Všichni jsou zbrojnoši královi

Všichni jsou zbrojnoši královi https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75418/bmid_vsichni-jsou-zbrojnosi-kralovi-hT5-75418.jpg 4 19 4

Vrcholné dílo jednoho z významných spisovatelů amerického Jihu (básníka, romanopisce, kritika, esejisty a historika), klíčový román o hrůzovládě louisianského guvernéra z třicátých let. Hrdinou je mladý intelektuál-žurnalista, který v době, kdy stoupá k moci jižanský demagog, jeho šéf, je nucen řešit si otázky osobní odpovědnosti, cílů a prostředků, čestnosti a zrady, dobra i zla a dobírá se tak uceleného pohledu na člověka a svět. Román byl zfilmován a získal Pulitzerovu cenu. Doslov Zdeněk Vančura. 3. vyd. Použito red. zpracování podle vyd. v nakl. Odeon z r. 1970.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

All the Kings Men , 1946


více info...

Přidat komentář

TipsyChipsy
03.02.2020 5 z 5

Opravdu výborný velkolepý dobře napsaný román. Pro mě objev nejkvalitnější četby. Kostrou děje je příběh politika a zobrazení, jak náročné je stát na vrcholu, věřit ve správnost svého jednání a přitom obtížné zachovat si čisté ruce. Nikdo není jednoznačně špatný ani dobrý. Hrdinové jsou konfrontováni s dilematy, hříchy minulosti, manipulováni, vydíráni. Román ukazuje poměry na americkém jihu 30. let a zabrousí i do minulosti a k otrokářství. Dějem se prolíná i milostný příběh, psaný tak, že se tají dech. Autor je strhující spisovatel, cokoli popisuje, je úžasné. Zamýšlí se nad otázkami morálky, odpovědnosti, viny, uvědomění si pravdy, lži z přátelství nebo z milosrdenství. Pro mě asi nejlepší román, bylo tam všechno: strhující děj, láska, přátelství a moudro o lidstvu.

\"Ctnost člověka může být i nedostatek dychtění, stejně jako zločin může být projev ctnosti\".

PetrCepek
12.12.2019 5 z 5

Velice poučné. Nejmenovaný český premiér v bleděmodrém.


KnihovniceVěra
31.03.2018 2 z 5

S opravdu velkou trpělivostí jsem se dobrala k těm několika silným momentům knihy, která je jinak přeplněna detailními popisy lidí, krajiny a prostředí, ale skutečné pocity a pohnutky hrdinů si můžeme jen domýšlet. Celé je to psáno povrchním novinářským stylem a přecpáno výrazy "ba, baže", "tak asi", a proloženými chleby /zřejmě se jedná o sendviče/. Guvernér Stark je normální korupčník, pokud je u moci, drží se ho spousta nohsledů včetně hlavního hrdiny Jacka Burdena. Vlastně ani nevíme, proč pro něj tenhle nedostudovaný pisálek pracuje a přejímá jeho demagogické názory, dokonce zrazuje své staré přátele. Na konci mu něco dojde (nazývá to Velké škubnutí), možná je trochu opatrnější ve vyslovování pravdy, aby neublížil svým blízkým.

učtese
07.06.2014 3 z 5

Nějak mě to nezasáhlo, neoslovilo. Kdyby se mohl R.P. Warren seznámit s politickou situací dnes, třeba u nás tak by si asi musel poopravit názory na to ce je hrůzovláda a demagogie....Mě ten jeho Stark vyznívá jako skutečně téměř ušlechtilý člověk, který pochopil, že bez úplatku a vydírání by nedosáhl ničeho. Postavu Jacka Burdena jsem asi nepochopil, neviděl celou dobu co se děje? Nebo mu to bylo jedno? K jakému poznání tedy nakonec došel?

Štítky knihy

americká literatura politika Amerika korupce Pulitzerova cena demagogie

Autorovy další knížky

Robert Penn Warren
americká, 1905 - 1989
2005  81%Všichni jsou zbrojnoši královi
1982  73%Na shledanou v Zeleném údolí
1974  65%Potopa
1979  63%U nebeských bran

Kniha Všichni jsou zbrojnoši královi je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x