Všichni odcházejí

Všichni odcházejí https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36898/bmid_vsichni-odchazeji-mNW-36898.jpg 3 61 9

Už nevím, kdy mě napadlo přestat být malou holkou. Žiju ponořená do Deníčku a jedině na jeho stránkách se chovám přirozeně a uvolněně. V něm jsem byla vždycky dospělá; předstírala jsem, že jsem holčička, ale nebyla to pravda. Příliš dospělá pro Deníček a příliš dětská pro okolní svět… Pisatelka deníku Nieve Guerra žije se svou matkou, rozhlasovou redaktorkou, a švédským otčímem, zaměstnancem jaderné elektrárny, na karibském pobřeží Kuby. Šťastné dny dětství končí ve chvíli, když se objeví její biologický otec a dostává ji do péče. Odváží ji na venkov a týrá ji, vězní, nedává jí najíst, zakazuje jakýkoli kontakt s matkou. Po mnoha výstupech je otci odejmuta - poté když si sama rozbije hlavu o trubky v tělocvičně. Deníček z dětství nás uvádí do kubánské reality roku 1978 - záměrně nemotorný styl zápisků malé holky konstrastuje s bezvýchodností situace a přízračnou realitou, kterou nám obratně zprostředkovává. Deníček z dospívání z druhé poloviny 80. let už ukazuje trochu jinou tvář: ostřejší, radikálnější. Do Havany se s matkou vracejí v době, kdy se tisíce Kubánců uchylují na peruánskou ambasádu a dožadují se práva opustit zemi. Téměř dospělá Nieve se seznamuje s malířem Osvaldem, který odjíždí do Francie a slibuje jí, že za ním bude moci brzy přijet. Postupně všichni odcházejí…Ve střední a východní Evropě padá jeden režim za druhým.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Todos se van , 2006


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
29.01.2021 4 z 5

Sugestivní pohled na život generace vyrůstající v 70. a 80. letech na Kubě. Generace, která se nechtěla nechat otravovat politikou, chtěla si vybudovat vlastní prostor a tvořit si po svém a nezávisle na tom, co se kolem nich děje. Uprostřed totality a pod náporem absurdních příkazů a zákazů ale nejde žít svobodně. Buď je třeba odejít, nebo zůstat a podat svědectví. Zajímavé čtení.

lencin
01.09.2020

Román o životě na Kubě v 70. a 80. letech.
Nieve (šp. Sníh) má extravagantní matku a otce alkoholika. Fiktivní deník dítěte a dospívající dívky, která žije v deprimujícím polutickém prostředí a navíc strádá nedostatkem mužského prvku, rodiče jsou rozvedeni a matčin přítel Fausto-pro Nieve pozitivní a důležitá osoba- se musí z politických důvodů vrátit do Švédska. Natce a dceři se nedaří odjet z Kuby ani tam spokojeně žít.
(2008)


petrarka72
29.07.2019 5 z 5

Mezi řádky vražedně upřímné, autenticky zachycující bolest ((nejen)) z nesvobody, sugestivně sčítající ztráty zdánlivě bez nálezů. Autoportrét kubánské punkové spisovatelky a výtvarnice jako dítěte a dospívající dívky. Povinná četba pro ty, co mají pocit, že lidé jsou si rovni, někteří však rovnější - a zkřísnout ty, kteří se liší,, je pro jejich dobro.

3497299
31.03.2018 3 z 5

Novela psaná deníkovou formou jako svědectví o životě na Kubě 1978 – 1990 z hlediska malé holky a záhy s časovým skokem dospívající dívky, která rozhodně nemá na růžích ustláno, jak už to v podobném typu prózy bývá. Lehce patetické, ovšem celkem dobře v souladu s danou formou. Rozhodně ne bez talentu a bez zajímavosti, která přesahuje rozměr čistě toho faktu, že jde o román z exotického „ráje“, který je nám svojí komunistickou historií (která je pro Kubánce ovšem stále dosti přítomná) něčím známý, ale v mnohém spíše dosti cizí.

hanoule
13.03.2016 5 z 5

Velice čtivá a hluboká kniha.

ponrepo
29.08.2014 5 z 5

No, a tak to tam je. Hrůza. A proto tam nepojedu, dokud...

Honzeecheck
24.06.2013 2 z 5

První půlka z dětsví je perfektní, jenže ta druhá z artovýho prostředí kde žijou všichni v umělecký bublině to úplně zabijí... nuda

Koka
17.05.2013 3 z 5

Léta 1978 - 1990. Kubánská dívka Nieve (Sníh) si píše deníček po dobu svého strašlivého dětství i v době dospívání. Castrův režim, ideologická nalejvárna, nedostatek všeho, hroutící se budovy, vztahy, sny. Mámin byt jako ostrůvek dobrovolné intelektuální izolace, výtvarná umělecká škola jako půda pro sebevyjádření, pár kamarádů. Hledá zakotvení, ale není u koho. Dva muži, kteří jí poodhalí i jiné dimenze, než nabízí zoufalá realita, nejsou pak jejími průvodci tím labyrintem. Nebylo to snadné, hladké ani veselé čtení. Zaujaly mě dvě scény: jak kubánské děti povinně chodí veřejně spílat těm, kteří se - po mnoha vyřizováních - chystají vystěhovat ze země. Druhou nezapomenutelnou sekvencí je nejlyričtější obraz aktu ztráty panenství, jaký jsem kdy četla.

jasmína
12.02.2012 5 z 5

Vím, že mě kniha moc zaujala, moc se mi líbila, jen musí mít zrovna člověk náladu na čtení z nakladatelství Odeon, přece jen to není relax, ale na zamyšlení a prostě také prima čtení, co v nás zůstává.

Štítky knihy

Kuba dospívání kubánská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy knížky

Wendy Guerra
kubánská, 1970
2008  69%Všichni odcházejí

Kniha Všichni odcházejí je v

Přečtených92x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce87x
Chystám se číst31x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x