Vypravěč: Vlastní životopis

Vypravěč: Vlastní životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308680/bmid_vypravec-vlastni-zivotopis-Ur6-308680.jpg 4 143 29

"Během svého života jsem těsně unikl hněvu obchodníka se zbraněmi v Hamburku, za občanské války v Nigérii na mě střílel MiG a ocitl jsem se uprostřed krvavého převratu v Guineji-Bissau. Zatkla mě Stasi, postarali se o mě Izraelci, IRA mě přiměla ke spěšnému přesunu z Irska do Anglie a jistá přitažlivá agentka československé tajné policie - její počínání bylo zkrátka trochu intimnější. A to je jenom začátek," říká Frederick Forsyth, světoznámý autor špionážních románů, který proslul především legendárním Dnem pro Šakala, o knize, jejímž je autorem i hlavním hrdinou. A dodává: "Tohle všechno jsem zažil na vlastní kůži. Přesto jako bych celou dobu stál stranou."... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Outsider: My Life in Intrigue , 2015


více info...

Přidat komentář

Wladimirski
13.02.2024 5 z 5

První třetina knihy byla poměrně suchým čtením, až navozovala pocit lehkého zklamání ve vztahu k očekávání vzbuzeném anotací. Potom se ale vyprávění rozeběhlo a oči letěly nad stránkami. Velice pestrý životní příběh provázený notnou dávkou štěstí, dobrodružný, až neuvěřitelný. Za ten "rozjezd" hvězdičku neubírám a jdu pátrat do knihkupectví po dostupných románech FF!

kramver
27.05.2023 4 z 5

Ještě jsem neměla příležitost přečíst si nějakou autorovu knihu, ale po přečtení životopisu si určitě některé přečtu. Neznám tak Forsythův vypravěčský styl v jeho knihách, ale tady byl až překvapivě úsporný, rychlý a v mnoha ohledech stručný. Jde přímo k věci bez zbytečné omáčky. Soukromý život téměř opomíjí, prostor dostávají světové a politické události a jejich vliv na jeho tvorbu i na něj jako člověka. Jeho život byl plný dobrodružství často velmi nebezpečných, ale autor se čtenářem prolítne pouze některé a to jen tak mimochodem. Na člověka s takovým životem je kniha překvapivě krátká. Až jsem přemýšlela, co ho drželo tak zpátky.


čef
04.05.2023 5 z 5

Autobiografické knihy mám rád, ale už dlouho jsem nečetl tak zajímavý román jako je tento. FF je určitě velký dobrodruh a jeho poznání světa je hodně nadprůměrné. Procházíme se jeho kariérou jako pilota, korespondenta Reuters, zpravodajce výzvědných služeb a světoznámého spisovatele. Mnoho napínavých scén z jeho života jistě uspokojí všechny jeho čtenáře, pro mne však bylo nejzajímavější, jak se autor poctivě připravoval na psaní svých dobrodružných románů.

drakamena
24.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Je mi jasné, že většina autobiografií je více či méně přibarvená, ale i kdyby autor zažil jen polovinu z toho, co v knize popisuje, vedl by naprosto jedinečný život.

Kerberos
14.03.2023 5 z 5

Život Fredericka Forsyta je velmi dobrodružný jako jeho knihy.Kromě Biafry jsem četla všechny jeho romány a vždycky mě bavily.Jeho život plyne od pilota RAF přes novináře BBC k novináři na volné noze a spisovateli.A dík za finanční komlikace v roce 1990 ,které ho přivedly k tomu,že psal dál a vznikl Mstitel,Boží pěst,Afgánec atd.Dověděla jsem se plno nových informocí ,pěkná fotografická dokumentace.

jaghut
24.02.2023 5 z 5

(SPOILER) ...krásný životopis mého oblíbeného autora, navíc jsem si to vyslechl jako audioknihu načtenou panem Hyhlíkem, od kterého jsem slyšel většinu Forsythových knih
...vůbec jsem netušil, jak velká část příběhů, které jsem v minulých desetiletích hltal má reálný základ v autorově vlastních prožitcích, ne, že bych si myslel, že sedí doma na kanapi, ale až teď jsem si uvědomil celý ten rozsah
...také mně překvapilo kolik významných lidí autor osobně potkal a něco s nimi prožil, za všechny například Šimon Wiesenthal a Moše Dajan
...na co nikdy nezapomenu je autorův zážitek z nešťastné Biafry, tu holčičku s malým bráškou umírající hlady vidím také a je mi z toho těžko a smutno
...děkuji za krásnou knihu, potěšila

heavy66
22.01.2023 5 z 5

Tak Frederick Forsyth se narodil díky tomu, že jeden japonský kluk v Malajsii dostal zánět slepého střeva? To osud zařídil dobře, v opačném případě by svět byl ochuzen o skvělého spisovatele! Dramatické okolnosti narození zřejmě předurčily FF k prožití mnoha zajímavých životních situací, které neméně zajímavě rozebírá a komentuje v této knize. Pozorný čtenář si všimne, jak často použil vlastní zážitky a zkušenosti ve svých románech!

Rihatama
03.01.2023 4 z 5

Novinář a spisovatel není dostatečné označení pro profesní život FF. Taky je to pilot, cestovatel, dobrodruh a samotář. O své špionské minulosti se v knize příliš nerozepisuje (MI6 by se asi zlobila). Chápu, ale, že v době válek v africké Nigérii, na Blízkém Východě nebo války studené si mladého zahraničního dopisovatele s mimořádnou jazykovou vybaveností a chutí cestovat kamkoliv a kdykoliv vyhlédly ke spolupráci britské tajné služby. Právě touha po cestování přivedla FF k novinařině a posléze k psaní. A nebylo to jen tak lecjaké cestování. Až příliš často jej zavádělo do válečných zón. Sám se také stal pilotem RAF a plynně hovoří několika jazyky. FF má můj velký obdiv. Jeho cestování nikdy nebylo samoúčelné a musím konstatovat, že jeho život není vydlážděn pouze miliony prodaných kusů jeho knižních titulů, ale taky dobrými skutky.

Teď ovšem k samotné knize. Frederick Forsyth jak žil, tak také psal. Své romány nezakládá na fikci či bohaté fantazii. Zvolené téma si nejdříve důkladně "osahá", a když to nejde přímo v místě, tak nikoli s pomocí přítele Google, ale na základě sdílených prožitků skutečnými osobami, což nanejvýš kvituji. Pokud jde o vlastní styl psaní, už jsem se jím zabývala v komentářích u jeho knih. Vysoce technické, detailní popisy situací, osob, zbraní etc. A přitom jeho romány nikdy nepozbývají napětí a nápad. Jenže co funguje u špionážních románů úplně nefunguje u životopisu, kde z logiky věci odpadá především napětí. Na druhou stranu jsem v knize zaznamenala na FF nevídaný jev, a to smysl pro humor a výjimečně i emocionálně podbarvené popisy. V souvislosti s vlastními vzpomínkami to ale dává smysl. Ve svém životopise FF čtenáře rovněž seznamuje s pozadím svých slavných románů počínaje Dnem pro Šakala, Případem Biafry nebo Spisem Odessa. FF již v srpnu dosáhl krásných 84 let. Můj táta brzy oslaví 84. Jsem proto zvědavá, jestli ještě bude psát. Kvůli nám čtenářům doufám, že ano.

ondrej.b
25.02.2022 3 z 5

Můj oblíbený autor měl jistě zajímavý a pestrý život, nicméně v tomto životopisu jsem čekal poněkud víc rozebrané jeho knihy. Je tu sice rozebrán Den pro šakala a Spis Odessa, i Žoldáci, ale ostatní prakticky ne. Přitom Čtvrtý protokol, Ikona, Mstitel, Boží pěst.... to je skvělé čtení, ale nic o jejich vzniku jsem se nedozvěděl. Za to Příběh Biafry tu má na můj vkus až moc prostoru.

kuky921
28.06.2021 5 z 5

Výborné čtení, jen si myslím, že to, co on prožil, by vystačilo na pět životů. Pestrost se nezapře…

radimch
26.05.2021 5 z 5

Zajímavá autobiografie. Ve světle informací odsud dostávají Forsythovy knihy další rozměr autenticity. Děkuji.

bamba
17.03.2021 5 z 5

Potešil ma pohľad - jeho vlastný pohľad na svoj život. Oceňujem záber a bohatosť - ako niekto, kto nemohol roky nič iné okrem pár socialistických krajín navštíviť. Má to formu, spád a v neposlednom rade aj humor. A oceňujem, že na základe jeho filmu "chytili" vojnového zločinca.

Adapa
16.07.2020 5 z 5

Skvěle napsané střípky ze života jednoho z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Prožil toho tolik, že se mi až někdy nechce věřit, že to může být pravda, že si někdy chvílemi říkám, že je to jak Forrest Gump, že u všeho náhodou také byl. Pro milovníky jeho knížek je povinnost si toto přečíst. Kdo nečte jeho romány, nenadchne se ani pro tuto autobiografii.

Jen škoda, že pan Forsyth psal tak málo o svém rodinném životě. Popisuje školu, býčí zápasy, popíjení v barech s námořníky, ale jen v jedné větě se najednou zmíní, že osm let byl ženatý… Rodinný život si dost chrání.

Celou knihou se dost prolínají jeho sympatie k Biafře. Biafra je jediný román, který jsem zatím od něho nečetl. Roky ho mám v knihovně, dvakrát jsem se pokoušel začíst, ale přijde mi to příliš suché, popisné. Teď jsem dost navnaděn to zkusit do třetice.

lucy.sankova
11.07.2020 3 z 5

Knihu jsem kupovala na slepo, takže jsem nevěděla co od ní očekávat... kniha je velmi pěkně napsaná, akorát příběh z prostředí války mi bohužel není moc blízký. Uvítala bych více pasáží o jeho rodině, atd.

Arbenin
16.05.2020 3 z 5

Vetsinou vesele historky ze zivota slavneho spisovatele. Pro fanouska jeho knih pekny vhled do zakulisi nekterych z nich. Zadna velka literatura, ale prijemne proctenych par hodin

Streva
07.03.2020 2 z 5

Vlastně zklamání, jak z knížky samotné tak z Forsythova života. Knížka spíše série obrazů a anekdot z autorova života, které jsou sice zajímavé, ale ne až tak. No a život samotný - přijde mi, že mu to trochu spadlo do klína a ve chvíli, kdy zjistil, že se psaním uživí, tak se rychle stáhnul za jakýchkoliv dobrodružství. Ale ok, je to spisovatel.

Noonian
23.02.2020 5 z 5

Velký vypravěč a jeho životní příběh. Skvělé.

Endy17
16.01.2020 5 z 5

Nedokážu posoudit, nakolik je vlastní životopis autentický, ale vypravěčem je autor jedinečným a jeho kniha skvělou inspirací k přečtení dalších románů.

LenkaKT
28.12.2019 5 z 5

Skvěle popsaný těžko uvěřitelný životní příběh.

Sheldon
20.12.2019 5 z 5

Tuto knihu mi přinesl kamarád do hospody a nastolil jí jako téma. Vyprávění mě velmi zaujalo a pak jsem si knihu přečetl, ačkoli jsem Forsytha dosud nikdy nečetl. A musím říct, že mě jeho strhující život chytl i nepustil, zejména pasáže z Československa a Východního Berlína, protože popisuje místa, která znám. Moc se mi kniha líbila, ale přiznám se, že některé africké anabáze mě moc nechytly.

Štítky knihy

životopisy, biografie novináři autobiografie

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti

Kniha Vypravěč: Vlastní životopis je v

Právě čtených5x
Přečtených208x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených13x
Knihotéce107x
Chystám se číst65x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x