Vraždy v nakladatelství

Vraždy v nakladatelství https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199664/vrazdy-v-nakladatelstvi-199664.jpg 4 79 16

Adam Dalgliesh série

< 9. díl >

Ve starém londýnském nakladatelství Perevell dojde k vraždě. Obětí je Gerard Etienne, nový ředitel podniku, kterému bezohledná ctižádost nadělala mnoho nepřátel. Každý z nich má motiv i děravé alibi, ale Adam Dalgliesh musí odhalit, kdo z nich tak dlouho a důkladně plánoval vraždu.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Original Sin , 1994


více info...

Přidat komentář

desert.fox
07.03.2024 5 z 5

Jedna z autorčiných nejlepších knih - aspoň na mne tak působila. Hlavně propracovaností postav a atmosférou.

Sulmo
10.11.2023 5 z 5

Mně tedy tahle autorka vyhovuje. Je to taková oddechovka jako Christie,neurazí.


sasekr
10.07.2023

Není to právě svižná detektivka, ale nuda taky ne. Jenže když stojí za sérií vražd "temná dávná minulost", může to být někdy kýčovité a příliš spletité, aby se čtenář zorientoval. Na druhou stranu pro P.D.J zřejmě nic neobvyklého. Takže pro fanoušky P.D.J. asi skvělé, pro ty ostatní spíš průměr.

akinomV
14.02.2022 3 z 5

Trošku jsem váhala nad hodnocením, protože jsem knihu asi po 60 stranách chtěla odložit. Nakonec zvítězila zvědavost a pak už se to četlo mnohem líp. Na mě tam bylo zbytečně moc popisů prostorů, okolí, ale na druhou stranu mi nevadily popisy životů jednotlivých postav. Závěr knihy velmi dobrý. Když to tak ale přehodnotím, bylo to chvílemi táhlé, až nudné a asi bych po knize podruhé nesáhla, proto nakonec jen ty 3*

janina66
30.08.2021 3 z 5

Trochu svižnější, než Soukromá pacientka. Zajímavé téma vraždy, i prostředí, ve kterém se odehrála. Ale na můj vkus je to stále rozvleklé a utahané.

renisla
01.11.2020 3 z 5

Téměř jsem se nedostala přes úvod. Prokousala jsem se knihou a nezanechala ve mne žádnou stopu

Vojslava
20.05.2020 5 z 5

Opakování je matka moudrosti a toto je jedna z mých oblíbených autorčiných detektivek. Mám ráda, když mají takovéto typy příběhů ještě morální přesah; a tady má čtenář věru nad čím přemýšlet. K tomu prostředí - dům i firma - a mám ideální detektivní příběh dle svého vkusu... Určitě dojde i na opakovanou četbu...

Ajrad1981
14.05.2020 4 z 5

Jméno osoby, která by mohla být vrahem, mě napadlo snad ještě dřív, než byla objevena Gerardova mrtvola. Sice mi nebylo jasné, proč by zrovna tohle měl být vrah, ale jiný důvod její přítomnosti v příběhu jsem nedokázala vymyslet a ani najít. Mojí teorii nahrávala i ta zahradní událost u slečny Blackettové. Jenže ouha. Jak už to tak bývá, byla jsem vedle jak ta jedle.
Bylo příjemné číst něco, kde neteče krev proudem a kde detektivovi ani nehrozí smrt, natož aby od byl desetinu sekundy, jak bývá v některých detektivkách zvykem. Nicméně strhávám hvězdičku, protože opravdu nechápu, proč v knize byla postava, kterou jsem tipovala na pachatele, protože zahradní událost zůstala jen v té zmínce bez nějakých souvislostí a protože jsem absolutně nesouhlasila s postupem detektiva Aarona na konci.

mariebabi
27.01.2020

Napínavá detektivka se skvělým dějem, který se pomalu odvíjí. Měla jsem pocit, že procházím labyrintem. Jednotlivé postavy žijí svoje vlastní životy, které zdánlivě vůbec nesouvisí. Setkání Dalglieshe v klášteře v Brightonu je nesmírně napínavé a dialog o Božím milosrdenství nádherně přesahuje pojem detektivní příběh. Mám ráda P.D. Jamesovou, její detektivky neobsahují sadistické scény, vytvářejí atmosféru a přesto jsou svým odhalením zla hororové. Také tato kniha mě na konci šokovala. Věta, kterou vyslovil v závěru poměrně skrytý hrdina příběhu byla děsivá : Když chceš jednat jako Bůh... V té chvíli člověka úplně zamrazí, protože si uvědomí celou tu hrůzu a zkaženost touhy po pomstě.

surikata246
29.10.2018 5 z 5

Tyto příběhy jsem četla asi před 15 lety a nemohla jsem se od nich odtrhnout dokud jsem nedočetla. Stále se mi líbí,dnes už mají konkurenci v podobě severských detektivek atd.

čekanka13
28.01.2018 3 z 5

Na můj vkus příliš popisná a rozvleklá. Tím pádem pomalý spád. Ale možná se mýlím.

Marla
03.12.2016 5 z 5

Myšlenky, pocity, nálady, popisy - v každé z knih P. D. James jsem je nalezla a nikdy mi nevadila"rozvláčnost" jejich knih. Dokonalá autorka pro příznivce anglické detektivky....

astroweb
28.11.2016 3 z 5

Ani nevím, jestli jsem Jamesovou někdy četl, díval jsem se kdysi na její zfilmovaná díla v anglických seriálech, ale vím,že dlouho si žádnou knihu od ní nepřečtu, jestli vůbec kdy. Ne, že by autorka neuměla psát, ale zato zdlouhavě, i když s psychologickou kresbou. Tak trochu pro dnešní dobu, nebo přinejmenším pro mě, opravdu zdlouhavé a neakční.

eiramka
01.08.2016 4 z 5

Pro mne sázka na jistotu, pokud se mi zachce typicky anglické detektivky, kde netečou proudy krve, kde mám možnost nahlédnout do zajímavého prostředí (tentokrát nakladatelství), kde děj poklidně plyne (až na nějakou tu vraždu:) , kde jsou postavy dobře vykreslené a člověku může být aspoň někdo sympatický - sáhnu po P.D.Jamesové.

Majdule
30.09.2015 4 z 5

Klasická stará škola v tom nejlepším slova smyslu. Autorka nabízí dobrou zápletku, silné, dobře prokreslené charaktery a lehce plynoucí příběh. Neakcentuje sociální témata, nerozehrává tragické okolnosti. Vlastně je to osvěžující. První čtvrtinu autorka tradičně věnuje expozici příběhu, rozpoznáváme a poznáváme oběť, rozehrávají se motivy i jejich náznaky. Oceňuji, že si to autorka neulehčila, protože oběť je sice hajzlík, ale rozhodně ne typ "světu bez něj bude líp". Právě proto se všechny motivy zdají nedostatečné, buď hysterické nebo malicherné. A aby to autorka neulehčila ani nám, jsou potenciální vrahové buď sympatičtí, nebo dojemní. Vlastně mezi nimi čtenář vraha ani nechce. Autorka se nevyhnula několika nedotaženostem (sp.: vtipálek, Mandy), ale jinak připravila vynikající detektivku. Rozuzlení není prvoplánovitě jasné, ale ani úplně nepřekvapí, čtenář je na něj připraven. Líbily se mi bubliny falešných motivů a mě osobně potěšila i romantická nota, která (když o ni nestojíte) neruší.

triatlet
06.02.2011 4 z 5

Prostředí nakladatelství je atraktivní, ale čím dál víc mi vadí rozsah příběhů P. James. A. Christie na menším prostoru dokázala napětí udržet lépe.