Yorrân I: Poutník

Yorrân I: Poutník https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260466/mid_yorr-n-poutnik-260466.jpg 4 22 13

Yorrân série

1. díl >

Knižní vydání - obsahuje 1. a 2. ebook Poutník 1 a 2. Vědma se k němu sklonila a řekla: " Netušíš, chlapče, kolik jsi toho změnil už svou pouhou přítomností a co ještě všechno změníš. Čeká tě dlouhá pouť plná vzestupů a pádů, ale vždy se zvedneš, protože to je tvým údělem. Zpočátku budeš bloudit netuše, co vlastně hledáš. Tvá cesta začne, až přijmeš jméno, které odemkne bránu tvého osudu. Uvidíš kraje, které neviděl žádný smrtelník, kam až sahá paměť zdejších lidí. Setkáš se s démony i bohy. Tvé oči uvidí věci tak neuvěřitelné, že je tvoji současníci odmítnou přijmout. Budeš často sám, neboť údělem výjimečných je bořit svět představ obyčejných lidí. Bude to dlouhá a strastiplná pouť, která skončí, až daleko pod severní hvězdou najdeš svou minulost. Dojdeš-li však do jejího konce, věř, že zvěsti o tvých činech vstoupí do legend..." Tato kniha se svým obsahem rovná dvěma e-bookům, které vyšly pod názvem Poutník 1 a Poutník 2 - poznámka autora.... celý text

Přidat komentář

Hade
25.06.2022 2 z 5

UFFF. Konečně jsem se prokousal na konec Poutníka.
Zpočátku jsem zajásal, příběhy obchodníků miluji.
Bohužel, hned poté se kniha zvrtla v nějaká proroctví, nesnesitelně nezáživná a dlouhá.
Kdyby obě knihy měly náboj obléhání a bitvy u Dar Uru Awrakh (to nezapamatovatelné jméno jsem musel opsat z knihy), dal bych klidně za 5*. Ale ta strašná nuda vedlejších linek děje, ta nesmyslná přehršel nevyslovitelných a nezapamatovatelných jmen a názvů......
Při té nudě setkávání různých zbytečných postav jsem zjistil, že klidně můžu přeskočit 20 stránek a přečíst si konec kapitoly a jsem stále v obraze.
Strašně mi chybí mapy. Ty, které nabízí www.yorran.cz jsou nanic, nejde se v nich orientovat.
Nechápu proč český spisovatel volí jména a názvy která nejdou ani vyslovit, natož zapamatovat.
Znovu podotýkám, nebýt bitvy u Dar Uru Awrakh, bylo by to za max 1*
Doufám, že všichni rodinní příslušníci a přátelé pana Dobšanského se již svými 5* hodnoceními už vyjádřili a případní další čtenáři budou v hodnocení objektivní.

kneznaliba
30.07.2018 1 z 5

Bohužel, to se nedá číst, nechápu celkové hodnocení zde.


bgott
03.07.2017 2 z 5

Jedna hvězda za lákavý obal, druhá za web související s knihou. Cítila jsem se stále více zahlcena postavami, názvy, místy a dějovými linkami. V polovině jsem to tak nějak vnitřně vzdala a soustředila se hlavně na postavu Abarhila. Ale i tak se nemůžu zbavit pocitu, že jsem přečetla kompilát z Hry o trůny, Pána prstenů a většiny knih Karla Maye. Ale nevylučuji, že je to jen a jen moje chyba. Třeba se někdy k dalším dílům vrátím.

Polariss
27.06.2017 4 z 5

Rád sleduji českou scénu a hledám autory, kteří by mě něčím zaujali. Na Yorran jsem narazil náhodou díky akci eshopu. Musím říct, že super. Líbí se mi, že jde o něco neotřelého a ne jen variace fantasy ala ctrl c. Zaujala mě silná historická linka, trochu moc na mě byl možná přehršel jmen a míst. Do dalšího dílu však určitě půjdu.

Teron
21.06.2017 2 z 5

Bez výraznějšího zaujetí končím na 101. stránce a jdu se věnovat něčemu dalšímu.

Je milé, že to nezačíná toulavým rytířem nebo žoldákem, ale normálním obchodníkem někde na tržišti. Pak ale přichází problém absence zájmen a synonym, který u prvopisů zachytávám opakovaně. Pokud máte v jednom odstavci 4x slovo zboží (dvakrát dokonce v řádcích nad sebou), máte stylistický problém. Po technické stránce to tímto nekončí. Styl psaní je na tom stejně, zaměnitelný s mnoha dalšími svazky nebo ebooky. Nekloní se k humoru, básnictví nebo něčemu podobnému, co by výrazněji zaujalo. Jména jsou naskládána v obrovské míře obvykle na malém prostoru, není čas vytvořit si k ním jakoukoli vazbu, nenesou žádný náboj.

Jednou za čas kopne opravdová bota - opakující se předložka, nesmyslné rozdělení vět, rozdělení slova uprostřed řádku, matoucí odstavce, které komplikují přiřazení konkrétní promluvy k mluvčímu.

Jména - záplava měst, pohoří, šlechtických rodů a dalšího by nebyla zvláštním problémem, protože během čtení ji člověk stejně částečně vypustí a soustředí se na ta, která nějak souvisí přímo s děním. Ale pokud má každý název v sobě X vlnovek, oušek nahoře a dalšího balastu, díky kterému si na něm zlomí jazyk, je to další mínus. Ne tím, že by šlo o mizernou cestu vytváření názvů cizích zemí, ale protože je to opět stejný způsob jako u X dalších knih. Jejich výslovnost nepatří k běžné znalosti a tenhle postup už patří mezi klišé.

Samotné prostředí neurazí, ani nenadchne. Křížky šlechtických rodů, nedávná katastrofa, pohromy a nájezdy barbarů, démonů či pekelníků (pojmenujte si je jak chcete, furt jsou to ti samí). Svět bez výraznějších rysů, které by ho odlišily od armády dalších.

Příběh je směskou očekávatelných motivů i zvratů, od osvojení dítěte, proroctví o dědicích, vědmách, hoře učitelů a přechodových rituálech nebo záchranách nečekaných cizinců. Been there, done that.

Oceňuji ale přítomnost reálií na webu a dohledatelnost mnoha údajů jako pozdravů, platidel a dalších pojmů. Druhá hvězda za obálku hezky evokující dávný orientální grimoár. Už podruhé zažívám obrovskou záplavu reálií a údajů o světě nesenou fádním příběhem.

Sarkas75
12.06.2017 5 z 5

Skvěle vytvořené universum s vlastní historií, parádní hlavní hrdina, vlasně několik hrdinů, tady není jen jeden příběh, ale několik provázaných příběhů. Tato série nemá chybu. Dočetl jsem všechny čtyři zatím vydané knihy a jsem uchvácen. Nenechte se odradit hromadou jmen a názvů a ani neznámým jménem autora, tato kniha se vám odmění. Opravdu musím doporučit každému, kdo má rád fantazii (neplést si s fantasy, ta je zde jen lehká), dobrodružství, nebo barevné charaktery tak neváhejte. Tento svět má obrovský potencionál stát se obrovským hitem. Už se těším na další pokračování.

dada108
14.02.2017 5 z 5

Velmi zvláštní kniha, půjčila mi ji sousedka, obal knihy mně trochu odrazoval..každý má jiný vkus. Nicméně jak se říká nesuď knihu podle obálky :) krásný spletitý fantasy příběh, autor píše velmi podrobně, takže můžete zapomenout na rychlo čtení a je nutná pozornost při čtení. Jen mně mrzí, že knihu nevlastním (nejsem fanoušek e-knih), doufám, že ji nějak seženu a rozhodně se těším na druhý díl :)

Overdead
13.02.2017

Ohromne veľké dielo - toto ma napadne keď počujem slovo Yorran. Táto kniha je obrovská, obsiahla, detailná - nádherná. Zo začiatku trochu vystraší spŕška mien a názvov, ale časom si na to človek zvykne. Očakávajte viacej dejových liniek, zaujímavé postavy, nádherné prostredie s detailnými mapami a ilustráciami, bohatú históriu sveta a veľa dobrodružstva. Čo by niekomu mohlo trochu vadiť je, že hlavný hrdina je osudom vyvolený, takže všetko zvládne a v podstate všetko sa mu podarí. Na záver poviem len to, že Yorran - Poutník nie je uzavreté dielo, ale len začiatok obrovskej ságy.

Alma-Nacida
12.07.2016 5 z 5

Klobouk dolů před propracovaným světem a spoustou postav, ve kterých jsem ale měla poněkud problém se zorientovat. Těším se na 2. díl. :-)

michal0103
08.07.2016 5 z 5

Zpočátku mě trochu vyděsila přehršle jmen a názvů. Autor mě hodil do vody a málem jsem se v tom utopil. Časem jsem však byl, jak doma a hltal jsem tu knihy řádek po řádku. Je výborně napsaná. Postavy jsou, jako z reálného světa a neni problém se s některými velíce rychle ztotožnit což na knihách tohoto typu miluji. Doufám, že další díl přijde brzo, nemůzu se dočkat co nás čeká dál....

KatnissLavender
10.06.2016 5 z 5

Velmi zvláštní a povedený příběh! Chvíli trvalo, než si mě získal, ale potom jsem se téměř nemohla odtrhnout! Autor má skvělý styl psaní, výbornou slovní zásobu a jeho postavy jsou inteligentní, což je jev, na můj vkus, velmi málo vídaný... Knihu bych úplně neřadila do klasického žánru fantasy, pro mě to byl spíš výjimečný, historický, dobrodružný příběh s prvky fantasy. A už teď se moc těším na další díl!!!

alexvera
10.03.2016 5 z 5

Velice obsáhlý a krásný fantasy příběh, který se nezaměřuje jen na jednu hlavní postavu ale hned na několik. Zatím můžu napsat jen to, že jsem knihu dnes dočetla a rozhodně nelituji investice do vydání v pevné "sběratelské" vazbě. Nezvyklý formát knihy mimo úžasného příběhu skrývá i několik krásných ilustrací a doprovodných map.

Dočteno již potřetí a kniha mě baví víc a víc. Stejně jako u Pána prstenů se spousta věcí vynořuje či dává pořádně smysl až po několikátém přečtení. Abrahila nelze jinak než milovat a já se jdu konečně vrhnout na druhou knihu.

Krivas
25.01.2016 5 z 5

Doporučuji prostudovat - obsáhlé, pečlivé a pěkné. Najdete zde: mapy, rejstříky názvů - slovníky, historii a zvyky jednotlivých zemí - národů a opravdu krásné ilustrace. Odkaz: http://www.yorran.cz/clanky/pribeh/yorran-1---poutnik/