Vzala jsem si komunistu

Vzala jsem si komunistu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38375/bmid_vzala-jsem-si-komunistu-SLY-38375.jpg 4 33 6

Nathan Zuckerman série

< 7. díl >

Vzala jsem si komunistu je příběh vzestupu a pádu Iry Ringolda, velkého amerického chuligána, který začal jako náctiletý kopáč příkopů v Newarku třicátých let, stal se známou rozhlasovou hvězdou let čtyřicátých a byl zničen, jako herec i jako člověk, v mccarthyovském honu na čarodějnice v letech padesátých. Na vrcholku své hvězdné kariéry – jako fanatický podněcovatel a stoupenec „pokrokového“ politického proudu – se Ira ožení s obdivovanou hvězdou hollywoodských němých filmů Eve Frameovou. Jejich kouzelné líbánky na Manhattanu nicméně nemají dlouhého trvání a Evino skandální, velmi úspěšné knižní odhalení Iru označí za „Američana, jenž se řídí příkazy z Moskvy“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

I Married a Communist , 1998


více info...

Přidat komentář

Crimble
08.02.2020 5 z 5

Poutavá studie o jednom (vlastně více) ultralevičákovi, jeho diskutabilních životních volbách včetně manželství, o jedné neblahé etapě v amerických dějinách zvané mccarthismus a o tom, jak špatné jsou extrémy všeho druhu. Rothovsky mistrovské, analyticky opět špičkové.

Gracian1964
12.11.2018 5 z 5

Predošlé komentáre boli až na jeden záporné, akože zlá kniha...Hm...Nuž, podľa mňa je to skvelá kniha, skvelá literatúra. Síce žiadne ľahké čítanie, ale keď sa do toho ponoríte, je to jedna báseň. 90 ročný bývalý stredoškolský profesor Murray Ringold počas šiestich nocí rozpráva o svojom mladšom bratovi Irovi Ringoldovi svojmu bývalému študentovi, ktorý už je sám teraz vyše 60 ročný. Ira Ringold bol dvojmetrový hromotĺk, robotník, komunista, ktorý zhodou okolností spravil rozhlasovú kariéru a oženil sa so slávnou hollywoodskou herečkou. Táto neskôr napísala o živote s Irom knihu Vzala som si komunistu, podľa ktorej je aj táto kniha nazvaná. Tragický príbeh, na konci ktorého je zhrnutá Irova snaha a túžba byť niekým, o kom ale nevedel, ako sa ním stať. Nikdy neobjavil svoj život. Hľadal ho všade, v zinkových baniach, v továrni na gramoplatne, v robotníckych odboroch, v radikálnej politike, v rozhlasovom hraní, v buričstve, v proletárskom žití, v buržoáznom žití, v manželstve, v nevere, v divokosti, v civilizácii. Nakoniec sa zhodnú v tom, že všetko je chyba. Nikto nenájde svoj život. To je skrátka život. Výborná kniha, hlboko ma zasiahla.


JamesF29
06.03.2017 1 z 5

Zklamání. Jednoznačné. Vystřídalo prvotní nadšení asi po stu stránkách, kdy jsem zjistil, že je kniha na jedno brdo, plochá; namísto románu o krutosti, zradě a pomstě, jak hlásá podtitul, je to pouze leptavě nudná výpověď osobní historie dvou ne dost dobře uvěřitelných lidí. K četbě mě navnadil úryvek na zadní straně obálky, kterého si proboha prosím vůbec nevšímejte, protože tu knížku reprezentuje asi stejně dobře jako Otesánek Narnii ve skoku na lyžích.

Christo
18.09.2016 1 z 5

Souhlasím nerad s Hanap, to číst nešlo. Přestože jsem Rothův fanoušek, tak jeho starší tvorba je příšerná(stejně tak Sabbathovo divadlo, Druhý životatd.). Přečetl jsem jí pouze do poloviny a nezasluhuje si místo v mé knihovně. Bohužel musím být hrubý a shrnou knihu do jedné věty- Vzal jsem si ŠPATNOU KNIHU.

hanap
03.10.2015 2 z 5

Bohužel to číst nešlo ,

tan
30.06.2013 4 z 5

"Jenže jakmile člověk začne vášnivě toužit po něčem, co je mimo jeho dosah, ocitá se na nejlepší cestě ke zklamání - připravuje se na to, že ho to srazí na kolena."

Americký hon na komunistické čarodějnice a šílené manželství s pořádnou porcí chorobného chování. Pan Roth je, tedy alespoň na můj vkus, místy až příliš popisný a rozvláčný, nicméně i tak napsal poměrně čtivý a hodně zajímavý příběh, který graduje až na hranici samotné absurdity. Vášně, které tančí na hranici spalující touhy a nesmiřitelné nenávisti táhnou celý ten vůz vpřed k neodvratnému konci, která však bezprostřední účastníci nejsou schopni vidět.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Philip Roth
americká, 1933 - 2018
2006  75%Portnoyův komplex
2009  89%Lidská skvrna
2009  86%Americká idyla
2014  67%Pražské orgie
2006  87%Spiknutí proti Americe

Kniha Vzala jsem si komunistu je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce28x
Chystám se číst24x
Chci si koupit4x