Waldo & Magie a.s.

Waldo & Magie a.s. https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12861/bmid_waldo-a-magie-a-s-cXF-12861.jpg 4 16 5

Waldo - Narodit se jako mrzák znamená většinou krušný život. Ovšem narodit se jako geniální mrzák může také znamenat, že se odmítnete smířit s takovýmto osudem a snažíte se své nedostatky změnit v přednosti. Magie a.s. - Svět, ve kterém magie funguje stejně spolehlivě jako technologie, by byl asi hodně odlišný od toho našeho. Ale možná, že ne zase tak docela - některé věci by zcela jistě zůstaly úplně stejné. Třeba mocichtiví politici, ziskuchtiví podnikatelé a odpor svobodomyslných lidí k monopolům (třeba zrovna na tu magii...).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Wales
Originální název:

Waldo & Magic, Inc., , 1950


více info...

Luigi1
Luigi1
19.01.2024 3 z 5

Tak to se Henleinovi vůbec nepovedlo nevím naco pan spisovatel myslel

ludek.n
ludek.n
11.05.2019 3 z 5

Roberta A. Heinleina uctívám jako velikána sci-fi žánru, a to i přesto, že jen malé procento z jeho díla mě skutečně uhranulo a zanechalo ve mně nesmazatelné stopy. Na druhou stranu ovšem zase vím, že když sáhnu po některém z jeho románů, dostaneme se mi klasiky nejklasičtější a nevstanu z čtecího křesla zklamaný. Waldo a Magie a.s. jsou (pokud je mi známo) dvě česky dosud jinde než v této knize nepublikované novely, v nichž se mistr vydal do, pro něj tak trochu netypického, světa magie a kouzel. Samozřejmě tento výlet do oblastí mimo své univerzum pojal zcela osobitě, a tak asi nikoho nepřekvapí, že magie v jeho podání vypadá spíše jako fyzikální veličina, kterou je možno dosadit do libovolného výpočetního vzorce a dobrat se konkrétní a přesně dané hodnoty. Občas to sice trochu skřípe jako stará rezavá ojnice (to když se Heinlein vydá na pole vysoké politiky), ale stroj to nezastaví a celkově spadají obě novely do onoho už zmiňovaného Heinleinova standardu: neohromí ani nezklamou.


trudoš
trudoš
20.08.2017 3 z 5

Tahle kniha má všechny předpoklady nezklamat skalní Heinleinovy fanoušky. Především z toho důvodu, že obě novelky, jež obsahuje, nepostrádají skvělý nápad a příznačnou čtivost. Obě také pracují, i když každá trochu jinak, s tématem střetu moderního světa s tradiční magií - jedna představuje kouzelnictví jako fyzikální vědu, druhá poodhaluje zákulisní složitosti svobodného obchodování. Člověk navíc určitě rozpozná některé motivy, které Robert A. Heinlein později použil ve svých slavnějších dílech (jistá podobnost mezi Waldem a Cizincem není podle mně náhodná). Jednou stinnou stránkou tak pro mě byla paradoxně délka textu. Podobně jako ve svých románech, i zde má totiž autor tendence odbočovat od hlavní dějové linie různými polemikami nad společenskou situací, a tím oba příběhy ztrácejí na celistvosti. To pak možná odradí čtenáře, kteří se s autorem prostřednictvím Walda & Magie přicházejí do styku poprvé. Znalci už však jistě s tímhle popotahováním počítají a, kdo ví, možná ho i milují.

karel0684
karel0684
04.07.2017 3 z 5

No, nevím co napsat. číst tohle byl skoro omyl. Mám Heinleina rád, ale tohle, tohle jsem nečekal. Asi to není špatné čtení, ale proti ostatním knihám.

karvak
karvak
09.04.2013 4 z 5

Dvě nápadadité a čtivé sci-fi novely o magii. V první autor vypráví o znovuobjevení magie v budoucnosti svérázným vědcem a velice věrohodně vysvětluje její princip, ve druhé už je magie běžnou součástí světa a obchodních praktik (a to poctivých i nekalých). První novela je spíše technická sci-fi, ve druhé autor zabrousil částečně do vod fantasy. Nechybí zde cesta do Polosvěta, setkání s démony, různé druhy kouzlení a magie. Myslím, že fanoušek příšlušných žánrů touto knihou rozhodně zklamán nebude.

Kniha Waldo & Magie a.s. je v

Přečtených30x
Knihotéce31x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x