Za dráty komunismu

Za dráty komunismu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142885/za-draty-komunismu-142885.gif 4 9 3

Vzpomínky politického vězně na téměř patnáctiletý (1949–1964) pobyt v komunistických vězeních. Autor je napsal s vírou, že zvěrstva páchaná tam na lidech se stanou mementem pro další generace, a že jeho vyprávění bude připomínkou oněch statečných, kteří se nedali zlomit. Zároveň chtěl ukázat, v co on i jemu podobní doufali a věřili. ... celý text

Přidat komentář

LéňaM
13.11.2021 4 z 5

Slabá kniha, co se počtu stran týká, o to silnější příběh.
Kniha na jedno odpoledne, a pak spousta dni v myšlenkách

LadyCotton
30.09.2021 4 z 5

Malá kniha o velkých věcech... Přečtěte ji za jedno odpoledne ale myslet na ní budete ještě spousty dní...
Nejsmutnější na tom celém je, že zvěrstva popisována v knize, prováděli Češi Čechům - vlastní lidi - spoluobčané (ne, žádní Němci či Rusové).


milamarus
08.09.2016 5 z 5

Další kniha, která svou nenápadností ukazuje, že za snahou archivovat kusy epizod z vězeňského života a své subjektivní dojmy, je něco většího. A sice nutnost varovat! Už proto, že ani dnes si málokterý z nás může činit nárok na naprostou bezúhonnost a jen někomu se povede udělat za svou minulostí tlustou čáru. …To tak pro začátek.

Teď k věci:
- vměstnat 5291 dnů nařízené nesvobody do necelých 80ti stránek byl chytrý tah! Nechtěla jsem knížku pustit z ruky; četla jsem, kde se dalo; a víc se s příběhem sžila.
- děkuji za chvílemi chladný (až cynický) popis režimu: spánek–jídlo–práce–spánek–jídlo–práce… a též za silnou víru při popisu těch pomlček mezi nimi. Pomohlo mi to věřit, že systematické deptání ze strany dozorců překoná, že se uzdraví, že to zvládne.
- ano, mám spoustu otázek, na které bych chtěla odpověď, ale taky mám těch pár zodpovězených.

Vyprávění pana Černého je plné myšlenek, které rozhodně nejsou tak banální, jak se na první pohled zdají. A říkají-li Vám něco jména Karol Bacílek, Rudolf Beran, Prokop Drtina či Gustáv Husák, která se v textu objeví, pochopíte.

Doporučuju!

Štítky knihy

vězení, věznice 50. léta 20. století komunistický režim

Autorovy knížky

Josef Černý
česká, 1903 - 1992
2005  89%Za dráty komunismu

Kniha Za dráty komunismu je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst15x
Chci si koupit9x