Všechny podoby lásky

Všechny podoby lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210913/vsechny-podoby-lasky-S70-210913.jpg 4 36 12

Čtyřicetiletý psycholog Adrian Lockheart se rozhodne odejít z Velké Británie, aby unikl z pout krachujícího manželství i poměrně úspěšné, ale už dlouhou dobu stagnující kariéry, a do hlavního města Sierry Leone přichází krátce po skončení občanské války. V nemocnici se spřátelí s mladým charizmatickým chirurgem Kaiem Mansaryem, který žije jen svojí prací a vzpomínkami na osudovou lásku Nenebeh. Jeho prvním pacientem je umírající profesor historie, jenž zase Adrianovi postupně vypráví svůj životní příběh, v jehož centru stojí vztah s ženou jeho kolegy. Román britské spisovatelky Aminatty Fornaové, který se dostal do užšího výběru na Orange Prize a obdržel Commonwealth Prize za nejlepší knihu roku 2011, je několikavrstevným příběhem o osudech všedních lidí na pozadí nevšedních historických událostí a netušených hlubinách vášně a lásky, hraničící až s posedlostí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Memory of Love , 2010


více info...

Přidat komentář

JanaSoul
12.07.2022 5 z 5

Ze začátku se člověk trochu ztrácí, protože ve vyprávění se střídá několik osob a je zde několik časových os. Když ale jednotlivé příběhy začnou zapadat jeden do druhého, rychle vás to vtáhne do děje. Na konci jsem zůstala úplně ohromena a ještě pár dní jsem musela knihu v hlavě zpracovávat. Pro mě úchvatný román.

vesihiisi
10.07.2022 2 z 5

Zbytečně dlouhá a roztahaná kniha. Vše, co autorka sděluje, by se dalo seškrtat do výsledné délky 150-200 stran, což by rozhodně knihu zakoncentrovalo a rozhodně nebylo na škodu. Kniha je plná popisů pocitů a okolí, do kterých se ale čtenář nedokáže vcítit. Autorka obecně pouze popisuje a nedostává se do hloubky, takže prvních nejméně 250 stran jen naznačuje, že za chvilku se stane něco velkého a přelomového, aniž by k tomu opravdu došlo. Postavy jsou mělké, každá disponuje pouze jednou charakterovou vlastností. V druhé půli knihy autorka zahajuje "drama", které je ale opět plytké a jednoduché, což zabrňuje čtenářskému požitku. Drama je dvojího druhu: drama války (kde se neustále pouze naznačuje, že docházelo k hrůzným věcem, což ovšem nestačí pro čtenářův emocionální prožitek) a morální drama (které působí tak, že autorka do poslední chvíle tápe a oddaluje jeho vyřešení, a nakonec se tomu zcela vyhne!). Knihu nemohu doporučit, ani o Sierra Leone, kde se příběh z větší části odehrává, jsem se bohužel nic moc nedozvěděla.


IvčaH76
02.03.2021 odpad!

Bohužel se mi u knihy nedařilo udržet pozornost. Pro mě nezajímavá.

kačenka80
10.01.2020 1 z 5

Dostala jsem knihu jako dárek, tak jsem ji přečetla. Nic horšího a nudného jsem dlouho nečetla.

Evišťátko
05.07.2017 5 z 5

Krásný, silný příběh lásky jež má mnoho podob. Navíc na pozadí genocidy na africkém kontinentu. Navíc autorka bez příkras popisuje důvody, pro které bílý člověk odjíždí na černý kontinent - i samaritánský komplex má mnoho podob.

Rup
03.10.2016 4 z 5

Dobře. Tedy k níže uvedeným komentářům. Nicméně mi připadá, že autorka, patrně v touze po nevšednosti, spletla dohromady příběhy, jež by si zasluhovaly svůj vlastní život. Dějové linie spolu sice souvisí, leč jen zcela okrajově. Dílo mi tak vyznívá celkově spíše roztříštěné, nekonzistentní. Překlad není rovněž až tak příšerný, jak je v poslední době zvykem, přesto bych překladatelce doporučil trochu si prostudovat například Čapka, Nerudu, Hrabala, Vrchlického, Vančuru, etc. Překlad tedy nehodnotím a dílo jako takové, s výše uvedenou výhradou, doporučuji.

Pavlaj
19.07.2016 5 z 5

Koupeno v Levných knihách za 69 Kč, navzdory příšerné obálce, protože Afrika a Commonwealth Prize. Bez jakýchkoli očekávání. Dost mi trvalo se začíst, prvních 100 stran mi přišlo nezáživných, ale nakonec - nádherný příběh.

ivulka15
12.04.2016 5 z 5

Krásná kniha plná plná silných příběhů.Patří mezi ty,které za sebou zanechávají stopu a jejich poselství v člověku dlouho doznívá.V každém případě doporučuji přečíst.

katerina0613
30.06.2015 5 z 5

Přiznám se, že ze začátku jsem se do čtení musela nutit a nechápala jsem, jak mohla získat Commonwealth Prize za nejlepší knihu roku 2011. Postupně jsem se ale začetla, velice mne chytla a nepustila. Je to opravdu výjimečná kniha, a ačkoliv bych to opravdu nečekala, zanechala ve mne stopu. Určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Míša82
22.01.2015 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale teď jsem moc ráda, že je součástí mojí knihovny. Nádherná kniha. Silný příběh...

niknikita
22.12.2014 5 z 5

Všechny podoby lásky je příběh, který mne zavedl do neznámé země a dal mi nahlédnout do lidských duší a osudů, které mne nenechaly lhostejnou. Líp, než Morsie to napsat neumím...

Morsie
22.09.2014 5 z 5

Jak už jsem psala ve své recenzi, ze Všech podob lásky jsem byla tak trochu v rozpacích. No lépe řečeno jsem čekala děsnou nudu.
Já hloupá! Nuda se rozhodně nekonala! i když je příběh poměrně rozvleklý a zdlouhavý – jenže to má svoji podstatu. To tu ale vypisovat nebudu, jednoduše tu knihu si přečtěte, je úžasná. Teda pro mě určitě.

Tak či onak jsem se Všemi podobami lásky strávila pár úžasných odpolední, kdy jsem měla čas přemýšlet nad složitostí a zároveň i jistou jednoduchostí lidského života, a taky nad životem svým vlastním.
Tohle je právě ta z knih, která ve vás zanechá stopu, donutí vás přemýšlet a rozšíří vám pohled na svět.

Všechny podoby lásky rozhodně patří k dílům, ke kterým je jednou toužím vrátit.

Autorovy knížky

Aminatta Forna
britská, 1964
2014  80%Všechny podoby lásky

Kniha Všechny podoby lásky je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce38x
Chystám se číst38x
Chci si koupit8x