Z archívu Sherlocka Holmese

Z archívu Sherlocka Holmese https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211830/mid_z-archivu-sherlocka-holmese-211830.jpg 5 165 17

Po letech strávených detektivní prací v pochmurném Londýně zatoužil Sherlock Holmes po klidu a rozhodl se aktivní činnost ukončit. Osud ale rozhodl jinak. Z přání nejlepšího odborníka na zapeklité kriminální případy z minuty na minutu udělal trosky. Na příjemné procházce po krásném okolí své vilky v Sussexu spatřil profesora místní školy Fitzroye McPhersona, jak se najednou na útesu nad mořem začal motat jako opilý a v agónii svíjet. Smrt přišla vzápětí. Proč ale v posledním okamžiku profesor vykřikl nepochopitelná slova „lví hříva“? Zanedlouho potom na stejném místě záhadně zahyne i profesorův pes. Takový případ nemůže nechat Sherlock nevyřešený…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Case-Book of Sherlock Holmes , 1927


více info...

Přidat komentář

Emik87
23.02.2024 4 z 5

I tato kniha Sherlocka Holmese je moc fajn na čtení. Doporučuju.

Ivan F
03.09.2023 4 z 5

Posledným dvanástimi poviedkami s fiktívnym, ale svetoznámym detektívom Sherlockom Holmesom som zavŕšil pohodové letné čítanie. Ako je tradične zvykom, úroveň jednotlivých poviedok je rôzna, ba nájde sa aj poviedka vyslovene vtipnáva zároveň najhoršia z celej zbierky a tou je Šplhajúci muž. Sherlock je v tejto poviedkovej zbierke zábavný, neurotický, Dr. Watson nápomocný a nebojácny a to je presne to, čo od sira Doylea očakávam - odpočinkové čítanie. Je veľmi osviežujúce čítať príbehy z dôb, kedy moderné kriminalistické metódy boli v plienkach alebo neexistovali.

V každom prípade je táto zbierka lepšia než Posledná poklona, z ktorej som bol mierne sklamaný.


martin_aston
07.08.2023 5 z 5

Sherlock je moja srdcovka. Súc si vedomý, že z objektívneho hľadiska táto zbierka nie je úplne najlepšia v Doylovej tvorbe, pre mňa má stále to čaro dvojice Holmes-Watson a rád si ju prečítam opäť.

Set123
11.04.2023

Vydal jsem se na stezku Holmesovu ze dvou důvodů. Už nějaký ten měsíce (rok) mi ležela v notebooku čtyři pdf s povídkami Doyleovými. Navíc se mi teď hodilo trochu víc se podívat na detektivky ze studijních účelů. Rozhodl jsem si proto přečíst všechny tyto povídky. A asi jsem už přeholmesovaný. Ale ne, to není přesné, jsem předoyleovaný.

Předpokládám, že tyto povídky nejsou výrazně více či méně kvalitní, než ty z jiných sbírek. Ale jejich obsah se zkrátka začíná opakovat a přestávají být zajímavé. Pravda experimenty s narací v této sbírce byly osvěžující a některé povídky mne zkrátka bavily takové jaké byly (Upír, Šplhající muž, Voják), jiné mi však přišly naprosto prázdné a nudné a jedna mě vyloženě, promiňte mi to, nasrala koukám na Tři Garribedy.

Docházím kvapem k názoru, že kdyby Doyle nechal Sherlocka mrtvého (Poslední případ), nebo jej nechal na odpočinku (Druhá skvrna), udělal by lépe z pohledu jeho přetrvávající pověsti. Tohle je už snaha vyvářet již vyvařené.

Ale platí: jsou to jednoduché a prosté povídky, které vás pobaví, pokud od nich nic moc nečekáte (krom vždy zábavného Holmese, to mu nemohu vzít) a které obecně vzato nejsou špatné, nečtete-li jich mnoho.

mia.com
22.09.2022 3 z 5

Stejne jako predchozi dil, hodnotim spise prumerne. Nektere povidky jsou super, jine mi prijdou vylozene pritazene za vlasy. Mam dojem, jako by autora psani uz moc nebavilo a psal opravdu na silu kvuli oblibenosti detektiva u ctenaru. Kanon mam ale precteny a jsem zvedava na serii Fantasticky Sherlock Holmes.

Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Tohle čtení prostě miluji a je to pro mně taková maličká závislost. Pan Doyle na svoji dobu dokázal napsat nadčasové detektivní dobrodružství, které neomrzí ani postupem let.

Greenfingers
08.01.2021 4 z 5

Sherlock Holmes mě nikdy nezklame. I v příbězích z jeho archivu prokázal skvělé analytické schopnosti, na které se vždy spoléhal. Inu, co mu zbývalo, když v době, kdy řešil své případy, byly moderní kriminalistické metody, tak jak je známe dnes, pouze "v plenkách".
Doyle knihami, v nichž vystupuje Sherlock Holmes, navázal na tvorbu zakladatele klasického detektivního žánru E.A.Poea.

m_martina
16.06.2020 5 z 5

I tyto příběhu z archívu stojí za přečtení.

sarka45
15.08.2019 5 z 5

Úžasná klasika povýšená v audioknize interpretací pana Václava Knopa. Mohu doporučit milovníkům podivných a zapeklitých případů a mistrné detektivní dedukce.

plqa
18.05.2018 5 z 5

Klasické povídky se Sherlockem Holmesem.

konicekbily
19.12.2017 4 z 5

Autor nenapsal jenom "PSA", ale i jiné věci, včetně povídek. Domnívám se, že i krátké literární útvary autora se dají číst.

85098211
27.08.2017 5 z 5

Jako bezvýhradná fanynka spisovatele Arthura Conana Doyla a jeho Sherlocka Holmese považuji za výborné všechny povídky v této knize, každá z nich je svým způsobem zajímavá ;-).

natkaf
01.02.2017 4 z 5

Některé povídky se mi líbily více, některé méně. Příběhy byly velmi čtivé a překvapivé. Mysl Sherlocka Holmese mě nepřestává překvapovat. Trochu mě mrzelo, že se spíše něž vraždy řešili krádeže a různé záhady. Brzo se vrhnu na další knihy se svým oblíbeným detektivem a jeho věrným přítelem.

Lessana
02.05.2016 5 z 5

Ani pri čítaní tejto zbierky som sa neubránila obdivu nad rôznorodosťou námetov jednotlivých poviedok a vôbec nápaditosťou Doyla. Skvelé!

MissBlack
23.09.2014 4 z 5

Dala bych i pět, ale je fakt, že některým povídkám něco chybělo, přestože žádná mi nebyla vyloženě protivná a líbily se mi. Ale mám pár, které mě nadchly, které mě dokázaly udržet v napětí po celou dobu a obvykle jsou to ty, u nichž bych takové rozuzlení ani v nejmenší nečekala, a tak překvapivé vyřešení dojem ještě umocnilo. Líbil se mi Upír ze Sussexu, potom Voják bílý jako stěna, Záhada na Thorském mostě, Barvíř na penzi a Šplhající muž. I Lví hříva se mi líbila, konec jsem nečekala a postava Iana Murdocha čtenáře hezky dráždí, i když jsem očekávala, že to nebude on. Účel ale splnila :D

Jsem zvědavá na Poslední poklonu Sherlocka Holmese. Zatím si knihy půjčuji, ale pořád čekám na nějakou, která bude víceméně bez slabších míst, abych si taky s Sherlockem mohla nějakou tu knihu koupit.

honajz
17.05.2013 4 z 5

Jsem tak nějak na rozpacích. Některé povídky jsou vyloženě slabé, třeba i proto, že se v nich neřeší žádný případ (Lví hříva, Podnájemnice v závoji), jedna je z oblasti sci-fi (Šplhající profesor), případně samotná zápletka je hodně slabá, nebo řešení poněkud přepísknuté či podivně melodramatické (Dům U tří štítů, Barvíř na penzi, Vznešený klient, a vlastně i Mazarinův diamant). Zbývající povídky (Voják bílý jako stěna, Upír ze Sussexu, Tři Garridebové, Záhada na Thorském mostě a Na starém zámku v Shoscombe) mají kolísavou úroveň, ale aspoň nadprůměrnou. U některých brzy odhalíme, jak vše bylo (vodítek je příliš mnoho na příliš málo postav a možností), jinde nás může překvapit, že povídku vypráví sám Sherlock nebo je dokonce jedna psána v erformě. Asi nejlepší povídkou - i když podle literárních historiků údajně opsanou - jsou Tři Garridebové, realisticky, věcně podanou, s určitou dávkou napětí již od úvodu, postupně mírně navyšovanou.

Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

První případ knihy bývá zpravidla nejlepší. Vznešený klient je sice hodně dobrý, ale nejvíc se mi líbil Šplhající muž. Samozřejmě je to pouze můj názor, takže vám radím, abyste si knihu přečetli a rozhodli se sami:)