Výstup na Everest

Výstup na Everest https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79974/bmid_vystup-na-everest-5KU-79974.png 4 8 1

Od roku 1921 začaly pokusy dostat se na vrchol Mount Everest. Podařilo se to v roce 1953 britské expedici vedené Johnem Huntem, kdy na vrcholu stanuli novozélandský horolezec Edmund Hillary a nepálský šerpský horolezec Tenzing Norkey. A právě o tomto prvním vydařeném výstupu je obsah této knihy.

Žánr:
Literatura naučná , Sport

Vydáno: , STN - Sportovní a turistické nakladatelství
Originální název:

The Ascent of Everest , 1954


více info...

Přidat komentář

Silmarien
17.06.2017 3 z 5

Kniha z roku 1957 (v našom preklade, v angličtine vyšla ešte v roku zdolania Everestu). John Hunt, vedúci expedície Spojeného kráľovstva na Everest podrobne opisuje prípravy aj priebeh, opisuje jej účastníkov a až štatisticky dopĺňa opis výstroja, zoznam jedálnička pre výpravu i vplyvy nadmorskej výšky na človeka. Všetko je doplnené fotografickým materiálom, len klasická fotka Tenzinga na vrchole urobená sirom Hillarym chýba.

Veľkým pozitívom knihy je čas, v ktorom bola napísaná a jej autor, priamy účastník celej výpravy od príprav až po Južné sedlo a ešte kúsok vyššie (8336 m). John Hunt nevelil z kresla zo základného tábora, ale svedomito sa činil počas celej výpravy rovnako ako všetci ostatní. Nikoho neopomína, vyzdvihuje všetkých, a tak sa aj bežný čitateľ s klasickým povedomím o dvoch mužoch, ktorí zastali na vrchole Everestu, dozvie mená aj ostatných lezcov, či už šlo o horolezcov alebo o Šerpov.

Štýl je denníkový, nie príliš strhujúci, Hunt sa snažil zapísať všetko pre ostatných, nezabudnúť na nič a to knihe trochu uberá na čitateľnosti.

Štítky knihy

horolezectví Mount Everest (osmitisícovka)

Autorovy knížky

John Hunt
anglická, 1910 - 1998
1957  83%Výstup na Everest

Kniha Výstup na Everest je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce20x
Chystám se číst2x
Chci si koupit6x