Výhra

Výhra https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37051/vyhra-37051.jpg 5 172 57

Dvaatřicetiletý Perry L. Crandall, vypravěč a zároveň hrdina příběhu, hned v úvodu čtenáře ujistí, že není retardovaný: jeho IQ totiž o jeden bod překračuje hranici této diagnózy. Svůj životní příběh začne líčit od chvíle, kdy mu zemřela babička, do jejíž péče ho odložila Perryho matka a sourozenci. Ti ho také vzápětí připraví o domek i dědictví. Naštěstí má Perry dobrou práci v přístavu v obchodě s potřebami pro plachtění a přítele Keitha, který nad ním drží ochrannou ruku. A taky několik jednoduchých pomůcek a pravidel, jak přežít ve světě „rychlých“ lidí, které pro něj vymyslela milovaná babička, na niž s láskou a často vzpomíná. Zlom přichází v okamžiku, kdy Perry vyhraje v loterii dvanáct milionů dolarů. Neplánuje sice na svém životě nic výrazného měnit, ale přesto nezůstane ani on, ani svět kolem něho stejný. Lidé si ho začnou víc všímat, ať v dobrém, nebo ve zlém, a brzy se znovu ozve majetkuchtivá rodina...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lottery , 2007


více info...

Přidat komentář

LuckaK.088
11.10.2023 5 z 5

Ach Pere, co ty jsi jen se mnou při čtení tvého příběhu dělal. Občas jsem si pobrečela (ale neboj, smrkance jsem utírala do kapesníku), zuřila jsem, usmívala se, měla z tebe radost. Tvůj příběh popisovaný v podstatě dětskýma očima (ano, vím, že nejsi retardovaný, jen pomalý) byl dojemně krásný a plný emocí. A názorně jsi nám ukázal, že peníze nejsou ta pravá výhra.
Knihu se mi podařilo koupit zde na bazaru, protože v knihovně nebyla k dostání, a jsem za to moc ráda. 5 hvězdiček a vřele doporučuji.

FoxFox
07.09.2021 5 z 5

Na Výhru jsem narazila v podstatě náhodou a jsem za to moc ráda. Tyto příběhy typu Forest Gump se mi nikdy neomrzí. Perryho jsem si oblíbila a držela jsem mu po celou dobu pěsti.


Astonius
02.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Nejvíce mě bavil začátek, to bylo takové nové čtení, neokoukané, se zajímavými postřehy. Po té výhře se ale najednou vše odehrávalo hrozně předvídatelně a následovala pro mne velmi nudná a dlouhá pasáž, která opakovala stále stejné motivy. U ní jsem i uvažovala, že to asi nedočtu. No a když se děj hnul a čtenář si užil i trochu drama, hned se to zase zkazilo tím přeslazeným koncem.... A asi nejvíc mě naštvalo, že tam autorka musela zahrnout i postelovou scénu - nevím, při projevu hlavního hrdiny, jak jsme ho celou dobu četli, se mi ta představa prostě příčila... :-)

vera5841
07.12.2020 4 z 5

Kniha byla velké překvapení. Perry hned na začátku čtenáře ujistí, že není retardovaný, má totiž IQ 76. A velké štěstí, které se projeví především, když vyhraje v loterii. Stejně tak je to i hodně smutný příběh, například když mu umře babička a jeho rodina prodá jeho dům a poté se pokusí mu sebrat i výhru. Perry má ale štěstí na přátele a ví, co je v životě opravdu důležité.

intelektuálka
28.07.2020 4 z 5

Pěkný životní příběh - o tom, že výhra může mít různou podobu ....

Každý z nás dostává genovou výbavu a každý má právo žít svůj život ....

A hrdina Perry se v životě opravdu neztratil ....

Četla jsem s úsměvem i smutkem - tak jak to v životě chodí ....a myslím si, že Perry svoji výhru proměnil ....

evonra
16.06.2020 5 z 5

Našla jsem další knihu, kterou si budu pečlivě hýčkat ve své knihovně ♡.
Dojemný, krásně napsaný příběh. ..
Perry "L" je dalším Forrest Gumpem, či Charliem z Růže pro Algernon.

"Ani závratná výše inteligence či představivosti, ba ani obojí dohromady génia nestvoří. Láska je to, co tvoří duši génia."

Tuto knihu velmi ráda doporučuji.

Madluska
14.06.2020 3 z 5

(SPOILER) I když jsem Perrymu L. Crandallovi držela pěsti a i když oceňuji nápad použít právě jeho s IQ 70 jako vypravěče vlastního příběhu, nemohla jsem se místy zbavit pocitu, že autorka jen upravila nějakou svoji slohovou práci. To mladistvé černobílé vidění totiž nebylo Perovo, ale autorčino, a tak hodní museli být bez poskvrnky (babička) a zlí museli být prohnilí až do morku kostí (Perryho vykutálená rodinka). Oceňuji tedy autentičnost vyjadřování a uvažování hlavního hrdiny (a rady a tipy svérázné babičky), ovšem zároveň nemůžu necítit pachuť kalkulu. A konec zahrnující šťastnou rodinku s dítětem a psem dílo zkázy jen dovršil - nad 3 jít i přes počáteční nadšení nemůžu.

pydla
01.06.2020 4 z 5

Příjemně napsaná oddychovka Výhra, vypráví o Perry Crandalovi, který je rozumem na hranici retardace. Babička, která ho vychovávala mu však dala rady a pravidla do života mezi " normálními " lidmi, které mu pomáhají v denním životě. Po smrti babičky ho vlastní rodina připraví o dědictví i dům. Perrymu nezbývá, než se nastěhovat nad obchod svého kamaráda Kaitha, pro kterého i pracuje, a který začne nad Perrym držet ochrannou ruku. Jednoho dne Perry vyhraje v loterii dvanáct miliónu dolarů a ač Perry nechce ve svém životě nic měnit, přesto se změní, a bude se muset potýkat nejen se zájmem lidí, ale i své majetku chtivé rodině.
Kniha je obsahově roztomilá, psaná z pohledu Perryho a jeho pocitů. Chvílemi je naivní, chvílemi k naštvání, ale většinou máte chuť Perrymu sami pomoci.

made77
02.05.2020 5 z 5

Náramně jsem se při čtení bavila, hlavní hrdina mi připomínal filmového Forresta Gumpa.

Martooni
26.04.2020 5 z 5

Velice pěkná kniha, která rozhodně zůstane v mé knihovně. Líbilo se mi, mě neznáme, prostředí lodí a plachtění.

Hlavní postavou je dospělý lehce retardovaný muž Perry L. Crandall, který vnímá svět naivníma očima s dětinskou důvěřivostí. Jeho babička ho skvěle připravila na život, díky tomu i po její smrti dokáže fungovat díky pravidlům a seznamům. Má kolem sebe pár přátel. Sprostého, hrubého, ale srdečného Keitha, svého zaměstnavatele Gerryho a jeho rodinu, a prodavačku Cherry, kterou miluje.

Samozřejmě je tu i Perryho majetkuchtivá rodina. Louise, jeho matka, která se ho vzdala a nechala ho u manželových rodičů. Bratři John a David a jejich manželky. Rodina se k Perrymu nehlásí do té doby, než vyhraje v loterii 12 milionů dolarů, pak jsou jak supi.

V knize jsou krásně vykreslené Perryho myšlenky, nad kterými se usmíváte, ale zároveň žasnete.

vzteklinka
15.04.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila jen tak mimochodem a musím říci, že pro mě měla neuvěřitelné kouzlo. Zůstala mi v hlavě a donutila mě k přemýšlení. Stejně jako mám ráda film "Forrest Gump", zařadím i tuto knihu mezi své oblíbené.

beruska
28.10.2019 5 z 5

Velmi milá, laskavá kniha... Hlavní hrdina Perry byl úžasný a čtení této knihy je opravdový dar.. Jsem moc ráda, že ji nemám půjčenou z knihovny, ale že je skvostem mojí knihovničky :) ...
Přečtěte si tuto knihu, budete na ni dlouho myslet a mnoho ve vás zanechá.... Je tam tolik krásných lidských myšlenek, každá stránka je nádherná...
Dávám 10* :) :D ....

milary
10.09.2019 3 z 5

Laskavá knížka. Hodná. Zajímavý výlet někam, kde to (pámbuzaplať) neznáme. I když - vyznění knihy ten obsah závorky popírá... Trochu dlouhé. Záměrně (asi) pomalé. Protentokrát nevadilo. A vlastně nevím, do jaké míry by se to mohlo podobně odehrát. Taky nevadilo. Dělalo mi radost myslet si, že prostě mohlo...

Luna7
12.09.2018 4 z 5

Knížka se četla rychle, nejspíš díky krátkým kapitolám. Dostala jsem se k ní přes babičku, která říkala, že si ji musím přečíst. Pro mě to bylo takové odlehčené čtení, vzhledem k tomu co čtu normálně, ale byla tam i smutná scéna. Ale na 5* to podle mě není.

JitulHa
05.03.2018 5 z 5

Na tuhle knihu jsem natrefila jen tak mimochodem, a musím říci, že to byla opravdová výhra. Je to příběh s neuvěřitelným kouzlem, který se hodí takzvaně do každého počasí, stačí jen chuť ke čtení. Mám to osobně vyzkoušené, ta knížka už totiž prošla rukama celé řadě mých známých, a všichni byli po přečtení stejně nadšení. Kniha je psaná nenuceně, a přitom velmi poutavě. Celý příběh je vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny, kterého si prostě musíte zamilovat. Autorka se dokázala bravurním způsobem vžít do jeho mysli - jeho způsob vyjadřování, komunikace s ostatními, ta jeho nepředstíraná naivita. Zkrátka vše, naznačuje tomu, jako by před vámi skutečně stál Perry takový, jak ho autorka v knize popisuje - muž, který by u některých lidí, pro svůj stupeň IQ, mohl budit dojem, že je spousta věcí nad jeho chápání. Nicméně, opak je pravdou, Perry je mnohem vnímavější, než se může zdát. Doporučuji.

malkina11
30.11.2017 5 z 5

Nenápadný skvost v mé knihovně. Tuhle knížku jsem si kdysi koupila za pár kaček, protože za ty prachy jsem jí tam prostě nemohla nechal ležet. Pak teda ležela hodně let v knihovně...,a pak přišel její čas a já jí zařadila do horního patra mezi své nejoblíbenější a nejlepší knihy. Laskavý příběh s prostými a přitom tak pravdivými myšlenkami...Perry rozhodně není retardovaný :-) Je to prostě rovnej a opravdovej prďák s velkým srdcem. O Keithovi ani nemluvě, i když je tak trochu čuně...A kromě toho všeho, je to místy tak zábavné, že jsem se smála hodně nahlas...,to když Keith parkuje YO na místech pro invalidy, protože je to prostě na první pohled invalidní auto !!! :-)) Geniální a skvělé, skvělé, skvělé...kam se hrabou dnešní "bestsellery"!

tess.de.veles
30.10.2017 5 z 5

Nejlepsi kniha, co jsem letos cetla....(takze nej asi ze 70ti :-))

pecka02
16.10.2017 4 z 5

Ležela mi doma pár let než jsem se k ní konečně dostala a rozhodně nejsem zklamaná. Příběh je to pěkný i smutný zároveň. Takové trochu klišé: hodný kluk, chamtiví příbuzní a parta dobrých přátel. Perry, jeho babička i přátelé jsou moc sympatičtí, s jeho rodinou už je to trochu horší. Dala bych hvězdiček pět, ale ten konec byl na můj vkus až moc přitažený za vlasy a naivní, ale za přečtení to stojí :)

Hanjimka
18.04.2017 5 z 5

krásný příběh o pomalém klukovi co svou chytrostí ke štěstí přišel. Babička ho naučila vše si psát, učit se význam slov ze slovníku, přátelé mu pomohli se vyznat ve světě. A peníze investoval podle babičky. půlku na normální a půlku na spořící účet pro budoucnost. Naštěstí měl kolem sebe moudré lidi a on byl chytrý a poslouchal je. Knížka se mi moc líbila.

Dandy1
06.03.2017 5 z 5

Líbilo se mi, že je Perry jen pomalej. Babička byla moudrá žena. Teď se budu umět na tyto lidi dívat s větším pochopením. Příběh je o chamtivé rodině a dobrých přátelích. Tentokrát v netradiční podobě.

Autorovy knížky

Patricia Wood
americká, 1953
2009  92%Výhra

Kniha Výhra je v

Právě čtených3x
Přečtených221x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených41x
Knihotéce107x
Chystám se číst140x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x