Vetřelec – Odplata

Vetřelec – Odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252388/bmid_vetrelec-vetrelec-odplata-m5g-252388.jpg 4 159 43

Vetřelec série

< 2. díl >

DÁVNÁ KREVNÍ MSTA, ZAHÁJENÁ PŘED STOVKAMI LET MEZI VETŘELCI A ELLEN RIPLEYOVOU, DOSUD NESKONČILA! Úkolem Alana Deckera je dohlížet na dodržování terraformace planety LV178 a bezpečí jejích obyvatel. Jenže tento svět, nyní civilizovaný a známý pod jménem Nový Galveston, skrývá svá tajemství, číhající hluboko pod jedovatými písky zvanými Moře strastí. A svá tajemství má i společnost Weyland-Yutani. Kdesi v dávno opuštěném prastarém dole se skrývá to, po čem prahne nejvíc – živý vetřelec. Decker netuší, proč do vojenského průzkumného týmu potřebují právě jeho, dokud nepochopí, že má s nebezpečnými tvory mnohem osobnější spojení, než si vůbec dovedl představit. Dávná krevní msta, zahájená před stovkami let mezi vetřelci a Ellen Ripleyovou, dosud neskončila! Román Jamese A. Morrea je druhý díl trilogie, úzce provázané s kultovní filmovou sci-fi ságou o vetřelcích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Alien: Sea of Sorrows , 2014


více info...

Přidat komentář
Jack Bauer
Jack Bauer
21.02.2023 4 z 5

Půl knihy se neděje nic a pak neustálé vybíjení žoldáků a vetřelců mezi sebou bez napětí. Kromě Deckera s nadpřirozenou schopností vycítit příchod vetřelců a Adamsové je mě úplně jedno, který žoldák zemře. Autor vzal s každého filmu něco a smíchal to dohromady. Decker letí na Zemi a zpět a zase na Zemi, kde je stále stejný čas. Atmosféra nejen v dolech velice slušná. Více než samotná akce se měli bílá linka s mrchou Rollinsovou. Vetřelci prostě patří na plátno.

DarkAvenger
DarkAvenger
20.07.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila stejně jako první díl i když nejradši mám třetí díl. Navíc tahle kniha má pěknou obálku a dobře dějem zapadá do nové trilogie knih. Za mě doporučuji všem fandům Vetřelce.


Predator3313
Predator3313
03.01.2021 3 z 5

Tak byl jsem zvědavý, co druhý díl této série.... A žádná sláva.
Na rozdíl od první knihy to trvalo asi 100 stran než začala akce, ale nějak moc se to nevleklo, tak dobrý. Na rozdíl od první knihy bylo reálnější, že lidé padali jako mouchy, nicméně někdy to bylo až moc, pořád řeči jak mají žoldáci všechno super vybavení, zbraně co zničí cokoli... pak si najdou sami pozici kde se budou bránit, pak ještě díky Alana vědí kdy a odkud nepřítel přichází....a pak je vetřelci rozmetají na kusy? :D moc nechápu.
No abych to shrnul, bylo tam mín kravin než v prvním díle, ale asi mě to bavilo trochu méně. Stálo to za přečtení, nicméně znova to asi dlouho číst nebudu...

Lisa_Flames
Lisa_Flames
08.10.2020 2 z 5

Tahle kniha mě celkem štvala a měla jsem problém ji dočíst. Docela zklamání, co se týče nejen příběhu, ale i psané formy. Často jsem se ztrácela v ději, jisté principy kvůli kterým se hlavní postava dostane do své situace nedávají smysl, včetně myšlenek samotných vetřelců. Zároveň se v knize docela nevhodně (až nuceně) a často objevují narážky na sexuální život i vedlejších postav. (Normálně proti tomu nic nemám, ale v této knize to znělo jakoby si autor něco kompenzoval.)

Na druhou stranu jsem ráda, že jsen knihu vydržela dočíst do konce, kterej to trochu zachránil. Pro fanoušky vetřelce bych možná i doporučila, ale rozhodně ne jako první knihu, co si přečíst.

Bohůmžel, stále je to nejhorší kniha o vetřelcích, co jsem doposud četla.

martunka
martunka
11.01.2020 5 z 5

Perfektní. Tenhle příběh mě hodně bavil. Skvěle napsané a napínavé. Už se těším na třetí díl!

Solverino
Solverino
06.10.2019 4 z 5

Dobrý, objevují se nové a zajímavé informace - doporučuji přečíst na dokreslení "alien universa".

Svica
Svica
29.07.2019 4 z 5

Stejně jako jiné díly série je i toto dost dobré. Jako doplnění k filmovým příběhům i představě o budoucnosti tohoto knižního a filmového světa, to slouží dobře. Kniha se čte dobře, děj pěkně odsejpá a nemáte čas se nudit.

CharlesWard
CharlesWard
03.03.2019 2 z 5

Knihy založené na filmech mají jeden zásadní problém. Filmy jsou prostě lepší. Čtenář se navíc nemůže ubránit dojmu, že čte pouze beletrizovanou formu scénáře. Přidejte k tomu prvních naprosto nudných cca 100 stran, a je jasné, že se kniha pouze snaží svést na ůspěchu původní filmové trilogie. Nutno podotknout, že neúspěšně!

Ronnie68
Ronnie68
21.02.2019 4 z 5

Začátek knihy mě vůbec nenadchl, spíše nudil, ale od poloviny se to krásně začalo vyvíjet a bylo to napínavé. Ale podle mého o trochu slabší než první díl, proto uděluji 4*

Pampalini
Pampalini
17.01.2019 4 z 5

Neoriginální, bez výrazného nápadu - ve stručnosti jistota známého světa, určena pro vetřelecké nadšence. Jistý přístav, něco jako Port Royal pro piráty - město zvrácené a přitažlivé svou dekadencí a příslibem dobrodružství.

deefha
deefha
27.12.2018

Prostřední díl trilogie sice navazuje na události první knihy: https://www.databazeknih.cz/knihy/vetrelec-vetrelec-probuzeni-233359 , ale vlastně by tomu ani tak být nemuselo a fungoval by úplně stejně. To jest celkem dobře - aspoň tedy na to, že se zvyklostem vetřelčího světa jinak docela vymyká.

Zvykem například bývá, že zásadní roli v příběhu hraje žena resp. ženský / mateřský element jako takový. Zde je tomu přesně naopak a i když to vlastně nevadí, člověku to prostě nějak nesedí. To ale vůbec neznamená, že příběh sám o sobě je špatný! Dokonce bych si troufal říct, že je v rámci možností (je potřeba si uvědomit, že celá knižní trilogie vznikala pod výraznou supervizí majitele autorských práv) docela originální.

Nemohu říct, že se jedná o nejslabší díl trilogie. Rozhodně z ní ale nejvíc vyčnívá tím, jak je jiný. Doporučuji nechat po přečtení chvíli uzrát (sic!), než se pustíte do závěrečného dílu (který ovšem není pokračováním).

Plague
Plague
04.07.2018 3 z 5

Komentář je psaný na mobilu, si na to vzpomeňte, až si budete říkat co tohle psalo za dobytka ...
Druhy díl o poznání horší než jednička. Postrádá napětí a hororovou atmosféru což bylo to čím jednička vynikla. Hlavně ale chyběla odvaha zariskovat přijít s něčím trochu originálním - protože to je největší kamen úrazu neustále znásilňovaného tématu “Alien”. sorry, ale Prometheus a Covenant jsou ukázky toho jak se vetrelec dá prznit jen aby z nej padaly prachy. Ale zpět k odplatě. No, tak tady se neriskovalo ale recyklovalo. Prostředí planety už vymysleli minule, stačí dodat už jen nudný rozjezd a prolozit ho jakože na první pohled nelogickými vsuvkami, řekl si nejspíš autor a tak taky udělal. Děj ..... hmmm, co takhle banda mariňáků která jde zachránit kolonisty (pardon teraformisty) planety a získat vzorek toho proklateho xenomorfa. Povědomé? Oprávněně. Dokonce mi při bližším popisu některých postav a skočila jména jako Karl Burke, Apon, Vaskezova, Drake, Spunkmajer ..... jo, ti všichni tu jsou... jen se jmenují jinak.
Jediné kde se autor odvážil přijít s něčím jiným byl samotný námět. Potomek Elen, který má lehké telepatické nadáni se ocitne uprostřed hejna vetrelců, kteří si díky genetické paměti pamatují co jim Elen minule provedla a společnosti W-U. Vetřelci jsou hnáni touhou po pomstě a společnost touhou po penězích. A chudák Decker je mezi nimi.... zdál by se bezbranný, ale koluje v něm prece Elenina krev!! A navíc díky svému nadpřirozenému nadání čte vetrelcum ty jejich černé myšlenky. A to byl to, co mě na cele knize bavilo nejvíc a nakonec zachránilo i cele mé hodnocení. Jsou to totiž pěkně ujeté potvory .... skoda ze jeutor nenechal ještě o trochu ujetější.
Abych to zkrátil, po pomalejším začátku následuje několik kapitol nelitosnych řežeb, které málokdo prezije. A a pak to skončí a dech vám to taky nesebere .... ani na vteřinu ne, bohužel.
Celkový přínos k tématu Alien - za mě nula. Zbytečný příběh, který kdyby nebyl nic by se nestalo .... ale co já vím.... ještě mě čeká poslední díl.
Doporučuji všem kdo mají vetřelce rádi .... aspoň budete mít ty povedená díla ještě o malinko radši.

Aniday
Aniday
10.06.2018 5 z 5

ze začátku jsem se v dole trochu ztrácela, ale za mě pořád dost dobrý...

trudoš
trudoš
04.05.2018 3 z 5

Slabší než Probuzení, i když je fajn provázanost kulis na planetě LV178. Jenže tam, kde Tim Lebbon dokázal zabrnkat na strunu hororu, James A. Moore pouze operuje s upgradem vetřelců, kteří hrozí vykostěním městečka plného kolonistů. A přestože je zápletka sama o sobě sympaticky jednoduchá, stylistika je slabá, vtipy křečovité, postavy černobílé a akce opotřebovaná. Nehledě na to, že celá ta éterická pseudomystika kolem vetřelců a lidí mě neskutečně nudila. Autor se tím mermomocí snaží propojit vzdálenou budoucnosti s minulostí (ve které se odehrávaly filmy) a ono to nemá moc opodstatnění.
Za povedené ovšem považuji žánrové rozhraní. Podobně jako u filmů, i tady se druhý díl odklání od toho prvního. Takže těšit se můžete na vesmírné mariňáky a hromadné utrácení střeliva. Bohužel to má trochu za následek degradování xenomorfní hrozby, ale co, člověk nemůže mít všechno. Vadilo mi ovšem opakování známých scén, jakoby autor neměl vlastní invenci - tedy kromě závěru, tam si poradil nápaditě.

QEDS
QEDS
09.03.2018 3 z 5

Kdyby kniha nečerpala z universa vetřelce, byla by prakticky o ničem (důvod popsaný níže pod spoilerem). Základní dějová linka je od první chvíle čtenáři jasná a prakticky po pár stránkách ví, jak to celé dopadne. U prvního dílu jsem se fakt bál (tma, samota doma, vhodný soundtrack a atmosféra byla super), u této knihy jsem se bohužel nedočkal. Jako velký fanda vetřelce dávám tři tři hvězdy. Ostatní, kteří nejsou tak velcí fandové si můžou jednu hvězdičku odebrat.


POZOR SPOILER:
Jdeme do podzemí, kde víme, že číhá hrozba na planetě o které se ví, že tam ta hrozba je. V podzemí zjistíme, že tam ta hrozba opravdu je a je velká. Raději se sbalíme a jdeme pryč, než nás to všechny zabije.

Takhle by se dala stručně popsat celá kniha.

wlado
wlado
10.02.2018 3 z 5

Sklamanie. Očakával som pokračovanie 1.dielu, no autor posunul dej o stovky rokov do budúcnosti. Kniha je skutočne plná akcie, no akosi som sa nedokázal dostať do deja. Chýbal mi hlbší popis prostredia, ktorý je nevyhnutný pre knihy hororového typu.

Gematria
Gematria
29.01.2018 5 z 5

Dle mě mnohem lepší než první díl - který teda také nebyl špatný - ale tento díl je mnohem čtivěji napsán, od chvíle, kdy se žoldáci setkají s vetřelci, se jedná v podstatě o nonstop akci s pěknými zvraty. za mě akce 5*, trocha černého humoru, rychlý spád a dostatečné napětí. Dá se přečíst na jeden zátah

ShamanElder
ShamanElder
16.12.2017 4 z 5

Druhý knižní Vertřelec se vydává zase o něco dál. Pokud mám opět porovnávát s filmovou řadou je tento příběh někde ve fázi čtvrtého Vzkříšení. Perfektně se to čte a určitě se to jen tak nezapomene. Má to všechny aspekty, toho, co takový příběh má mít. Možná by to Tim Lebbon napsal jinak, ale chvalím snahu mistra Moreea o zachování linie.

Majinek
Majinek
13.12.2017 5 z 5

Ne tak úchvatná jako díl první, ale stála za to.

B4LU
B4LU
13.12.2017 4 z 5

Další kniha z Vetřelčího univerza, což říká vlastně vše. Ano, kniha se čte dobře, a ano, má i nějakou tu přidanou hodnotu - především ten 'vetřelčí pohled' - ale v zásadě máme opět ten klasický příběh o skupině lidí, kteří se střetnou s vetřelci, první půlku knihy bezradně hádají, s čím že to mají tu čest (na rozdíl od čtenáře, který touhle dobou už o vetřelci ví první poslední, takže tuhle část jen útrpně přeskakuje) a druhou půlku umírají rychleji, než je vůbec poznáte jménem.
Dodatečný plus dávám za v této sérii silně atypický závěr.
I tak ale... bylo by fajn, kdyby další vetřelčí knihy (o kterých jsem si celkem jist, že ještě přijdou) přišly s nějakým novým scénářem. Tenhle je stále vcelku působivý, ale začíná být silně ohraný.

Štítky knihy

vesmír sci-fi

Autorovy další knížky

James A. Moore
americká, 1965 - 2024
2015  76%Vetřelec – Odplata
2015  81%Vetřelec - trilogie v boxu

Kniha Vetřelec – Odplata je v

Právě čtených3x
Přečtených206x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených14x
Knihotéce145x
Chystám se číst42x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x