Vražda Rogera Ackroyda

Vražda Rogera Ackroyda https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13036/bmid_vrazda-rogera-ackroyda-BzU-13036.jpeg 5 874 155

Hercule Poirot série

< 4. díl >

Detektivka, ve které se setkáme i s inteligentním a ješitným mužíčkem, soukromým detektivem na odpočinku, pěstitelem dýní Hercule Poirotem. Tentokrát musí vyřešit vraždu známého průmyslníka.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Murder of Roger Ackroyd , 1926


více info...

Přidat komentář
Emik87
Emik87
20.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tento příběh z ostatních maličko vybočuje a to ne jen Poirotem v důchodu. Kniha byla jedna z prvních, kterou jsem četla a můžu jí číst stále znovu. Doporučuju.

Sagikkun
Sagikkun
11.02.2024 5 z 5

U Poirota lehce podvádím a jeho příběhy čtu na přeskáčku, nejčastěji na základě doporučení a vysokých hodnocení. Což se mi u Vraždy Rogera Ackroyda vymstilo. Lidé ho sice vyzdvihují oprávněně, nicméně i sebemenší náznak onoho důvodu mi již zhruba ve třetině knihy pomohl se správným odhalením vraha. A je to právě o to snazší, pokud máte s Christie už něco načteného a víte, jak její schémata fungují.

Pokud tedy mohu poradit: NIC si o knize nezjišťujte (a už vůbec nečtěte anotaci na vnitřní straně vydání z roku 2022 od Kalibru) a pokud možno se k Ackroydovi dostaňte co NEJDŘÍVE. Nejen kvůli kvalitám, ale také síle toho, že se jednalo teprve o třetí román s Poirotem.

Zdali mi brzké odhalení vraha ubralo na čtenářském zážitku? Vůbec. Christie jako vždy napsala neuvěřitelně čtivou a promyšlenou detektivku se skvělými postavami, prošpikovanou všemožnými detaily a nápovědami, jenž je zábavné hledat. A jako vždy má příběh přidanou hodnotu v podobě perfektního zachycení lidské povahy, vztahů a myšlenky, kterou se snaží vyprávěním předat. Přiznám se, že jsem měl s dějem ze začátku přeci jen menší specifický problém, jenže i ten se ukázal jako účelný a zde obzvláště bude opětovné čtení ne-li zábavnější. Zkrátka, autorčiny detektivky jsou nejen o výsledku, ale samotné cestě.

A ani již zmíněné brzké odhalení vraha mi nezabránilo vychutnat si finále. Nejen kvůli tomu, že přestože víte, o koho jde, tak si nejste jisti, jak konkrétně byl zločin spáchán, což si v následném Poirotově vysvětlení člověk vždy vychutnává... ale také kvůli onomu nezaměnitelnému napětí a konkrétně tady i s následným mrazením.

Rád bych se rozepsal více a vyzdvihl mnohé další prvky, za které je Vražda Rogera Ackroyda právem považována za mistrovské dílo. Nerad bych však cokoliv prozrazoval a tak mi nezbývá než-li všemi deseti doporučit a přesvědčit se o zážitku sami.


pepa4081
pepa4081
31.01.2024 4 z 5

Výborná detektivka.
Velmi uspokojivé.

Lector800
Lector800
22.01.2024 5 z 5

Dobře napsaná detektivka, čte se velmi dobře. Podle mě jedna z nejlepších knih Agathy Christie.

Mi-šu-le
Mi-šu-le
19.10.2023 5 z 5

Opět skvělé dílo. Poprvé jsem tušila správně kdo je vrah, možná je to tím, že už mám od A.Ch. přečteno těch knih více, nebo jsem jenom měla dobrý odhad. Každopádně doporučuji přečíst. Těším se, až zase knihu porovnám s filmovým zpracováním. Kniha se čte téměř sama, ostatně jako její snad všechny knihy.

NemcovaKN
NemcovaKN
03.10.2023 5 z 5

To si tak čtete a říkáte si, kdo je vlastně vrah? A jak dočtete, tak máte akorát otevřenou pusu a úžasem kroutíte hlavou. Já fakt nechápu, jak to ta A. Christie dělá...

Ticiana
Ticiana
18.09.2023 4 z 5

No Agatha nam to zas natrela. Cekate nejakou vyvrtku na konci, ale tahle, tahle byla fakt mistrovska. Povedeny dil s Herculem Poirotem.

Yunnan
Yunnan
15.09.2023 5 z 5

Jak skvěle píše Magyana "zpropadená ženská, tahleta Agatha" :o)). Pročítal jsem si všechny výborné komentáře zde a musel se usmívat, jak je tato kniha skvělá. Stará dáma mi to opravdu vytmavila a to i přesto, že jsem tento díl s vynikajícím Davidem Suchetem viděl asi třikrát a vraha jsem si pamatoval. A stejně jsem o své paměti na chvíli zapochyboval :o)). A knihu jsem si moc užíval i proto, že jsem měl v hlavě všechny postavy jako živé.

Čmeláček
Čmeláček
15.09.2023 5 z 5

Pokaždé, když má paní Agatha Christie narozeniny, si na její počest přečtu jednu z jejích detektivek :). A tahle kniha byla fakt vynikající a Hercule Poirot skvělý! Pět stars jak vyšitých a velké doporučení, vážení! :)))

evask
evask
06.09.2023 5 z 5

Konec mě udivil. A koukám na příspěvky ostatních, nejsem sama. Zvláštně napsané.
Ale Hercule na to samozřejmě přišel.

ViBe
ViBe
05.06.2023 2 z 5

Stejného zvěrstva - porušení nepsaných pravidel detektivky - se autorka dopustila i v knize Nekonečná noc. Obě knihy jsou psány "ich" formou (v první osobě), což není tak zcela běžné a mělo by to čtenáře varovat.

janina66
janina66
02.06.2023 5 z 5

Skvělé. Jsem velmi překvapená, kdo byl pachatelem. Opravdu důmyslná vražda, ale na Hercula si nikdo nepřijde!

_Knihomolka_
_Knihomolka_
28.05.2023 4 z 5

"Provedu vás stejnou cestou, kterou jsem absolvoval já. Budete mě následovat krok za krokem a sám uvidíte, že všechna fakta neoddiskutovatelně ukazují na jediného člověka."
Opět jsem se nepoučila a autorka mě po celou dobu fikaně tahala za nos. Ani Poirot se od minulého setkání nezměnil, a proto jsem měla také co dělat, abych mu a jeho malým šedým buňkám mozkovým v jejich logických úvahách stačila. Na příští Agathinu návštěvu se musím hold lépe připravit :).

m_martina
m_martina
25.05.2023 5 z 5

Výborná detektivka, která se čte sama a nedá se odložit. Hercule Poirot je také skvělý, proto dávám pět hvězd a doporučuji.

Luskal
Luskal
22.05.2023 5 z 5

Skvělá kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Podezřelí mi přišli v průběhu čtení všichni, závěrem jsem byla opravdu překvapená - to jsem nečekala.
Zároveň mě bavily dialogy mezi dr. Shepperdem a jeho sestrou.
Hercule Poirot je sázka na jistotu a zatím mě žádná kniha nezklamala.

Booky84
Booky84
08.04.2023 5 z 5

Naprosto úžasná a geniální detektivka. Od knihy jsem se nemohla vůbec odtrhnout a postupně vylučovala podezřelé, aby mi pak spadla brada, protože tohle jsem opravdu nečekala a ani mě to nenapadlo! Agatha Christie je plným právem Královna detektivek a představa, že Hercule Poirot pěstuje dýně je naprosto kouzelná.

sgjoli
sgjoli
19.03.2023 4 z 5

Knihu jsem vyposlechla jako audioknihu v podání skvělého Ladislava Lakomého, jehož interpretace se mi velmi líbila a dobře se poslouchala. Příběh samotný jsem kdysi dávno viděla zfilmovaný s Davidem Suchetem jako Poirotem, ale přiznám se, že jsem si spoustu věcí vůbec nepamatovala - už vůbec ne rozuzlení, a tak byla pro mne řada věcí vlastně nových.
Nicméně o to víc jsem na sebe hrdá, když se mi podařilo tipnout si pachatele. Ona tomu vlastně hodně napomáhá sama paní autorka tím, že v průběhu vyprávění zakomponovala do textu určité narážky či poznámky, z nichž se to dalo dobře vydedukovat. Možná že ne úplně všechno a ne hned, ale ta pomoc tam ze stranu Agathy Christie určitě byla. Přijde mi, že ne vždycky to tak u autorky je - ne vždy jsou ty nápovědy tak zřetelné a čtenář do poslední chvíle netuší pachatelovu totožnost, ale tady se to uhodnout dá docela dobře. A myslím, že to vůbec nevadí. Asi řada čtenářů si při čtení detektive ráda zahraje na detektivy a hádá...
Každopádně tohle je určitě jedna z těch lepší autorčiných knih, poslech audioknihy jsem si užila a určitě mohu doporučit.

SSTknihy
SSTknihy
07.03.2023 5 z 5

Vesnicí zmítá skandál v podobě sebevraždy a krátce na to přibude i vražda vlivného podnikatele, tajný sňatek a zmizení jednoho z podezřelých. Vyšetřování se ujímá místní doktor a Poirot vystupuje v podstatě jen jako jeho pomocník, protože je v důchodu a soustředí se na pěstování dýní. Všichni něco tají. Všichni lžou. A šedé buňky mozkové se musí opravdu snažit.
Ve své době byla tahle detektivka skoro až skandální. Paní Agatha si pravidla žánru opět předělala k obrazu svému a všem tak dokázala, že je nefalšovanou královnou tohoto žánru. Zvlášť, když tenhle příběh čtete poprvé, je zápletka a vyústění brilantní!

Sova15
Sova15
03.03.2023 5 z 5

Dlouho jsem nečetla klasickou detektivku a tahle mě naprosto pohltila a já konečně zažila ten pocit, že nechcete dělat nic jiného, než vědět, co bude dál. Střídala jsem čtení s poslechem CD.
A Poirota miluju, je to naše klasika, když se s dcerou sejdeme a koukáme na TV - "Dáme Poirota, tento díl jsme ještě neviděly."

Butterfly340
Butterfly340
16.02.2023 5 z 5

Poslední rok jsem si dávala pauzu od Agathy Christie. Abych taky četla jiné knihy, že :D Teď se k ní vracím a prvním příběhem, který jsem přečetla, byla právě Vražda Rogera Ackroayda.

Musím říct, že je to jedna z nejlepších knih, které autorka napsala (všechny její knihy jsou top, ale některé přeci jen ještě o fous lepší).
Je zajímavé sledovat všechny postavy a jejich počínání. Působí velmi realisticky. Třešnička na dortu je pak famózní detektiv Hercule Poirote, kterého prostě nejde nemilovat.

Přiznám se, že jsem tušila, kdo by mohl být vrahem. Přesto jsem většinu knihy hledala "ujištění", že to dotyčná postava být nemůže. A vlastně ani nevím proč. Až ke konci mi došlo, že mé tušení bylo správné.