Všehoschopní - Superguru Bárta

Všehoschopní - Superguru Bárta https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94870/vsehoschopni-supergu-94870.jpg 4 140 26

Kniha odkrývá zákulisí kauzy neformálního šéfa politické strany Věcí veřejné. Vychází z Bártovy koncepce z roku 2008, kde formuloval své pětileté cíle a postup jak jich dosáhnout. Jestli se mu dařilo tento plán dodržovat, se dozvíte na stránkách této knihy. Všehoschopní politici uplatňují taktiku vrtěti psem, tedy spíše vrtěti občanem. Krizi vyvolala zveřejněná nahrávka, na které se Bárta holedbá, že prezident Václav Klaus udělá přesně to, co mu přikáže. Jedná se o mediální bublinu, cílenou diskreditaci nebo politickou realitu? Jaroslav Kmenta pátral po minulosti Víta Bárty a možné nevědomky narazil na třináctou komnatu Václava Klause. Jedno z možných vysvětlení se opírá o teorii, že Věci veřejné byly uměle vytvořeny jako nástupnická strana ODS, protože ta pod vedením Pavla Béma začala v Praze ztrácet vliv. Kauzy Bártovy firmy ABL (v roce 2012 přejmenovaná na Mark2 Corporation Czech), bezpečnostní agentury, která se měla angažovat ve sledování politiků, sice nebyly klasifikovány jako trestný čin, ale rozhodně způsobily rozkol v koalici. Korupce a další problematické porušování zákona, nestandardní metody, to vše vytváří kolem Víta Bárty poněkud nervózní atmosféru. Řečeno s Balzacem – buďte si jisti, že za každým velkým majetkem je zločin.... celý text

Literatura faktu Literatura česká
Vydáno: , JKM - Jaroslav Kmenta
Originální název:

Všehoschopní - Superguru Bárta , 2011


více info...

Přidat komentář

Canniosh
28.01.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem četl až jako jednu z posledních od pana Kmenty, ale hned musím přiznat, že je jedna z těch nejlepších. Poslední Kmentovy knihy jsou nabité fakty, skutečnostmi, souvislostmi a spoustou jmen, kdežto tahle kniha je pojatá spíše jako detektivka. To nic neubírá na síle zjištěných a zveřejněných kauz, sledování a podvodů, ba naopak, díky beletristickému stylu se čtenář ocitá uprostřed všeho, nestojí "bokem" jako sledovatel, ale naopak se přímo účastní dalších a dalších odhalení. Bravo!!!

Bustedka
23.10.2022 5 z 5

Vít Bárta: "obecně si myslím, že kdyby tady byl nový politický subjekt, tak jedině dobře. Zkultivovalo by to politickou scénu."
...
a tak se taky stalo. Nejdřív Bárta a jeho Věci veřejné a pak se o kultivaci postaral Babiš a jeho ANO.

Když vstoupili Věci veřejné oficilně do politiky, bylo mi 20. Bártův pověstný šáteček a Johnův nezapomenutelný nosový tón si ale pamatuji dodnes. Pokud jste už tehdy četli zprávy, určitě vám něco řekne i "blonďatá bestie" Kočí a nebo Karolína Peake.

Jaroslav Kmenta je jeden z nejlepších českých novinářů. Zaobírá se především zákulisím české politiky a jeho kniha Superguru Bárta patří k tomu nejlepšímu, co z jeho pera vzniklo. Krom velmi detailní práce a popisu toho, kdo Bárta vůbec je, se dozvíte hodně i o tom, jak vůbec funguje novinařina (v té době ještě v mladé frontě), co vše je potřeba udělat, rozhodnout, jak funguje práce se zdroji. Bonus je ale třeba i to, jak se chovat, když vás sledují a nahání.

A malé Bártovo filozofické okénko na závěr: "kde bereme odvahu se domnívat, že budeme lepší než elity současné? Zvláště pokud k pokoření současných elit použijeme metody stejně nevybíravé, ne-li zákeřnější, než které ony používají.?


Věruška994
04.01.2022 5 z 5

Neuvěřitelné......

J.P.S.
09.11.2020 5 z 5

Oproti jiným knihám pana Kmenty je tato více "beletrističtější" a taky "akčnější". Autor je zde vypravěčem vlastního příběhu o tom, jak se v rámci práce investigativního novináře dopátral rozkrytí zájmů šéfa ABL. Přestože Věci veřejné již zmizely z politiky a i když Vít Bárta a jeho divize ABL byli jen betaverzí toho, co o pár let později přišlo v podobě Andreje Babiše a jeho divize Agrofert, tak navzdory tomu má tato kniha i dnes stále co říci a podává úžasné svědectví. Minimálně o tom, jak skvělou investigativní práci odváděla MF Dnes do doby, než ji ovládla Babišova Mafra.

Acheron
22.04.2020 5 z 5

čtivé a napínavé, narozdíl od první knihy Kmotr Mrázek, rozhodně stálo za přečtení i 10 let poté.

Bambejsek
26.01.2020 4 z 5

Kam až můžou psychopati zajít kvůli honbě za penězy a mocí ? K zamyšlení vedou souvislosti Bárty s Klausem starším.

iva23
05.10.2019 5 z 5

Obsah i forma nemá chybu.

petbrab
31.07.2019 4 z 5

Četl jsem až roky po odchodu Bárty z politiky.
Takže bez emocí. Politika u nás už nemá čím překvapit. Jen lze kroutit hlavou, za tohle lidé v 11/89 klíči nezvonili.

PetrzOlomouce
06.07.2019 5 z 5

Výborné, výborné, výborné !
Sonda do politiky, není pro slabé povahy a lidi, co věří, že nějaký politik může být slušný.

Peleus
08.11.2017 4 z 5

Výborná ukázka kvalitní novinářské práce!

Jaroslav Kmenta působí nenápadně a téměř nesměle, když kolegům poskytuje rozhovory, nebo se má podělit o dojmy z některých politických událostí. Tento dojem mizí na stránkách jeho knih, kde je cítit "pevná ruka" a soustředěná mysl.

Za povšimnutí a pochvalu stojí skutečnost, že se již poněkud "vypsal", pročež jeho beletristický styl není tak suchý, jako když začínal s prvním Kmotrem, jenž působil jako jeden nekonečný přepis policejních zpráv a hlášení.

ecila13
22.10.2017 4 z 5

Úžasný a čtivý politický thriller.
Bohužel to není fikce, ale česká realita.

Kmenta mě zaujal i filmy Kmotr (Mrázek) a Gangster Ka (Krejčíř). Chystám se přečíst i knihy.

St.Evelin
30.12.2016 4 z 5

Velmi zajímavé informace a detaily ze života pana Bárty a kauzy ABL.

beran25
08.11.2016 3 z 5

Hodně slušně se kniha čte, proti špiónovi i vypadá, že ji napsal dospělý člověk. Ale že bych věřil na tak černobílý svět, to asi ne.

roman7091
14.03.2016 5 z 5

špička v oboru investigativní žurnalistiky

DCKH
03.12.2015 2 z 5

Jedno z nejlepší českých investigativních děl!Respekt!Kmenta je můj favorit na spisovatele století!
100%

sackettboy
28.05.2015 4 z 5

Ďalší podarený kúsok pána Kmenty, tentokrát o korupcii a elitárstve v Českej politike.

kazatell
15.11.2014 5 z 5

Čtivý přepis událostí okolo ABL a pana Bárty.

MildeZ
01.10.2014 5 z 5

Po trilogii o Mrázkovi bylo tohle snad ještě čtivější - jen člověka zamrazí, že tohle se opravdu děje v dnešním světě, ale vlastně není se nad čím podivovat a stačí se každý den rozhlédnout okolo sebe....

davaprd
25.08.2014 4 z 5

Hodně zajímavé čtení, jen jsem se utvrdil v tom, že tu máme šibalů ještě do sytosti ;-)

pobijecmuch
05.06.2014 5 z 5

Více takových knih. Velice zajímavé a věřím, že i pravdivé, i když za pár let už si na nějakého politika Bártu nikdo nevzpomene. Ale to je také dobře.

Štítky knihy

mafie politika novináři policie

Kniha Všehoschopní - Superguru Bárta je v

Přečtených203x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce81x
Chystám se číst32x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x