Vlak naděje

Vlak naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237310/bmid_vlak-nadeje-237310.jpg 5 324 93

Román inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o tom, že občas musíme něco ztratit, abychom něco podstatného našli. V jednom z posledních vlaků naděje, které od poloviny devatenáctého století v Americe odvážely sirotky z přelidněného New Yorku k náhradním rodinám na Středozápadě, sedí i devítiletá Niamh. Píše se rok 1929 a Niamh, která přišla o rodinu po velkém požáru na newyorské periferii, cestuje díky organizaci Pomoc dětem vstříc nejisté budoucnosti. Co ji v ní čeká? Najde přes řadu bolestných ztrát své štěstí? Podobná otázka zní v hlavě i sedmnáctileté Molly v roce 2011. Po smrti milovaného tatínka střídá jednu pěstounskou rodinu za druhou a jde z průšvihu do průšvihu. Za ten poslední musí na veřejně prospěšné práce: bude uklízet v podkroví devadesátileté paní. Protnou se osudy těchto dvou žen? A dostanou odpovědi na své otázky? Když v noci lije, já ležím na matraci a přes tenkou sypkovinu se do mě zarývají kovové dráty, voda mi teče po obličeji a kručí mi v břiše, vzpomínám, jak jsme byli na Agnes Pauline, pršelo, všichni měli mořskou nemoc a tatínek se nás děti snažil rozptýlit tím, že nám řekl, ať zavřeme oči a představíme si dokonalý den. Už to jsou tři roky, bylo mi sedm, ale ten den mám stále v živé paměti. Je neděle a jdu navštívit babičku do jejího útulného domku na předměstí. Po cestě přelézám kamenné zídky a jdu po polích s divokou trávou, jež se ve větru pohybuje jako vlny na moři, cítím sladký kouř z ohníčků a poslouchám drozdy a kosy, jak se cvičí ve zpěvu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

Orphan Train , 2013


více info...

Přidat komentář

Katka2382
07.03.2024 4 z 5

Pěkný čtivý příběh.

Lana33
25.11.2023

Nikdy bych neřekla, že bych o knize mohla říct, že je "milá". Takhle knížka je napsaná tak jemně, mile a hezky, že se i těžký příběh četl snadno. Alespoň tedy mě. Konec takový trochu víc uspěchaný, ale stále věřitelný.


Marcik7
29.08.2023 5 z 5

Nádherný román čerpající ze skutečných událostí, kdy v letech 1854 až 1929 přepravily Vlaky naděje asi 200 000 dětí, které ztratily jakýmkoli způsobem své rodiny, ať už to byli sirotci nebo děti, o které se jejich rodiny nedokázaly postarat a uživit je. Propojily se zde životy Molly, která ještě není plnoletá, ale už zažila několik pěstounských rodin, a Vivian, které je 91 let a byla právě jedním z dětí z Vlaku naděje. Pomohly jedna druhé k tomu, aby našly v případě Molly jakousi jistotu v životě a jeho směr, v případě Vivian jakési oživení a pomoc při nalezení dcery a její rodiny. Ke konci jsem měla slzy v očích...

Evaho73
30.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha rozpráva o málo známej histórii Spojených štátov a naozaj ma dostalo, keď som si overila, že tieto udalosti boli skutočné. V podstate medzi rokmi 1854 a 1929 jazdili vlaky, ktoré viezli tisíce osirelých, opustených detí bez domova po všetkých mestách Spojených štátov, aby ich rodiny adoptovali. Samotný nápad bol skvelý, kým sa nezistilo, aký krutý osud často tieto deti postihoval. Tisíce detí skončili v rodinách, ktoré potrebovali bezplatnú prácu, zle s nimi zaobchádzali, využívali ich ako chceli.... A deti ?  Nemohli nič robiť, boli bezmocné...
Presne tieto skutočnosti autorka zachytáva v historickej dejovej línii príbehu. Christina Baker Kline odviedla výnimočnú prácu, keď predstavila príbeh Niamh Power, fiktívnej postavy, ktorá predstavuje mnohé aspekty života dieťaťa v tomto systéme. Jej výskum a práca na pozadí sú obdivuhodné práve v podaní historicky presných zobrazení daného časového obdobia. 

To, čo robí túto knihu výnimočnou, je to, že autorka použila paralelný príbeh o súčasných podmienkach popri rozprávaní o živote Niamh. Nie je to jeden príbeh, ktorý zatieňuje druhý. Vďaka jej zručnému používaniu charakteristík, dokáže čitateľov upútať minulosť aj súčasnosť. Nielenže je pani autorka talentovaná na prezentovanie vnútorného nepokoja a emócií postáv, ale vykresľuje podmienky, prostredie, konanie postáv citlivo a do pre čitateľa uspokojivých detailov, ktoré si treba vychutnať.

bigbabe
16.09.2022 4 z 5

Knihu mi vrazila do ruky paní knihovnice, že se mi určitě bude líbit a měla pravdu. Po pracovní době, když byl muž na houbách, jsem začala číst a v půlnoci jsem se musela donutit, abych šla spát, když v 5:30 vstávám. Celý druhý den jsem v práci byla nervózní kvůli cca 60 nedočteným stránkám.
Velice napínavý, asi na skutečných událostech postavený příběh a opět: jak se máme dobře, i když nám zdražují energie a jídlo. Zatím ještě ale nějaké máme.

Kenan
30.06.2022 5 z 5

Mezi lety 1854 až 1929 rozvezl "vlak naděje" dvěstě tisíc dětí. Sirotků, nabízených rodinám, které o ně stály, zavázaly se že se o ně postarají, budou je posílat do školy. Mnohdy ale tyto závazky zřejmě splněny nebyly. Miluji knihy, které mi předají něco navíc a o vlacích naděje jsem dosud nevěděla. Dívka Molly se v r. 2011 setkává s 91letou Vivian, které má pomoct s tříděním a odklízením lety nastřádaných věcí, uskladněných v jejím velkém domě. Nakonec se ukáže že až tak o úklid nejde, obě se sblíží a dozvídají se o sobě víc. Smutný, dojemný, poučný příběh, který určitě doporučuji. Konec bych si sice představovala trochu jiný, ale to je jen můj pocit.

PavlaA
08.04.2022 5 z 5

Kniha se mi velice líbila, skoro jsem se nemohla od čtení odtrhnout, avšak konec mě trošku zklamal. I tak ale doporučuji, příběh je chvílemi velmi dojemný.

Kanimůra2
01.12.2021 5 z 5

vůbec jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Přečetla jsem ji doslova jedním dechem. Dost mnou otřáslo, v jakých hrozných podmínkách mohly žít děti ve 30. letech minulého století. Obě hlavní postavy vyrůstaly u adoptivních rodičů a jak obrovský rozdíl to byl. Vřele doporučuji

zandu
15.05.2021 5 z 5

Silný příběh. "Krásná" kniha.

Monnna
22.02.2021 5 z 5

Úžasná kniha, od které se nelze odtrhnout. Příběh je moc hezky napsaný a moc se mi líbilo, že ukázal i ne až tak známé střípky americké historie.

rebciatko
07.01.2021 5 z 5

skvelá kniha, nemohla som sa od nej odtrhnúť...

osuška
23.11.2020 5 z 5

Dvě ženy svedla náhoda dohromady a přestože je dělí více než 70 let, mají něco společného. Kniha je velmi čtivá, prolíná se zde minulost a současnost. Skutečný sirotčí vlak rozvážel po Spojených státech osiřelé a opuštěné děti s cílem umístit je do rodin za dost otřesných podmínek - pro mě nová informace. Kniha stojí určitě za přečtení.

RADOST
22.09.2020 4 z 5

Podobné osudy, prožívané v dobách od sebe vzdálených téměř jedno století. Ukázka bezmezné bídy, tvrdě ovlivňující myšlení, způsob života a morálku . Ukázka hrdosti a důstojnosti, která překoná i vynucenou přetvářku v zájmu přežití. Ukázka vývoje - zatímco se překotně rozvíjí technika a zlepšují se životní podmínky, bezcitnost, předsudky a malost v lidech zůstává.
Je to kniha s poselstvím, že všechno zlé je v životě k něčemu dobré. Jen je třeba se poučit a najít správný další směr.

sarekaslukova
30.07.2020 5 z 5

Příběh Vivien mě totálně pohltil, jako osoba mi byla velmi sympatická a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Ze začátku mi příběh Molly trošku lezl na nervy protože jsem si myslela, že to bude taková klasická prudérní postava, ale nakonec jsem si oblíbila i ji.

JFK117
17.04.2020 3 z 5

Setkání dvou žen se stejným startem do života. Jedna prožívá své osamělé dětství v době hospodářské krize, druhá v současnosti. Prožitky a zkušenosti jsou si hodně podobné. Už jen to, že se se svými traumaty dokáží vyrovnat je vlastně zázrak. Připomněla jsem si sílu okamžiku a setkání se s tím správným člověkem. Obě měly předpoklad u soudu vyprávět o nešťastné dětství. Ale to už by byla jiná kniha.

Anežka524
07.03.2020 3 z 5

Já tak nějak nevím... Vzhledem k silnému obsahu cítím, že by se mi kniha měla líbit, měla bych z ní být nadšená, ale bohužel, nadšení necítím zdaleka. Kniha není špatná, je vážně skvěle napsaná, neměla jsem vůbec problém se začíst. Největší problém je podle mě plochost příběhu. I přes to, že postavy byly sympatické, nedokázala jsem se přimět, aby se mě jejich příběh dotkl nějak víc. Čtení ale nelituji.

mol378
28.02.2020 3 z 5

Doporučila bych jako četbu pro dívky, rozhodně o několik délek předstihuje většinu nejrůznějších dívčích románů a je napsaná velmi vkusně. Taky ženy, které preferují poklidnější děje, si počtou, klidně si můžou číst společně babička a vnučka. Příběhy dívek a žen, které jsou hlavními postavami, dokreslují reálie o životě v USA ve 20 a 30. letech 20. století, zajímavosti o imigraci z Evropy za tzv. americkým snem - začátkem minulého století to byl poměrně masový jev a mnoho z nás má v rodině také někoho, kdo podnikl tuto komplikovanou cestu. Často si představuju, jaké to bylo pro moji prapratetu z malinké vesničky vzít roční dítě a kufřík a odjet přes Hamburk na lodi George Washington do New Yorku. Viděla věci, které si nedovedla představit ani ve snu, netušila, že existují auta nebo tramvaje, nebo třeba lidé zcela jiné než evropské vizáže. Někdo tam uspěl, někdo ne, v hodně případech imigranti prožili velké rozčarování, protože mnohdy přišli do horších podmínek, než jaké opustili a místní obyvatelé jimi pohrdali. Ale kdo chtěl, práci našel a další generace už dosáhla o mnoho slušnějšího postavení, než by měli ve staré vlasti. Autorka se věnuje vztahům mezi rodiči a dětmi, osudu sirotků, které si pěstouni předávají z ruky do ruky - a nakonec nechybí ani láska a happyend, ovšem trošku s výhradami, není prvoplánový, sladký a růžový. Že postavy nakonec daly přednost setkání před nesetkáním (50 na 50) ještě neznamená, že si padly do náručí a zůstaly v nich ležet do svých smrtí. Takže žádný Holywood... Snadno se čte, ale není povrchní.

lištička123
25.12.2019 5 z 5

Krásný příběh. Knížka se moc dobře četla. Musím přiznat, že jsem o takovém vlaku četla poprvé, proto jsem ráda za nové informace k tomuto tématu.

Sidonia
04.11.2019 5 z 5

krásné, čtivé, věrohodné, vhodná i pro dospívající

KnihomolkaKatka
29.08.2019 3 z 5

Krásný příběh, ale bohužel mi moc nesedl. Četla jsem lepší. Podle mého názoru by bylo lepší, kdyby se autorka více věnovala tématu a ne přítomnosti :)

Štítky knihy

New York děti láska 19. století Irsko Amerika romantika migrace přistěhovalci, imigranti sirotci

Autorovy další knížky

Christina Baker Kline
anglická, 1964
2015  91%Vlak naděje
2024  100%Vyhnankyně

Kniha Vlak naděje je v

Přečtených425x
Čtenářské výzvě43x
Doporučených50x
Knihotéce203x
Chystám se číst312x
Chci si koupit43x
dalších seznamech7x