Vienna

Vienna https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115018/mid_vienna-T4M-115018.jpg 4 11 2

Páteří veskrze tragického příběhu s výraznými komickými rysy, odehrávajícího se z větší části v poválečné Vídni, jsou vzpomínková vyprávění o osudech tří sourozenců, vypravěččina otce, jeho bratra a krásné sestry, které osud v dětských a mladých letech zavál do Anglie, Kanady i daleké Barmy. Eva Menasse pátrala dlouhá léta v archivech po historii své rodiny a román Vienna (název fotbalového klubu, jehož hráčem a později vášnivým fanouškem otec byl) je výsledkem těchto snah, převedeným do fiktivní literární roviny. Autorka modeluje přesvědčivé postavy, vypráví těžko uvěřitelné příhody a přitom nenásilnou formou předvádí, jak netolerantní režimy ničivě zasahovaly a zasahují do života bezbranných jedinců. Rozvíjí tak před našima očima široké panoráma rakouských a evropských dějin 20. století, přičemž se zaměřuje na jednu rakouskou vlastnost: veselou hanebnost úzce související s typicky vídeňským nezávazným a povrchním tlacháním.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Archa (ČR)
Originální název:

Vienna , 2005


více info...

Přidat komentář

Kmotr99
11.11.2018 5 z 5

*Byli "dětmi přírody", říkával strýček s grimasou ve tváři, protože pro naši rodinu byl člověk vlastně protikladem "přírody". "Židovi sluší kavárna," říkával už dědeček, když se doslechl, že lidé chodí na procházky a podnikají dokonce pěší výlety, "copak jsem nějakej srnec?"*

Mitteleuropa v kostce. Příběh jedné vídeňské rodiny s židovsko-haličsko-sudetoněmeckými kořeny. Kavárny, obtížné hledání vlastní identity, obchodování s východním blokem, Holocaust, anekdoty, bridž, xenofobie, fotbal, kolaborace... Provinčnost malého středoevropského národa okořeněná kosmopolitností Vídně.
Těžko usuzovat z jedné knihy, ale potvrdil jsem si, že Rakušáci jsou tak trochu Češi, co mluví německy. Ve Vienně jsem našel podobnou "léčbu humorem", jaká mi přijde typická pro český pohled na nedávnou minulost (á la Pelíšky), která jako by se snažila zamaskovat nikdy nevyřešené rány.
Rodinné historky jsou občas opravdu vtipné. Eva Menasse ale u humoru nekončí. Jakmile si příbuzní začnou nadávat do nacistů, úsměv vám brzy ztuhne na tváři.

Majdule
18.03.2012 5 z 5

Košatý příběh, který nás tu v anekdotických, tu ve vážnějších polohách provádí historií rakouské rodiny s židovskými kořeny, začíná jako sága o lásce a laskavosti. Skrz fasádu malinko podivínské, ale soudržné rodiny začíná postupně prosakovat pocit životního zklamání, který provází jednotlivé postavy, aby v grandiózním finále odkryl pomalu rostoucí křivdy a osamělost každého z nich. Příběh vyvrcholí rozporem v nejmladší rodinné generaci, která přeruší vzájemné styky. Ale přetože je to chvilkami trpké a chvilkami smutné čtení, je to zejména a především čtení nesmírně poutavé až fascinující. Vienna ve vás zanechá stopu a ve mě chuť poznat blíž rakouskou literaturu.


Štítky knihy

rakouská literatura

Autorovy další knížky

Eva Menasse
rakouská, 1970
2015  68%Kvazikrystaly
2010  85%Vienna

Kniha Vienna je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x