Vij

Vij https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180663/vij-180663.jpg 4 58 14

Povídka na motivy staroukrajinské pověsti. Student bohosloveckého semináře Choma musí bdít tři noci u rakve s mrtvou dívkou ve zříceném kostele. Dívka je ale čarodějnicí a po tři noci Choma odolává útokům démonů, vlkodlaků a ďáblů. Nakonec přichází Vij, nejstrašnější z přízraků...

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Václav Pour
Originální název:

Вій , 1835


více info...

Kaik
Kaik
28.11.2023

Poslechnuto jako audio v rámci čtenářské výzvy. Dobrovolně bych se do toho nepustil, ale bylo to strašidelně krátké a přežil jsem to bez následků. Doufám.

heavy66
heavy66
05.11.2023 5 z 5

Tři studenti na vakace vyšli
Na nocleh v temném lese kápli
že byli příliš lehké mysli
Přízraky divé do sítí je laply

Teď sloužit budou po tři noci
Zádušní mši u dcery pána
Uchránit musí své pomoci
Duše své vlastní a dožít rána

Klasický horor, poslední kousek do letošní Čtenářské výzvy.


rozina351
rozina351
17.04.2022 5 z 5

Výborné! Miluju pohádky, pověsti, slovanskou mytologii, archetypy a horory a tady jsem si přišla opravdu na své. Neotřelý námět, bravurní zpracování. Spolu s Lokisem Prospera Merimé jedna z mých nejoblíbenějších pověstíhororovek.

Kontryhelka
Kontryhelka
28.03.2022 5 z 5

Parádní hororové a neuvěřitelně strašidelné a zároveň úžasné dílo. Jak kniha tak filmové zpracování, hlavně to z 60 let je něco neuvěřitelného, mrazivého a syrového. Milovníci tohoto žánru si přijdou na své a mají díla plnou hlavu a po mnoho nocí jako já jistě pár jedinců také koukalo po přečtení nebo shlédnutí filmu do stropu a bálo se tmy s myšlenkou, že přijde pod rouškou tmy ta mrtvá.

palka452
palka452
17.08.2021 5 z 5

Velmi dobře zpracovano.Jsem ráda že stále více lidí poslouchá rozhlas...

666Jitka
666Jitka
11.08.2021 5 z 5

Mám ráda strašidelné příběhy ze staré Rusi. Tentokrát jsem oblíbenou povídku poslouchala jako velice pěkně zpracovanou dramatizaci na Rozhlasu Dvojka v rámci Strašidelného léta - doporučuji.

666Jitka
666Jitka
21.04.2021 5 z 5

Hororová povídka Vij z pera klasika N.V.Gogola oplývá úžasnou strašidelnou atmosférou a je napínavá od začátku do konce. Zcela určitě patří do zlatého fondu tajemných příběhů. Četla jsem jí několikrát a viděla i filmové zpracování - k oběma se zcela určitě ještě vrátím.

Hanina61
Hanina61
20.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Taky jsem se bála... tuhle povídku miluju a můžu ji číst stále znovu, nejenom kvůli tomu, že se chci spolu s Chomou ocitnout se zavřenýma očima v tom jeho křídovém kruhu (třebaže ve skutečnosti bych tam být nechtěla ani za nic), ale samozřejmě také kvůli krásnému stylu mého oblíbeného autora N. V. Gogola... A občas si představuju ten mechem a lesem obrostlý kostelík se všemi těmi uvíznutými příšerami, třeba tam ještě někde stojí... :-D

Atanone
Atanone
14.04.2021 5 z 5

Parádní jednohubka ☺ Zkusila jsem po letech, jestli to ještě funguje a ono jo ☺

Johana
Johana
06.01.2021 4 z 5

Strašidelná povídka, s démony podle ukrajinského folklóru: zejména s králem skřítků Vijem, kterému oční víčka visí až dolů na zem. Určitě lepší čtení nežli chválený román Útočiště, který jsem dočetla včera a od kterého běžím spravit si chuť k ruské klasice. Ono není fantasmagorie jako fantasmagorie. A, ovšem, pan Gogol má výborný rozum k dispozici a umí psát, není-liž pravda?


- Ozvalo se kohoutí zakokrhání. Bylo to již podruhé: první kokrhání gnómové přeslechli a teď se polekaně vrhali, kam se dalo, do oken a do dveří, jen aby byli co nejdřív venku; ale nepodařilo se jim to. A tak tam uvázli, přiskřípnuti ve dveřích a v oknech. Když pak vstoupil do kostela kněz, zhrozil se při pohledu na zneuctěnou Boží svatyni a neodvážil se již na tomto místě sloužit panychidu. A tak zůstal kostel již navěky tak, jak byl, s přiskřípnutými příšerami ve dveřích a v oknech; po čase obrostl lesem, kořeny, plevelem, planými trnkami, a dnes už k němu nikdo nenajde cestu.


- „Ba ne, já vím, proč zahynul: protože se bál. Kdyby se byl nebál, byla by s ním čarodějka nic nepořídila. Stačí se jen pokřižovat a plivnout jí na ocásek, a nic se člověku nestane. To všechno známe! U nás v Kyjevě jsou přece všechny ženské, co sedí na trhu, čarodějnice – jedna vedle druhé!“

Elevant
Elevant
24.05.2020 4 z 5

Hororové prvky jsou z mého pohledu nepříliš účinné, zkrátka jsem se nebál... bude to tím, že Gogolův styl je zde výrazný, a já mám Gogolovy povídky zafixované jako humorné satyrické texty, z nichž se větší část jeho povídkové tvorby skládá. Nicméně mě Vij nesklamal, zkrátka další Gogolova povídke, jejíž četbou jsem si zpříjemnil den.

Peršanka
Peršanka
24.09.2019 5 z 5

Fakt jsem se bála!

JLČ
JLČ
12.11.2016 5 z 5

Patří k nejlepším hororovým povídkám všech dob, a přitom jsou v ní střípky humoru. Gogol byl geniální spisovatel.

Marbo
Marbo
07.10.2014 5 z 5

Jedna z mých oblíbených hororových povídek, atmosféra je hutná, osud neodvratný... co komu souzeno, před tím neuteče