Vítejte na Táborsku

Vítejte na Táborsku https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188902/mid_vitejte-na-taborsku-r3L-188902.png 5 2 2

Minulost i současnost nejsevernější oblasti jižních Čech s tipy na nejzajímavější místa a památky pro aktivní dovolenou.

Historikbohouš
Historikbohouš
30.01.2021 5 z 5

Opět kniha o historii města víc takových knih

mira.l
mira.l
07.11.2016 5 z 5

Zajímavá publikace, věnující se nejsevernějšímu koutu Jihočeského kraje - Táborsku. Úvodní kapitola seznámí čtenáře s krajinou s geologickým složením oblasti, prostor je věnován i přírodě živé ve formě vyskytující se flóry i fauny. Podrobnější zmínky jsou věnovány táborské botanické zahradě a několika dalším lokalitám přímo ve městě, památným stromům v okolí, ale nahlédnutí poskytuje i do údolí Lužnice mezi Táborem a Bechyní. Čtenář zavítá do Chýnovské jeskyně a několika dalších zajímavých lokalit, třeba Borkovických blat nebo do poměrně neobvyklé mykologické rezervace u rybníka Luční.
Pak už následuje kapitola z historie města, od pravěkého osídlení přes středověk s procházkou podzemím až po některé zajímavé stavby 16. - 18. století. Kapitolu z historie doplňuje přehled událostí 19. a 20. věku.
Další kapitola je věnována některým zajmavým cílům v okolí Tábora, jako je např. Bechyně, Kozí hrádek, Choustník, Sezimovo Ústí, Chýnov, Mladá Vožice, Soběslav, Veselí nad Lužnicí až po selské baroko vesnic kolem Borkovických blat a několika technickým památkám.
Závěrečnou část knihy tvoří pojednání o současném stavu a dění ve městě, souhrn kulturního vyžití, čili muzea, galerie a ostatní kulturní tipy jak v Táboře samotném, tak v jeho okolí. A také tipy na dovolenou v regionu pro výlety pěší, cyklistické, vodácké, lyžařské, pro rybáře i ke koupání a nabídka sportovišť.
V knížce o 130 stranách je toho opravdu dost. Své si tu najde každý. Z osobní zkušenosti můžu potvrdit, že jenom v samotném Táboře je toho k vidění opravdu hodně, jeden celodenní výlet zdaleka nestačí na poznání všech zajímavých míst.
I když v centru města se už trochu orientuju, kniha mi ukázala další zajímavé tipy, za Kč 78,-- to rozhodně nebyla ani po 10 letech od vydání špatná koupě:).


Štítky knihy

jižní Čechy Táborsko

Autorovy knížky

Daniel Abazid
česká, 1974
2006  100%Vítejte na Táborsku

Kniha Vítejte na Táborsku je v

Přečtených2x
Knihotéce5x