Vražda jako společenská událost

Vražda jako společenská událost https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45625/vrazda-jako-spolecenska-udalost-45625.jpg 4 35 9

Oba autoři Paul Guterman a Joe Colohnatt (pseudonymy Dušana Taragela), původně oba nájemní vrazi, předvedli pozoruhodný výkon. Pravidla společenského chování aplikovali na vraždu a v šesti kapitolách podrobně popsali, jak má vypadat člověk, který chce z vraždy učinit hodnotnou společenskou událost. Zaměřili se na základní společenská prostředí (divadlo, koncert, vernisáž, restaurace, cestování vlakem a lodí) a rady, co si má vrah obléci, jakou zbraň si má vybrat, jak má vystupovat před vraždou a po ní, případně koho a v jakém pořadí zavraždit. Udivující je i rozsáhlý poznámkový aparát, který kriticky přibližuje dějiny, osobnosti a události tzv. společenské vraždy.... celý text

Žánr:
Humor , Literatura slovenská

Vydáno: , Jota
více info...

Přidat komentář

haki34
25.03.2023 4 z 5

doporučuji komentáře mých oblíbených Toffee a kap66
částečně sdílím jejich nadšení a částečně jsem rozpačitá, protože tento druh humoru a humoristické literatury není mým šálkem kávy. Zjistila jsem to ale až v průběhu čtení.
Budu však objektivní. Kniha je vymakaná a ve svém žánru jistě velmi dobrá. Pravda poněku monotonní, spousta doporučení se pro jednotlivá prostředí opakuje. (třeba chování, oděv a podobně). Celkově však oceňuji práci autora, kterou si musel dát se studováním etikety a bontonu ;) celou dobu jsem uvažovala, jak moc recesivní je..jestli opravdu ěkterý ze zmíněných vrahů neexistoval. A zda neexistuje třeba co i jen jeden kus doporučené a zdrojové literatury. A on zřejmě neexistuje. Takže mi to trochu zkazilo náladu. Ale to bude pravděpodobně i tím, že nejsem přesný cíl tohoto humoru a žánru, jak už jsem zmínila. Cílové skupině však polechtá bránice a jistě i vzbudí nadšení.

kniha je úlovkem z knižního festivalu, dokonce snad s podpisem Ladislava Špačka, kteréhož CD je součástí knihy. (autogram tam už byl, jen z klikiháku soudím...pořádně čitelný je jen Ladislav..)

jaroiva
03.02.2022 5 z 5

Naprosto geniální je, když to čte nahlas Ladislav Špaček. Bohužel nenačetl knížku celou, tak jsem si zbytek musela obstarat a přečíst sama.
Ale bavila jsem se a stejně slyšela v duchu L. Špačka i při čtení očima. Při srovnání s jeho seriálem o etiketě má kniha prostě ještě další rozměr.


DK197
13.11.2019

Autor mi tak úplně nesedl už svými pohádkami pro děti, ale dostal ještě šanci. Anotace této knihy a její nápad se mi jevily zajímavě. Ale tento typ "humoru" mě absolutně nebavil a nepobavil. Nedočteno bez výčitek. Autor zřejmě nebude můj šálek kávy, no nic.

Toffee
15.07.2019 5 z 5

Vtipná příručka pro vrahy, aby vždy zachovali dekorum, protože i vražda ve společnosti má svá pravidla. Skutečný profesionál má vkus a smysl pro prostředí, svým zjevem, chováním a oblečením má být ozdobou společnosti, a nikoliv zdrojem trapnosti, hanby a pobouření.
Výkladovou část doplňuje bohatý poznámkový aparát a pomohou i rady jak hovořit s umělci a hosty společenských akcí, konverzační tipy apod. Nikdo přece nechce, aby vražda byla ostatním na obtíž a vyvolávala pocit trapnosti.
Skvěle jsem se bavila, ale taky už vím, co kdy říkat, jak lidi řadit podle společenské důležitosti (např. významného sólistu je třeba vraždit před dirigentem), jak se pro různé události oblékat...

- Koncertní vrah se vyhýbá prvkům, které by mohly společnost rozladit nebo nemilé překvapit. Z návštěvy koncertu neděláme přehlídku svých šperků, zlatých hodinek a diamantových spon do kravat. Obézní lidé by neměli nosit těsné oděvy a hluboký dámský dekolt může někdy působit poněkud únavně.
- Za vrchol mistrovství se při vernisážové vraždě považuje sladění vraždy a vystavených uměleckých děl. Exponáty tak získají nový výpovědní rozměr a také samotná vražda bude ještě dlouho rozebírána v seminárních pracích studentů kunsthistorie.
- Vyspělý vernisážový vrah si před svým činem projde expozici s katalogem v ruce a seznámí se s vystavenými díly. Nemůže se mu tak stát, že svou oběť zavraždí ve chvíli, kdy zadumaně stojí před obrazem "Vzkříšení"
- Umožňuje-li nám to situace, po vraždě se s přítomnými rozloučíme, zapíšeme se do knihy návštěv a v klidu odejdeme. Do knihy návštěv nekreslíme žádné obrázky, nevpisujeme neslušná slova ani neškrtáme.
- Máme-li zavraždit skupinu vědců, rozhoduje počet citací v odborném tisku.

kap66
18.02.2019 5 z 5

Jak by se nemohla tahle knížka líbit mně, která miluje vraždy v literárním, filmovém i seriálovém provedení? Jak by se nemohla líbit mně, která opravdu nemiluje společenské události? Přesně ty, při kterých mám oblečení podle etikety, hlídám si mimiku, gesta i držení těla podle etikety, pečlivě volím slova podle etikety,... A jen si v duchu říkám s Járou Cimrmanem (já ale někdy i toužebně): co kdyby došlo k nějaké, alespoň menší vraždě...
Část, která vzbudila má pousmání: příručka společenského chování pro vrahy. Autor povýšil vraždu z pouhého tématu na umělecký objekt a včlenil ji do pravidel etikety. Skvělé.
Část, která vzbudila můj hlasitý smích: poznámkový aparát uvádějící příklady uměleckých, správně provedených vražd i těch odfláknutých, čili nespolečenských; pro ty, kdo by chtěli k tématu něco nastudovat, jsou uvedeny i citáty a bibliografické údaje dokumentů! Senzační.
Zkrátka je to příručka, bez níž se žádný vyspělý společenský vrah neobejde. Až mě mí známí či kolegové donutí zase k účasti na nějaké společenské akci, nemusejí mít strach. Tedy až do konce večeře. Nebo až do projevu. Nebo do potlesku. Slibuji, že to bude efektivní a efektní zároveň. Přesně podle příručky.

Orinka11
23.04.2017 5 z 5

Vtipná kniha...Keď čítate kapitolu ako vykonať vraždu v autobuse a práve cestujete autobusom

vaclav9214
28.10.2016 5 z 5

super kniha kde se řeší etika při vraždách važně super :)

Komnenos
25.05.2012 5 z 5

Skvelá paródia nielen na spoločenskú etiketu, ale aj iné oblasti, napríklad vďaka vymyslenej použitej literatúre na odbornú literatúru všeobecne. Taká jednohubka po ktorej ostane príjemná chuť v ústach.

Agi
30.11.2011 5 z 5

Výborná crazy paródia na škrobené lexikony spoločenského styku.

Kniha Vražda jako společenská událost je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce29x
Chystám se číst18x
Chci si koupit6x