Vlastními slovy David Lynch

Vlastními slovy David Lynch https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51451/vlastnimi-slovy-david-lynch-51451.jpg 4 21 4

Výběr toho nejzajímavějšího i nejzábavnějšího, co o sobě a o svých názorech prozradil během své kariéry David Lynch, jeden z nejosobitějších filmových režisérů naší doby. Kniha vychází s bohatou fotografickou dokumentací.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

According to David Lynch


více info...

Přidat komentář

marta2081
01.01.2024 4 z 5

Jako fanoušek Lynche hodnotím knihu velmi kladně, dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí, nicméně knížka na mě působila trochu chaoticky. Příjemná jednohubka.

Edera
21.02.2020 4 z 5

Kniha je plná citací a názorů mého oblíbeného postmoderního, surrealistického, někdy obtížně stravitelného, každopádně naprosto jedinečného režiséra. Mám ráda jeho dílo, i když v některých filmech občas nechápu, co tím chtěl básník říci. :) Vše mu odpouštím, i to je na něm zajímavé a jen tak na okraj, mezi námi děvčaty, to byl v mládí i pěknej chlap! No nic, trochu jsem se zasnila. Pojďme raději k věci, popojedem.
Kniha je členěná na kapitoly, mohu-li to tak nazvat, jeho výroky jsou řazené podle tématu. Je tady například úsek, který se nazývá Kuriozity, monstra a kouzlo nepochopitelného nebo Démoni, andělé a výklad snů. Lidé, co znají jeho dílo, to jistě naláká. Vyjadřuje se zde například ve všech kapitolách k natočeným filmům ( snad v každé kapitole je Sloní muž a ostatní), problém je v tom, že by tentýž výrok mohl být mnohdy v libovolné části této knihy. Souhlasím s níže uvedeným komentářem od m4xp4yn3, že třídění je poněkud zmatené, nepůsobí konzistentně a jako celek úplně nefunguje. Kniha je z krátkých výroků složená, až na krátký úvod a konec „Lynch očima druhých.“
V knize je plno geniálních výroků a bohužel i pár těch řekněme méně vypovídajících, které bych tam osobně nedávala, protože v různých rozhovorech říkal i mnohem zajímavější věci. Pro Lynchova fanouška je to i tak vítané čtivo s řadou pěkných postřehů či minipříhodiček s bezva pointou. Trochu knize nadržuji a dávám jí 4 hvězdičky, co nadělám, pořád je to Lynch bez ohledu na zpracování.

Běžně to nedělám a dělat nebudu, tady ovšem prostě musím uvést pár D.L. citací. Myslím, že speciálně k této publikaci toto gesto patří:
„Doma je tam, kde se může stát spousta hrozných věcí.“

„Každý můj film má svou logiku, ale záleží především na tom, s jakou přijdete vy sami.“

„Děsivé mohou být i úplně nepatrné detaily. Stačí jeden takový vidět a to, co se z něj dozvíte, může být děsivější než smrt. Děs může spočívat v tom, jak s tou informací naloží vaše mysl.“

„Často se stává, že si v klidu někde užíváte a najednou někdo řekne něco, co tam náhle vnese hrůzu… Celá situace se změní. Myslíte si, že se věci mají nějak, ale v tu chvíli se něco stane a vy se s tím musíte nějak poprat. Takové situace mám moc rád.“


eraserhead
17.03.2019 4 z 5

Miluju filmy a hudbu Davida Lynche, proto jsem rád nahlédl alespoň takto zprostředkovaně do jeho nitra. Kniha se dá považovat za jakýci úvod do Davida Lynche, myslím si však, že vám moc neřekneme člověku, který jeho filmy neviděl. Co mě na knize hodně zklamalo je to minimum místa, které je věnováno v mých očích Lynchovu mistrovskému dílu, tedy seriálu Městečko Twin peaks a filmu Fire Walk With Me.

m4xp4yn3
18.09.2013 3 z 5

Samotné citace hodnotím kladně, úprava knihy je horší. Zmatené třídění, kvantum typografických chyb, vše evidentně spíchnuté horkou jehlou.

Štítky knihy

režiséři David Lynch

Autoři knihy

David Lynch
americká, 1946

Kniha Vlastními slovy David Lynch je v

Přečtených25x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x