Vítězství orla

Vítězství orla https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45849/bmid_vitezstvi-orla-Z49-45849.jpg 4 378 51

Orel série

< 2. díl >

Se vstupem na britskou půdu roku 43 našeho letopočtu si centurion Macro uvědomí, že má před sebou jedno z nejobtížnějších tažení své vojenské kariéry, naplněné množstvím bitev. Během řady krvavých šarvátek musí Macro, jeho mladý podřízený Cato a římská armáda najít a zničit nepřítele, než nasbírá dostatek sil, aby císařské legie zadupal do země. Macro a Cato však nemusí čelit pouze Britům. V týlu invazních sil pracuje zrádná skupina, která se snaží podkopávat moc císaře. Když se oba muži dozvědí, že dokonce připravuje atentát, který se časově shoduje s císařovým příjezdem na britskou půdu, uvědomí si, že stojí proti mnohem záludnějšímu a nemilosrdnějšímu nepříteli, než jsou barbaři, s nimiž se střetávají na bitevním poli. Musí jednat rychle – dochází jim totiž čas.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Eagle's Conquest , 2001


více info...

Přidat komentář

miker.90
23.10.2023 4 z 5

Druhý díl také nezklamal.

Snad jen vykreslení císaře Claudiuse se mi nepozdávalo.

wooloong
16.03.2023 5 z 5

Tentokrát svede druhá legie několik pořádných bitev, do Británie dorazí i císař Claudius s celým dvorem a nakonec dojde i na politiku a ve hře není nic menšího než Claudiův život. Trochu mi bylo Claudia líto, oblíbila jsem si ho v Gravesových knihách Já, Claudius a Claudius Bůh a jeho žena Messalina, ale Simon Scarrow z něj udělal úplnýho trotla. Dost se mi líbila závěrečná zápletka, a jak z toho ten prevít Vitellius zase elegantně vybruslil.


špulo
05.03.2023 4 z 5

Pár udalostí/zvratov/momentov bolo trochu pritiahnutých za pačesy. Pár udalostí/zvratov/momentov bolo veľmi zaujímavých. A pár stránok bolo trochu zbytočne naťahovaných. Kniha je prepracovanejšia než prvý diel, ale trochu na úkor zábavnosti. Mám však rád knihy, v ktorých autor nesiaha po humore a vtipu samoúčelne, ale vychádza priamo z charakterov postáv či z danej situácie. Zdá sa mi, že Cato s Makrom sú prví Rímania, s ktorými sa mienim vážnejšie kamarátiť ;))

Mystifica
19.02.2023 4 z 5

Opět jsem byla spokojena, dej ubíhá a je dostatečně realisticky, líbí se mi popisy bitev. Je však patrné, ze autor má v historii svoje postavy oblíbené a méně oblíbené, přičemž ti oblíbenější mají možná až moc vysokou morálku… kdo přečte, bude vědět koho myslím

cziss
28.07.2022 4 z 5

Druhý díl začal přesně tam, kde první skončil. Příběh je opět nabitý dějem, bojem a politikou. Hodnotím kladně, že se Sparrow nebojí Římany ukázat v pravém světle a dát do kontrastu jejich přesvědčení vlastní civilizovanosti s realitou. Co se mi naopak zdálo už trochu moc přitažené za vlasy je jak se naši hlavní hrdinové Kata a Makro ve vhodné chvíli ke všemu přichomýtnou. Jsou vlastně ve středu všeho dějí a zároveň na sebe nijak výrazně neupozorní. Stejně tak příběh sem tam obsahuje nějakou nelogičnost. Nicméně, jako knížka mě to bavilo.

Martina291086
03.05.2022 4 z 5

Druhý díl lepší než první... Ke konci dokonce i napínavý, čtivý, samozřejmě s lepšími i horšími pasážemi... Neříkám, že bych si to přečetla hned znovu, ale jako doplněk příjemného večera s knihou, proč ne? Čím dál zajímavější a napínavější zrádcova dějová linka nabádá ke čtení dalších dílů.

Daisy67
05.03.2022 4 z 5

Víc intrik , s odloženou spravedlnosti ( aspoň doufám ) , ale na mlýnek na maso také dojde ( nic pro slabé žaludky s velkou představivosti :) ) Válečné umění Cata je trochu jako na houpačce. Uvidíme co přinese další díl .Každopádně mne kniha ponoukla podívat se na toto historické období .

Filatov
31.10.2021 4 z 5

Chvíli se mi zdálo, že akce je tu méně, než v prvním díle a za menší hluché místo strhávám jednu hvězdu, ale jinak je kniha dobrá. Děj se více zaměřuje i na spiknutí proti císaři Claudiovi, který se více než císař chová spíš jako malé dítě, které nemá vůbec o ničem přehled a zachraňovat ho tak musí druzí. Z Catona se stal válečník, i když také pochybuji, že by to zvládl za pouhý rok, tak jak je popisováno, ale dobrá. No a na závěr snad jen to, že křiváci mají vždy štěstí a dokáží pohotově zvrátit věci pro sebe, i když balancují nad propastí. Závěr knihy byl napínavý.

kokrokr
05.06.2021 3 z 5

Je to celé takové utahané a nudné. Tohle nemá vtip a jiskru. Podprůměrný příběh.

Christo
28.01.2021 4 z 5

Druhé díly jsou většinou horší, ale Víťezství orla jsou zdárnou výjimkou.

mi-380
15.01.2021 4 z 5

Bitva o Anglii a ještě víc o vojenskou a politickou kariéru.
70 % (88 % vygenerovalo 264 hodnotících).

„Narcisse!“
„Caesare?“
„Kolikrát mě provolali imperátorem?“
„Včetně dnešního večera osmnáctkrát, Caesare.“
„T-t-tak! Co ty na to? Dokonce a-ani Augustovi a Tiberiovi se t-t-takové pocty nedostalo!“
Narcissus sklonil hlavu a zdrženlivě se nad takovým úspěchem usmál.
„Zasloužíš si jich ještě mnohem víc, Caesare,“ odpověděl Plautius zdvořile.

Rihatama
15.01.2021 4 z 5

Scarrow mě s přehledem vtáhl zpátky do doby 1. století římských dobyvatelských válek muže proti muži, doby císaře Clau Clau Claudia Germanica, doby válek, ručních zbraní, ale taky intrik a zrad. Barvitost prvního dílu Pod znakem orla Scarrow nedosáhl a ideově tak trochu nastavovaná polévka. Nadto, z císaře Claudia udělal Scarrow hlupce a domýšlivého, marnivého hejska a z oné jediné, slavné a vítězné bitvy Římanů nad Brity, kterou Claudius vedl, udělal frašku, v níž vojsko římských legií i císařští pretoriáni málem skončili svou slavnou kariéru. Nejspíš to nebylo jednoznačné vítězství. Ale i autor přiznává, že kvůli naprostému nedostatku historických záznamů, pokud jde o samotnou bitvu známou jako Bedway jde o pouhou fabulaci. Ovšem vzhledem k tomu, že autor je Brit, tuším, proč právě Claudiovi nasadil oslí hlavu. Můj aplaus za to ale nemá. Měl zajisté hodně much, ale marnivost a hloupost mezi ně dle mého nepatřily. Jinak jsem s Macronem a Cato/nem z druhé římské legie zase ráda strávila pár hodin a pokračování si nenechám ujít.

toni-az
13.12.2020 3 z 5

Na to, že se jedná teprve o druhý díl mi připadá, že už trochu vaří z vody. Kromě zvýšené bojové aktivity se zvyšuje i konspiračně intrikánská linka, ale vše ostatní postupně mizí. Snad kromě "romantické" linky, která ovšem začíná spíš vadit. Ale stále napsáno čtivě a napínavě, takže jak oddechová četba lze použít. Uvidíme co ostatní díly. V tuto chvíli mi připadá, že budou čím dál řidší, přeci jen jich zbývá minimálně ještě 16. A to je hodně, tak doufejme, že se z nich nestanou pouze popisy jednotlivých bitev.

Alex.Barunka
12.06.2020 3 z 5

Jako by autor ze začátku úplně nevěděl, jak navázat na předchozí díl a sázel jeden boj za druhým beze smyslu. Do toho Macro sem tam utrousil nějakou poznámku a Cato byl jako vždy ňouma. Do půlky jako by autor zapomněl rozvíjet postavy i samotný příběh. Ale od půlky je to zase ten starý dobrý Simon Scarrow, což znamená akčnost, drsnost, dynamičnost, předvídatelnost, smysl pro humor a neskutečný relax.

renefer
09.05.2020 5 z 5

Trochu se nám to zamotává, v podezření ze zrady císaře je dokonce legátova manželka. Živý popis bitev s Brity dává knize šmrnc, žádné nudné čtení to rozhodně není. Jen ten Caton by nemusel být takový ňouma.

BlackBlade
13.04.2020 4 z 5

Hlavní dějová linie má spád, bitvy dobře popsané a reálné; vedle toho se tam rozjíždí několik dobrých bočních situací, které přesah do dalších dílů. Za mě 75 %

katallinka
03.03.2020 4 z 5

Opět moc povedené. Velmi mne bavily intriky a zvraty v legiích.

igor6114
18.02.2020 5 z 5

2. čast na podobnej úrovni ako prvá. Som zvedavý čo Catovi a Macrovi ešte prinesie taženie v Británii v dalších častiach PS: ten Vitellius ma pekne štve :)

ijacek.007
18.12.2019 4 z 5

Druhé pokračování o dvojici římských legionářů. Pokud se Vám první kniha líbila pak vězte, že jde neméně povedené pokračování. Jde o román opírající se o historické události římských legií. Děj přímo navazuje na předchozí díl.

Gordonlord
12.12.2019 3 z 5

První díl byl lepší. Zde už necítím to nadšení a zápal ponořit se do příběhu nových hrdinů. Chybí tu ten prvek poznávání nového skvělého příběhu a ony prvotní a zajímavé zápletky a interakce mezi hlavními hrdiny a padouchy.

Tady je to jen boj tady, boj támhle, sem tam Makrova cynická poznámka a Catovo ostýchání se. Zajímavé to začalo být až ke konci, kdy se opět vybarvil Vitelius, jakožto největší svinský grázl a dějová linka s Lavinií dostala koule. Výborné a hlavně humorné osvěžení dodal na závěr příjezd císaře a jeho rozhodnutí zůčastnit se (a žel i dirigovat) závěrečné tažení proti britům.

Takže z počátku nuda, ke konci jízda. Zase mi z toho vychází dobrá knížka a jde se na třetí díl.

Štítky knihy

starověký Řím legie historické romány

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2012  90%Orlova kořist
2011  89%Orel na lovu
2010  88%Vítězství orla
2014  88%Gladiátor

Kniha Vítězství orla je v

Právě čtených6x
Přečtených546x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených38x
Knihotéce168x
Chystám se číst49x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x