Za temným portálem

Za temným portálem https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89651/bmid_za-temnym-portalem-xlh-89651.jpg 4 210 17

World of WarCraft série

< 4. díl >

Na konci Druhé války se Alianci podařilo odrazit barbarskou Hordu a zničením Temného portálu přerušit spojení mezi Azerothem a Draenorem, domovským světem orků. O dva roky později je však Horda zpátky a chystá se k rozpoutání nového pekla ve World of Warcraft. Stárnoucí orkský šaman Ner'zhul získal kontrolu nad Hordou a postaral se o obnovení Temného portálu. Jeho brutální válečníci znovu vtrhli na Azeroth a obléhají nově postavenou pevnost Nethergarde. Z ní vedou arcimág Khadgar a velitel Aliance Turalyon vojska lidí a jejich elfských a trpasličích spojenců při odvrácení orkské invaze. Na povrch navíc vyplývají další znepokojivé problémy. Khadgar se dozvídá o orkských nájezdech do hloubi aliančního území. Zdá se, že útočícím skupinkám orků nejde o pouhé dobývání, ale směřují za jasným cílem. Aby toho nebylo málo, objevili se i černí draci, kteří podle všeho pomáhají orkům. Pokud Aliance doufá ve zmaření Ner'zhulových temných plánů, nezbývá jí nic jiného, než napadnout zdecimovaný orkský domovský svět Draenor. Podaří se Khadgarovi a jeho společníkům včas zastavit ohavného šamana a zabránit zničení obou světů?... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Beyond the Dark Portal , 2008


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
19.02.2023 2 z 5

Orkové zrazeni Gul´danem válku prohráli, ale je tu jeho mistr Ner´zhul, který má nový plán. Nejprve posbírá několik MacGuffinů, objeví se Deathwing jako nový spojenec a pak se přesouváme z bitvy do bitvy, kdy je to vlastně jedna obří nuda. Postavy se vůbec nikam nevyvíjí a pořád stojí na místě. Nejsou ani tolik zajímavé, což je třeba vzhledem k tomu, čím si Khadgar prošel, škoda. U Orků je to ještě horší a nakonec dojde k tomu, že se Ner´zhul zachová úplně stejně jako jeho učedník, zbaběle uteče, jeho strana prohraje a jemu se to šíleně vymstí.

Vjeerus
24.07.2022 4 z 5

Já jsem vlastně hodně spokojená. Dlouho se mi do dalšího dílu z WoW univerza nechtělo, asi jsem byla přehlcená hraním, ale musím říct, že návrat byl parádní.
Začátek byl pro mě trochu pomalejší a trvalo mi se začíst, ale jakmile se dostala Alianční vojska na druhou stranu, hltala jsem stranu za stranou. Znova jsem si užila své oblíbené hrdiny z předchozích příběhů a pro mě velké překvapení - užívala jsem si kapitoly z pohledu Aliance, které mě většinou spíš nebaví.
Jako vždy, příběh spíše doporučuji hráčům WoW a lidem, kteří se kolem této hry aspoň trochu otřeli, protože tím svět získá úplně nový a úžasný rozměr.


Waldhans
06.04.2022 5 z 5

Jakožto hráč WoWka jsem si tuhle knihu náramně užil, Christie Golden nezklame. Doporučuji ovšem pouze fanouškům Warcraftu.

adam5955
28.01.2022 3 z 5

Ten zacatek byl zdlouhavy. Sama o sobe je kniha brak. Kdo neni hracem WoW, pujde jeste o dve hvezdy dolu. Pro nas zavislaky je to ale vemi prijemne zpestreni a od poloviny i velmi napinave cteni (i kdyz vsichni vime, jak to dopadne). Takze pokud chcete vedet, proc ve vasem milovanem WoW jsou nektere veci prave takto a nechteji se Vam cist Kriniky, tohle vas nenasilne zasveti do deje... poznamka pod carou: nesnazte se pocitat , nebo odhadovat, kolik ktere strane asi zbyva vojaku, vzdy v dalsi bitve se utkaji proti sobe armady, i kdyz v predchozi bitve dostaly pekne na frak. Kniha mi pripomina scenare stareho Warcraftu, kde novy scenar nebral vubec vpotaz, ze jste predchozi dokoncili treba s jednim vesnicanem a zachranil vas jen casovy limit a v dalsim scenari jste opet disponovali plnou silou :-)

Radesan
13.08.2021 4 z 5

Co se warcraftu týče, jako malý jsem hrál strategie, nikoliv WoWko...a nejoblíbenější částí celé hry pro mne byly první dva stařičké díly, hlavně druhá válka, které se tato kniha ještě týká. Oproti novým knižním dílům, které už nesleduji se pro mne stále jedná o jakousi součást mého dětství, kterou jsem si před pár lety mohl přečíst v knižní podobě.... za mne tato kniha zůstává v knihovně napořád, stejně jako onen příběh. Je těžké říci něco jako doporučuji nebo ne, protože moje vazba ke knize je hodně citově, nikoli kvalitativně založená.

Luigi1
07.02.2021 5 z 5

Jsem nadšen z pěkného pokračování.Je to poutavé čtení.Doporučuji.Čte se jedním dechem.

Pan_Skala
06.04.2019 4 z 5

Myslím si, že důstojné pokračování celé série. Pravda místy se to četlo pomaleji a hůře, ale ve větší míře naštěstí se objevovali pasáže, které jsem doslova hltal. Doopravdy neskutečně příjemné je, že si na pozadí promítám ty hodiny u Warcraftích her.

NemmamSlov
27.08.2018 5 z 5

Dalsie pokracovanie, ktore skvele nadvezuje na predchadzajuci diel. Khadgar a jeho druzina opustaju Azerot a cestuju portalom na Dreanor, kde musia zastavit Nerzhula v otvoreni dalsich portalov. Spolupraca autorov Rosemberga a Golden priniesla dalsiu skvelu fantasy knihu, kde sa podrobnejsie zoznamujeme s hrdinami Azerotu. Uz sa neviem dockat dalsieho pribehu.

SimaX
16.05.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem zvolil jako ctvrty dil cele serie. Mozna kvuly zklamani z predchoziho dilu jsem knizku vsemozne odkladal a mezi ni precetl jeste dalsi knihy, ale nakonec jsem ji oprasil a v touze posunout se dal jsem ji precetl. Kniha nebyla takove fiasko jako predchozi dil. I kdy se dej odehraval na vice mistech najednou, mel jsem vcelku dobry prehled kde, kdo a co. (i kdyz nekdy ta spousta jmen orku mi delal trochu problem). Konecne jsem se na konci dozvedl proc je outland vlastne outland.

anickalysano
04.01.2018 3 z 5

Prvoplánové, nelogické, černobílé. Postavy jsou trochu povrchní.

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Rosenberg skvěle zvládá akci, Christie Golden zase výborně pracuje s postavami. Stejní hrdinové, kteří byli v Přílivu temnoty dost nevýrazní, jsou v tomto románu docela zajímaví a není problém se do nich vžít. To samé platí víceméně o vedlejších postavách, kterých je však příliš moc. Chápu, že autoři byli dost svázáni možnostmi původního herního příběhu, ale kdyby některé protagonisty vyškrtli, nic by se nestalo. Což je asi tak moje jediná výtka k příběhu, jinak je to fakt skvěle napsaná epická fantasy. Neskutečně mě však irituje obálka. Nejde ani tak o kresbu samotnou, která je sice hodně statická, ale pořád má jistou úroveň, spíš o tu příšernou, zářivě červenou barvu na hřbetu a zadní straně...

Israha
17.09.2016 4 z 5

Je znát, že Rosenberg knihu (na rozdíl od předchozího dílu Příliv temnoty) nepsal sám, a změna je to rozhodně k lepšímu. Tempo vyprávění je sice opět (někdy až moc) rychlé a dynamické, ale charaktery postav a vztahy mezi nimi jsou (zjevně díky spoluautorství Christie Golden) načrtnuty výrazně podrobněji, popisy bitev jsou barvitější a celé to má větší emoční vyznění, čtenář příběh více prožívá.

Stále ale musím konstatovat, že komorněji pojaté warcraftovské knihy jako Den draka nebo Vládce klanů jsem si vychutnal a prožil více; co do epičnosti a velkoleposti zase vítězí trilogie Válka prastarých.

karel3856
05.04.2015 4 z 5

Ze světa warcraftu je to zase jedna z povedenějších knížek. Ani překlad zde netrpí, protože nechali pana Netoličku doma :) Pro všechny, co se zajímají o lore, je to velmi podstatný kus dějin a musíte si jí přečíst :)

Ardein
11.02.2014 4 z 5

Je vidět, že Christie Golden už svět Warcraftu zná velmi dobře. Dala tomuto dílu Aarona Rosenberga tu správnou formu a kniha se tak velmi dobře četla. V žádných fázích příběh nedrhnul a nenudil, což považuji za velké plus pro celou sérii knížek WoW. Postavy jsou moc pěkně vykreslené a mají své vlastní problémy, které však musí pokaždé přejít do pozadí, protože první je samozřejmě invaze na Draenor. Milostná zápletka mezi Allerií a Thuralyonem je jednoduchá a nehraje prim, takže nijak výrazně neruší probíhající válku a zároveň jí dává trochu náboj. Khadgarovi se vrací vize, které měl v Medivhově sídle, když tam byl jako učeň (knížka Poslední strážce) a vše tak nabírá na významu. Více prozrazovat nebudu, protože spoilery nemám rád a připravil bych Vás tak o příjemné počtení.

Hodnocení je o hvězdu lepší, než samostatný počin Aarona Rosenberga - Příliv temnoty. Ruka Christie Golden je zde znát a kniha se čte skoro sama. :)

Brutius
07.04.2012 4 z 5

Pro mne naopak o jednu hvězdu horší než příliv Příliv Temnoty.

M.A.s.a.k.R.A
13.01.2012 4 z 5

Po Zrodu Hordy a Přílivu temnoty je vlastně tato kniha takovým třetím dílem. Nutno podotknout, že pro příznivce Hordy je toto pokračování dost ponuré...

Wrent
06.01.2012 5 z 5

Adam KučeraMěl jsem možnost knihu přečíst ještě před jejím vydáním v angličtině a to ve mně zanechala opravdu docela hluboký dojem. V porovnání s předcházející knihou Příliv Temnoty je Za Temným Portálem o kategorii výš. Já osobně to přičítám hlavně vlivu Christie Golden, která má s Warcraft literaturou přece jen jiné zkušenosti než Aaron...

Kniha popisuje dění datadisku hry Warcraft II a myslím, že si s tou látkou pohrála více než dobře. Oproti suchému předchozímu dílu, kde se šlo od nudné bitvy přes patos konverzací jen k další bitvě, se zde dočkáme větší akce a hlavně mnohem lepších dialogů a v podstatě i zápletky.

Hrdinský motiv výpravy do neznámého světa, Deathwingovy interference, milostné pletky mezi dvěma hlavními postavami a hlavně takové ty malé detaily, které dokáží potěšit každého fanouška nebo hráče World of Warcraft (setkání s mladým Garroshem, Ner'zhulova touha po "lepším trůnu"), dělají z knihy jednu z mých oblíbených Warcraft novel.

Štítky knihy

WarCraft herní adaptace

Autoři knihy

Aaron Rosenberg
americká, 1969
Christie Golden
americká, 1963

Kniha Za temným portálem je v

Právě čtených8x
Přečtených401x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených20x
Knihotéce182x
Chystám se číst71x
Chci si koupit45x
dalších seznamech4x