Všechny staré nože

Všechny staré nože https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257803/bmid_vsechny-stare-noze-78e-257803.jpg 3 82 24

Všechny staré nože, které rezivěly v mých zádech, teď vrazím do těch tvých. – Phaedrus Může se špionážní příběh plný akce a šokujících zvratů odehrát během jediného poklidného rozhovoru dvou lidí u večeře v restauraci na idylickém kalifornském pobřeží? Může – pokud ho napíše mistr tohoto žánru, autor celosvětového bestselleru Turista Olen Steinhauer. Před několika lety čelila Vídeň teroristickému útoku s tragickými následky. Místní pracoviště CIA se jim snažilo zabránit – díky souhře náhod získalo klíčové informace, jejich zdroj však někdo prozradil. A nikdo kromě místních agentů o něm nevěděl… Dva z nich, Henry Pelham a Celia Harrisonová, spolu až do oné osudné noci pracovali i žili. Teď má Celia rodinu s někým jiným, odešla ze CIA a zabydlela se daleko od své minulosti. Henry zůstal sám ve Vídni, ale myšlenky na minulost ho neopustily – proto se jednoho dne vydá za Celií. Bývalí milenci a špičkoví agenti, zvyklí nepřiznat pravdu a nikomu nedůvěřovat, se sejdou, aby si vyjasnili, co se tenkrát stalo…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

All the Old Knives , 2015


více info...

Přidat komentář

jarda155
23.07.2023 3 z 5

Trochu to spíše připomíná takový velmi hrubý scénář divadelní hry.
Dlouho trvá uvedení do děje.
Má jít o členy špionážní organizace, a tím je celý příběh strašně nepravděpodobný.Od toho bodu o který se v něm jedná,až po prostředí ve kterém se odehrává.
Tak bych asi pozitivně viděl jen ten samotný konec.

pejty
13.04.2021 2 z 5

Jsem lehce zklamaný z této knihy. Ústřední dvojice mě moc neoslovila a byla mi i dost nesympatická a ani příběh mě nezaujal. Zdlouhavé, mdlé, nudné.


jprst
06.04.2021 3 z 5

Zajímavá konstrukce příběhu z pohledu dvou hlavních osob přispívá jeho čtivosti, ale postupně se vyvine v průměrnou záležitost bez většího napětí a navíc ani závěr se příliš nepovedl.

Leona333
20.04.2020 2 z 5

Tak tady se to za mě moc nepovedlo. Autor se zřejmě snažil o kvalitní špionážní thriller, ale bohužel vznikla z toho kniha o dvou ublížených, citově nevyrovnaných - dřívějších milencích...
Škoda, jinak autor rozhodně psát umí.

trudoš
04.04.2019 3 z 5

Jak mě nadchla jednoduchá zápletka, tak mě otrávilo fádní vyústění. Olen Steinhauer sice obratně žongluje s motivem dostatečným tak akorát pro povídku, jenže v důsledku všechno soustředí pouze na finále, které ovšem nemá příliš mnoho řešení, a tak vyvrcholení nepřekvapí. Mě osobně tedy spíš zklamalo, protože autor vsadil všechno na falešnou kartu, díky čemuž některé události zpětně ztrácejí na logice. A nutit protagonistům za každou cenu „šokující“ zvrat, a nepřímo tím popřít jejich profesní schopnosti, to se zkrátka nedělá.
Jinak ale spokojenost. Vyprávění má ideální rozsah, emoce fungují na jedničku a postavy jsou dostatečně nejednoznačné, aby čtenářovy sympatie průběžně přeskakovaly z jedné na druhou. Mrzí mě však nevyužitý potenciál mužského a ženského pohledu, který se vysloveně sám nabízel. Ale uznávám, že spisovatelovým úmyslem bylo psát thriller, ne společenský román, a proto se potřeboval držet určitých norem. Nebýt tak (pro mě) pokaženého konce, určitě bych hodnotil kladněji.

Andynka
29.10.2018 3 z 5

Ze začátku byla kniha hodně matoucí. Nemohla jsem se v příběhu zorientovat. Z přítomnosti se vraceli ke vzpomínkám a pak najednou jen jejich představivost. Každopádně, když jsem se dostala za půlku případ dostal spád a dočetla jsem knihu na jeden zátah. Nakonec, to byl docela zajímavý příběh, kde se prolíná minulost s budoucností a pomocí toho Vám skládá příběh, který se do té doby nevyřešil.

Schamila
25.08.2018 3 z 5

Nebylo špatné přečíst si i tuto knihu o agentech a jejich práci. Zvláštní pojetí příběhu - zkrátka zase něco jiného, než předešlé dílo tohoto autora.

Knišíl
10.06.2018 5 z 5

V rámci žánru špionážní thriller mě kniha velmi bavila. A ač by se tam našli nějaké logické nesrovnalosti, tak i přes to se jedná o velmi zábavné čtení, které rychle uplyne.
SPOILER SPOILER SPOILER!!!!:
Při čtení mě napadlo, že se vlastně jedná o modifikovaný starý dobrý filosofický problém – Tramvajové dilema.

Arlenka
30.01.2018 3 z 5

Čtivé, trochu pro mě zdlouhavé, až konec byl svěžejší, a pokud člověk moc nepřemýšlí nad tím, jak by bylo možné, aby jeden z hlavních podezřelých z takového případu sám tento případ vyšetřoval, a agentka zkušená ze CIA zadržela informace jen z důvodu vztahu s podezřelým...tak je to příjemné čtení.

babicka_amalka
19.01.2018 2 z 5

zklamání, čekala jsem něco zcela jiného; snad jen ten závěr byl dobrý, jinak zdlouhavá nuda;

akinomV
11.10.2017 3 z 5

Tak nějak se ve mně pere zda knihu ohodnotit 3 nebo 4 hvězdičkami, takže jsem zatím neoznačila.
Na jednu stranu se mi to docela líbilo, zajímavý nápad, prostředí, střídání pohledu dvou hlavních postav, dovedla jsem si to představit jako divadelní hru. Na druhou stranu nevím, zda jsem neočekávala větší akci. I když, vlastně tam ta akčnost nebyla nutná. Opravdu, mám na knihu rozporuplné pocity, že ani nevím, jak knihu hodnotit. Rozhodně nelituji, že jsem si knihu přečetla, ale že bych z toho byla totálně odvázaná, to bohužel ne.

luciefeix
04.12.2016 1 z 5

čekala jsem větší akci a poutavý příběh , toto bylo nudné a zdlouhavé

fis.rena
29.11.2016 3 z 5

Čtivé,svěží,ale čekala jsem větší akci a napětí.
Zcela sdílím názor uživatele "Clegane" níže.

katy87
31.07.2016 3 z 5

Není to špatné, ale jak už tu zaznělo, čekala jsem víc, větší "trhák". Vlastně tam nebylo nic, co by mi zas až tak vzalo dech, ale dobře se to četlo.

gad
15.02.2016 4 z 5

Není to špatné čtení, ale podle recenzí jsem čekal více. Dovedu si představit jako divadelní hru. :-)

JindraH
10.02.2016 3 z 5

Byl jsem na knihu hodně zvědav, ale nakonec celkem sklamání. Závěr trochu napravil celkový dojem.

mmmisulka.r
01.01.2016 5 z 5

Super, čtěte více v recenzi.

Hella
05.12.2015 3 z 5

Špiónský průměr - vysloveně nenadchne, ale rozhodně ani neurazí, .... nicméně do Turisty má daleko.

jefff
26.11.2015 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Zaujala mě komorní příběhová linie v popředí špionážního thrilleru, které obvykle nejsou mým obvyklým čtivem. Pravda, prvních padesát stránek mě moc nechytilo a i jsem zvažoval, že knihu odložím, ale dobře, že jsem tak neučinil. Zbytek knihy je strhující a až do finální stránky jsem zadržoval dech, jak to dopadne. Knihu jsem přečetl víceméně na dva zátahy, protože to moc jinak nešlo. Steinhauer píše dobře, má to v ruce a líbilo se mi, že tu převládá drama nad akcí. Pro mě velké překvapení.

Clegane
14.11.2015 3 z 5

způsob podání příběhu je velmi zajímavý, je to čtivé, ale i tak je to po předchozí autorově trilogii spíše zklamání, jen namátkou (pozor SPOILERY!):
- představa, že by byl vyšetřováním věci pověřen operativec, který sám patří mezi potenciální podezřelé (vzhledem k jeho minulosti a přímé vazbě na na konkrétního teroristu šlo dokonce nepochybně o hlavního podezřelého) je diplomaticky řečeno "úsměvná"
- možnost, že by zkušená agentka CIA zamlčela informace o tom, že se někdo z jejich agentů podílel na teroristickém útoku jen proto, že se jedná o jejího přítele, a že tajně doufala, že se snad mýlí a telefonát od teroristy jejímu příteli chvíli po útoku, za který je daný terorista odpovědný, byla jen taková "náhodička", to už je skoro až komické
- na možnost, že je našim zrádcem právě H. jsem si dával pozor už od začátku, a po dočtení moc nevím, co si o tom myslet - jasně, autor se zuby nehty snažil odvrátit podezření od H., ale to jako H. trpěl nějakou duševní chorobou nebo co?, protože jak jinak si vysvětlit, že i ve svých myšlenkách hloubá např. nad tím, proč se C. nechce přiznat (k něčemu co udělal on?!!) atd.

Štítky knihy

přátelství Vídeň agenti, agentky zrada

Autorovy další knížky

Olen Steinhauer
americká, 1970
2012  83%Nejbližší východ
2015  66%Všechny staré nože
2013  76%Americký špion
2010  79%Turista

Kniha Všechny staré nože je v

Právě čtených2x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce76x
Chystám se číst54x
Chci si koupit12x