Vichry války

Vichry války https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13483/vichry-valky-13483.jpg 5 35 11

Rozsáhlá válečná sága amerického autora sleduje členy rodiny amerického korvetního kapitána v průběhu 2. světové války v Americe i Evropě. Hrdinou je důstojník, který těsně před válkou odjíždí jako diplomat do Berlína, kde ho zastihne vyhlášení války. Jeho tři děti jsou každé v jiném koutu světa a pohybují se v odlišných prostředích. Rodinné události se prolínají s historickými, klíčové momenty války jsou nazírány jednak očima hrdinů, jednak autorskými vstupy, které komentují válečný vývoj fiktivními citacemi z analytické publikace. Děj zajímavého a fundovaného vyprávění začíná v roce 1939 a končí japonským úderem na Pearl Harbor. S osudy hrdinů se má čtenář setkat ještě v další části, nazvané Válka a vzpomínky.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Winds of War , 1973


více info...

Přidat komentář

VA_Krtek
25.01.2024 4 z 5

Nevím čím to je, ale tahle kniha mě zasáhla. Je to jedna z mála knih, kterou jsem si po letech přečetl znovu. A přitom je to vlastně jedno velký klišé. Je tam všechno - předválečná diplomacie, válka sama, únik z Fašistické Itálie, transporty, konečné řešení, Pearl Harbour, láska - prostě všechno. Ale Woukovi se to všechno podařilo zabalit do příběhu, který má hlavu a patu, z postav si každý vybere tu, která mu nejvíc imponuje ale hlavně - na to jak je dílo objemné, to neuvěřitelně odsýpá.

petr_
06.06.2022 4 z 5

Je to zajímavá kniha, má rozvětvený děj, kdy jednotliví členové rodiny Henryů prožívají v různých částech světa důležité události II.světové války.
Velmi zajímavé byly události, které se například týkaly diplomacie v Německu, Polsku, Itálii, ale i ve Švýcarsku, ale i v Rusku. Takže úniky židovských obyvatel z Evropy nebyly nijak jednoduché, jak bylo vidět na osudu Natálie.
Myslím, že tato kniha byla také nafilmována jako seriál, ale viděl jsem z něj jenom pár dílů, takže některé části knihy mi byly povědomé.
Myslím, že takové knihy by se měly číst jako doplněk dějepisu, aby si studenti dovedli představit, co se v té době dělo, a jaký to mělo dopad, nejen na jednotlivé státy, ale i na lidi, kteří v té době žili, a jak je to mohlo poznamenat.


Babo
15.11.2021

S velkým nadšením jsem se pustila do čtení této obézní knihy. Četla,četla ,přeskočila půlku a najednou jsem si uvědomila,že mě to zas až tak moc nebaví.
Období 2.světové války je hodně zajímavé a přečetla jsem už opravdu hodně knih.
Tato byla jiná. Hlavními hrdiny nebyli prostí lidé,ale dá se říct privilegovaní . Hlavní hrdina se pohyboval ve vyšší společnosti,setkal se s Hitlerem,Rooseveltem ,účastnil se bombardování Berlína jako pozorovatel .
A ta lidská stránka byla tak nějak upozaděná , bez emocí .
Takže , tak jako v poslední době docela často ,knihu odkládám .

Ilona70
16.11.2020 5 z 5

Nadherna kniha, koho zajímá 2.sv.válka "musí" ji přečíst, nechybí ani romantika. Nechápu proč u nás nevychází znovu, další díl už se pak nedá sehnat vůbec, nebo na bazaru za velmi přemrštěnou cenu.

zdenaR
11.11.2019 5 z 5

Je zde vše, co mám u knih ráda - románová sága, rozsáhlý děj, historické souvislosti, velmi dobře se čte ...
A má pokračování :-)))
Jedním slovem - doporučuji.

AlenaF
28.08.2019 5 z 5

Skvělé čtení, doporučuji.

pavlinda
01.01.2016 5 z 5

Pajonek má pravdu!

Atuin
15.10.2014 5 z 5

Nejprve jsem se s knihou z knihovny nechtěla ani vláčet,ale jak jsem pak byla ráda že jsem si ji přečetla. No já v podstatě souhlasím s komentářem pode mnou.

pajonek
08.02.2014 5 z 5

...musím se přidat ke kladnému hodnocení, tohle by měl povinně každý přečíst !

AlesXXX
23.09.2013 5 z 5

Jedna z těch knih, které vás vtáhnou do svého světa. Miluju přesně takové. Kdo má rád historii a románové ságy musí ji přečíst. A to včetně pokračování. Jedna z těch knih, u kterých máte po dočtení pocit, že jste ztratili někoho blízkého. Doporučuji!!!

Faustov
26.04.2012 5 z 5

Vynikající román-rodinná sága s druhé světové války .Někteří kritikové jí nazývají ,,Severem proti Jihu" druhé světové války. Velice se těším až si přečtu pokračování pod názvem ,,Válka a vzpomínky .