráz a lepší ukotvení (teď spíše boční zápletky proplouvaly kolem té hlavní a mizely, aniž by zanechaly silnější dojem).
Taky chování postav mi připadalo - - - jako by se tlačilo na pilu.
Tak či tak - kniha je to pořád kvalitní a bavila mě. Místa jsou výborně popsána a třeba vedlejší postavy mají vždycky nějaký charakter nad rámec nálepky “vedlejší postava. Ale na jedničku a dvojku to u mě nemá.

Budulman
07.10.2023 4 z 5

(SPOILER) 4 - 4,5* z 5*
Po naprosto zvláštně zamotané zápletce na začátku, kdy se mi moc nechtělo číst dál, se vše rozjede takovým tempem, že to je zase "ono" a hledání démona s naprosto brutálním a nechutným vyústěním je vrcholem celé knížky.
Rissbergští čarodějové (minimálně někteří) byly tentokrát větší šmejdi, než elfové a čarodějové v románu komplet a poučka "účel světí prostředky" tady dostává naprosto nový rozměr.
Pletichy na Kerackém trůnu jsou divnou marmeládou okolo, která končí nevysvětlenou apokalyptickou záplavou. WTF?
Lytta Neyd mě vysírala do začátku do konce, kdy mi zase nebylo naprosto jasné, proč s ní vlastně Geralt cokoliv má, ale to maj u mě stejný asi obecně skoro všechny čarodějky v téhle sáze, včetně Yennefer (dobře, dobře, kromě Triss )
Musím obecně souhlasit s tím, že Sapkowskému jdou (šly) mimo hlavní román víc povídky a tomuhle by to asi formou i klidně navazujících příběhů slušelo taky víc. Díky tomu, že to tak nebylo, došlo během děje k několika vyloženě zvláštním "řešením" předešlých událostí, které neměl ani hlavu, ani patu a jen se účelově stalo...
Jako například "překvapivé" objevení se mečů v hospodě uprostřed ničeho. Ok, překvapení se dostavilo, ale o smyslu se mluvit nedá.
Tiziana, jak se objevila, tak zmizela, jen aby jsme nafasovali zvláštní pozbytí odměny za vlastně celou hlavní pointu příběhu a k tomu vlastně příjemný můstek na jednu z nejlepších zaklínačských povídek Zaklínač z Posledního přání. To zahřálo
No a konec s Aguarou, na kterou jsem vlastně úplně zapomněl a "Epilog" bylo asi to, co mi celkový pocit z knížky vlastně nakonec zlepšilo.
"Všechno je iluze"
Dočítal jsem někdy v půl druhé ráno z pátku na sobotu a v tak pokročilé době mi chvilku trvalo si uvědomit, že se přece SAKRA Nimue a bělovlasým zaklínačem nikdy nemohla potkat.
A tak jsem vlastně dostal tak trošku odpověď na svoji otázku po dočtení Paní jezera.
Vysvětlí se budoucí posedlost Nimue po Zaklínačích a vlastně si minimálně já budu dál myslet to svoje, že Ciri všechny na konci románu zachránila, naučila je cestovat mezi sférami (dimenzemi) a vykonávají svoje řemeslo všude tam, kde je jich potřeba.
A nebo... "Všechno je jen iluze"?

vera5841
30.09.2023 4 z 5

Především je mi už jasné, že začínat touto knihou sérii nebylo nejlepší rozhodnutí :)
Na druhou stranu sérii již trochu znám z televize a proto nebylo těžké poznat kdo je kdo i když jsem místy trochu tápala.
Gerald jde z dobrodružství do dobrodružství a všechna se vlastně dořeší až na konci. Nebo ne?
Příjemně napsaná fantasy a jistě budu pokračovat dál

animovanej medv
26.08.2023 4 z 5

Kniha mě bavila, ale doufala jsem o větší zapojení Jennifer.
Bylo moc príma se vrátit do doby, kdy Geralt chodí po světě a zabíjí potvory :)

Predator3313
11.08.2023 5 z 5

po těch posledních dílech, kdy monstra byly absolutně v pozadí a vše se točilo jen kolem ciri jsem si tuhle knihu fakt užil.
Jen teda bych byl raději, kdyby Geralta zase nezachranovala Yennefer :).

gambinka87
27.06.2023 5 z 5

Po předchozích neméně barvitých dílech opět zažíváme zaklínače při jeho profesi, se zaklínadly a boji s "příšerami", které mi chyběly. Přečteno jako audiokniha. Jako vždy skvěle.Co teď? :-O konec světa zaklínače

Teraesa
17.06.2023 4 z 5

Počas čítania som mala pocit, ako keby som hrala vedľajšie questy v hre. Nie je to úplne hlavná dejová linka, ale s vedľajšími questmi je hra oveľa zaujímavejšia, bohatšia, človek viac spoznáva postavy a fantazijný svet. Aj táto kniha mi prišla ako také príjemné osvieženie toho, čo poznáme a na čo sme zvyknutí. Niektoré epizódky boli lepšie, niektoré menej dobré, ale ja som sa celkovo bavila.
*3,5

krakonos.kraken
13.06.2023 5 z 5

Za mě super. Hlavní dějová linka byla zajímavá a odbočka s vixenou byla moje nejoblíbenější část.