Městečko Resolution

Městečko Resolution https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113641/bmid_mestecko-resolution-pi1-113641.jpg 5 21 8

Poutavou knihu Městečko řešící bez příkras otázky práva, svědomí i ceny lidského života v kruté době osidlování Ameriky. Dějiny dobývání amerického Divokého západu jsou protkány krvavými střety s původními obyvateli Ameriky - indiány, i boji mezi osadníky o nově zabíraná území. Je to doba, v níž život jedince neměl žádnou cenu a "vítězem" - dočasným - se stával ten, kdo tasil dříve kolt V městečku Resolution dělá v saloonu U Rudocha "šerifa" nájemný pistolník Everett Hitch, ale ve skutečnosti je v žoldu místního nejmocnějšího muže, bezskrupulózního Amose Wolfsona. Ten se snaží ovládnout nejen samotné město, ale i okolní farmářskou půdu, měděný důl i dřevařskou osadu - a jde přes mrtvoly Dokáže Hitch a jeho přítel, proslulý pistolník Virgil Cole, přejít na "správnou" stranu a vnést do města alespoň dočasné zdání pořádku a zákona, s nímž přicházel vždy ten nejsilnější?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Resolution , 2008


více info...

Přidat komentář

Stanas513
15.08.2021 5 z 5

Opět přečteno jedním dechem a s úsměvem na rtech. Moc se mi to líbilo a mrzí mě, že už pan Parker nic podobného nenapsal...

Roubas
26.12.2020 5 z 5

Chlapi šetřící slovy posedávají na verandě salónu. Místo žvástů raději střílejí, ale ne bezdůvodně, pádí se po odpovědích proč a kdy můžou, kdy se to hodí a kdy už na to asi "zákon" není. Na těch pár stran dějově bohatý western, který mě dialogy, prostředím a absencí zbytečných keců potěšil, jako dlouho nic. Tohle je radost číst.


soukroma
07.03.2019 4 z 5

Taková laskavá a trochu úsměvná parodie na divoký západ sestávající především z pistolníků a obchodníků, přičemž v obou skupinách jsou mizerové a ti čestní, nicméně to nesouvisí až tak s platnými zákony. Zdejší pistolníci jsou sympaticky čestní, ale to neznamená, že prostě zloducha neodprásknou bez mrknutí oka.
Líbil se mi styl: krátké věty, žádný balast, prostě ti mužští nejsou ukecaní, váží slova, hovoří málo, k věci, pokud vůbec (někteří dokonce jen mlčí).
Takový hlubší rozhovor, aby jeden pohledal, ale našel se:

"Virgile, jestli mě někdo zastřelí dřív, než ty si rozmyslíš, kdo vlastně jseš, tak mě pořádně naštveš."
Virgil přikývnul.
"Ani bych se nedivil."

Jedna dvě děvy se mihly, ale genderové těžiště je jasné:
"Chlapi to v těchhle končinách nemají jednoduchý."
A autorovi se chlapské čtení povedlo, ... pokud to jako žena dovedu posoudit.

trudoš
19.07.2016 5 z 5

Městečko Resolution předkládá porci syrového Divokého západu se vším, co k tomu patří - drsné a nezdolné pistolníky, krásné a prohnilé dívky, hrdinný a cynický patos. To vše podtrhují Parkerovy svižné dialogy, díky nimž děj plyne s kadencí Gatlingova kulometu.
Samotná zápletka je až směšně prostá, jenže ve chvíli, kdy si myslíte, že už víte, kdo je kdo a jak to bude dál, zjistíte, že hra skončila a autor rozdává nové karty. Navíc jsou tu Virgil Cole a Everett Hitch. Jejich neustálé rozebírání toho, co je správné a co ne, vás ujistí, že ani oni sami si spravedlností nejsou úplně jisti, ale mají své zbraně a díky tomu žijí. Což se o jejich nepřátelích rozhodně říci nedá.
Ne, Robert B. Parker nepřináší do westernu nic nového nebo světoborného. Jen s úctou pracuje se starou klasikou, ve které si muži museli právo na život prostřílet. Okořeněno břitkým jazykem a tolika zvraty, až je zarážející, že si vystačil s pouhými sto sedmdesáti stranami. Pro mě poctivá žánrovka, která vyloženě nadchla.

twiggynka
03.03.2015 5 z 5

já a kovbojky nejdou dohromady, ale v podání Roberta B. Parkera je to mazec! Miluju jeho slovní obraty, drsnost a ledový chlad, který dává svým hrdinům... Doporučuji!:-)

Martin1974
18.03.2014 5 z 5

Príbeh o pištoľníkoch, ktorí sa v pravý čas dokázali postaviť za správnu vec.

Punisher
14.07.2013 5 z 5

Virgil a Hitch opět v akci a opět je to vynikající western.Drsnej,strohej,čtivej.

kalache
14.01.2013 4 z 5

Tahle kniha trošku připomíná oskarový film "Nesmiřitelní"..rozhodně nečekejte ušlechtilého hrdinu a blonďatou krasavici...jak kdysi řekl Samuel Colt.."Bůh stvořil slabé a silné a já jsem tuto nespravedlnost zrušil."