Ysabel

Ysabel https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31980/bmid_ysabel-YGa-31980.jpg 4 18 6

Ve svém dalším díle vrhá Guy Gavriel Kay nové světlo na to, jak historie – ať už rodinná či celých kultur – odmítá být zapomenuta. Patnáctiletý Ned Marriner doprovází svého otce do Provensálska na šest týdnů trvající pracovní cestu, jejímž výsledkem mají být fotografie do nové knihy. Ned postupně odhaluje velmi starý příběh, který se odvíjí přímo před jejich očima ve světě iPodů a mobilních telefonů. Toto je svět, kde se moderní auta prohánějí po silnicích, po kterých kdysi pochodovaly keltské kmeny a římské legie. Za jedné posvátné mystické noci, kdy mizí hranice mezi živými a mrtvými, a na horách se zažehují ohně, jsou Ned, jeho rodina a přátelé nečekaně vtaženi do tohoto příběhu také, a před nimi se začnou objevovat nebezpečné i mýtické postavy z dávné minulosti, aby jim navždy změnily život. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

LiliDarknight
LiliDarknight
10.01.2024 5 z 5

Mám zvláštnu slabosť pre príbehy o dospievaní.

No a Ned, hlavný hrdina, dospieva teda poriadne veľkolepo. Uprostred akejsi podivuhodnej magickej takmer vojny, do ktorej sa dostal len tým, že v jeho rodine sa dedí šiesty zmysel. Vďaka nemu vie vycítiť rôzne magicky nasýtené veci, ako osoby alebo udalosti. A teraz sa práve preto dostal doprostred príbehu Ysabel, o ktorú už dvetisíc šesťsto rokov bojujú dvaja muž. Veru, ultimátny milostný trojuholník.

Štýlovo je to typický Kay. Zároveň sa to väčšinu času správa ako niečo, čo by mohol pokojne napísať aj Holdstock. O svete, v ktorom zaznievajú ozveny dávnych čias. Dávnych udalostí a hlavne dávnych ľudí. Je to riadne podivuhodné dobrodružstvo, v ktorom bolo potrebné čítať medzi riadkami.

A mňa to neskutočným spôsobom bavilo. Chytilo ma to od prvej vety a držalo až do tej poslednej. Čo je ale dôležitejšie, bavil ma Ned a rada som sa čo-to dozvedela o jeho živote. Až mi bolo ľúto, že kniha nie je predsa len o čosi dlhšia.

Ale aj v tejto podobe je výborná.

gretl74
gretl74
31.12.2021 3 z 5

Jejda, to byl ale slaboučký čajíček. Možná před dvaceti lety, v dobách, kdy jsem hltala knihy pánů Eddingse a Feista, bych z toho byla víc odvázaná. Teď se jen marně snažím pochopit, jak někdo, kdo stvořil takové skvosty jako Pod nebesy nebo Lvi z Al-Rasanu, mohl vyplodit i tuhle, s prominutím, slátaninu. Tři hvězdy s odřenýma ušima...


špulo
špulo
23.12.2018 4 z 5

Oddychovka v štýle pána Kaya. Občas pôsobí nedokonalo, občas to trochu zaškrípe. Nie natoľko, aby mi to nejako zásadne vadilo. Nedosahuje však prepracovanosti iných jeho kníh. No, aj tak mi je veľmi ľúto, že nám v českom alebo slovenskom preklade nebolo od tohto autora dopriate viac. 85%...

vandalka
vandalka
06.08.2016 3 z 5

Kdybych to byla bývala věděla, nebyla bych to bývala četla..

Tedy – ne že by to bylo takové zklamání, ač i tak by se to dalo říct – hlavní kámen úrazu je, že Ysabel volně navazuje na Kayovu trilogii Fionavarská tapiserie (která u nás v době, kdy jsem Ysabel četla - tedy hned jak mile byla na pultech - ještě celá nevyšla) a na straně 228 se nachází pro mě masivní spoiler. V Ysabel se setkáváme s některými postavami z výše zmíněné Kayovy prvotiny a o jiných se něco dozvíme. Na můj vkus až moc – a to jsou zmíněny jen jednou větou – a najednou vím, kdo přežije, kdo ne, kdo.. ale nechme toho. Bylo by pěkné, aby byl čtenář varován, že Ysabel na tuto trilogii volně navazuje. Howg.

Nicméně zpět ke knize. Další zklamání mi již zařídil autor sám – už jsem se u něj namlsala a hodně jsem se na jeho novou knihu těšila. Nevadí mi, že se příběh odehrává v současnosti, ani že hlavní postavou je patnáctiletý puberťák, vadilo mi ale, že celá zápletka se, na rozdíl od Kayových předchozích děl, soustředí spíše na několik málo postav a propletenec mezi nimi a již výrazně opomíjí tu linii, kterou jsem na něm měla vždy nejraději – širší záběr na historické období, jehož se děj týká, plus nějaké to melancholicko-truchlivé vykreslení dějinných událostí, nevyhnutelnosti zklamaných nadějí i nadčasovosti touhy po jednoduchých věcech, které nám složitost světa někdy upírá. Prostě a jednoduše – zklamal mě děj, na Kaye příliš plytký a přímočarý, pro mě příliš málo vtahující a málo zajímavý. Čekala jsem složitou arabesku a dostalo se mi prostého graffiti. Zápolení dvou mužů o přízeň jedné ženy, věčný koloběh, kterému hlavní protagonisté podrobí vše, ač se téměř vždy končí stejně. A do toho pár „civilistů“ ze současnosti. Ne, tohle mě opravdu nijak nevtáhlo. Ale i přes má nadměrná očekávání to není špatná kniha, to ani zdaleka, takže hodnotím 60% a budu se těšit na další díly z Fionavarské tapiserie, třebaže pár zásadních bodů mi již bylo odhaleno. Chjo.

Dašička
Dašička
20.09.2013

Pěkný příběh. Hodně podobné knihám Barbary Erskinové.

LenaDonan
LenaDonan
05.08.2012

Nie je mi úplne jasné, prečo toto vydanie má len 344 strán, hoci originál má cca. 500. Dúfam, že sa tým príbehu neublížilo.