Vetřelec - Covenant

Vetřelec - Covenant https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344757/bmid_vetrelec-covenant-hjv-344757.jpg 4 77 25

Covenant série

1. díl >

Ridley Scott se vrací do vesmíru, který stvořil, románem Vetřelec - Covenant, novou kapitolou převratných dobrodružství v boji s vetřelci. Posádka kolonizátorské vesmírné lodi Covenant cestou ke vzdálené planetě na druhém konci galaxie objeví, jak se zprvu domnívá, ztracený ráj. Ve skutečnosti však jde o temný svět plný nebezpečí. Když narazí na hrozbu, která se vzpírá veškeré představivosti, musí se pokusit o riskantní útěk. Uznávaný autor Alan Dean Foster se rovněž vrací do vesmíru, s nímž se poprvé setkal při oficiálním románovém přepisu původního filmu o vetřelci. Vetřelec - Covenant je klíčový příběh, který tomuto filmu předcházel a vede k událostem, z nichž se odvíjí jedna z nejděsivějších ság všech dob.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Alien: Covenant , 2017


více info...

Aleš.R
Aleš.R
10.10.2023 4 z 5

Slušně odvedené řemeslo. Pokud máte rádi vetřelce, bude se vám to líbit. Pokud nemáte rádi vetřelce, líbit se vám to nebude. Nic víc, nic míň.

DarkAvenger
DarkAvenger
19.07.2021 5 z 5

Super kniha o ještě víc super filmu. Jako dlouholetý fanda Vetřelců sem si knihu nemohla nechat ujít obzvlášť když byla za pár korun v Levných knihách. Příběh je trochu odlišný od filmu jelikož je napsaný podle první verze scénáře ale to mi vůbec nevadí. A postava Davida je moje oblíbená, ve filmu sw mi nejvíc líbila hudba, tady zase vyprávění příběhu.


aleza1
aleza1
03.05.2021 4 z 5

Téměř naprosto identické s filmem, proto si lze hodně představit. Čtivé s několika scénami navíc. Moc se mi to líbilo.

Predator666
Predator666
10.02.2021 4 z 5

Oproti filmové verzi je tu více informací, které určitě objasní více, než jsme věděli. Jinak věděl jsem ,do čeho jdu a jsem rád, že tato kniha, tento příběh vznikl.

Lobakk
Lobakk
29.04.2020 3 z 5

Od začátku jsem byl zvědavý do jaké míry kniha rozšíří a prohloubí děj filmu. A jako fanoušek vetřelce jsem spokojený. Charaktery postav jsou více rozvedeny a tak nějak příjemnější. Většina postav ve filmu mě buď nezaujala nebo mi přímo vadila (hlavně kapitán Oram). Tady jsem si je i oblíbil. Radost mi udělalo především vyprávění věnující se myšlenkovým pochodům androidů, které prostě do filmu nedostanete. Konečně jsem pochopil rozdíl mezi xenomorfem a protomorfem a několik dalších střípků příjemně doplnilo mezery vetřelčí evoluce. Pro fanouška určitě hodnotné čtení, které má tempo a nezakopává. Je o trošku odvážnější než film a dá se přečíst za jedno, dvě odpoledne.
SPOILER
Celou knihu jsem se těšil na závěrečnou scénu kdy Danielsová zjistí, že se David vydává za Waltera a ono nic.

Gematria
Gematria
24.11.2019 4 z 5

Po opětovném shlédnutí filmu bezprostředně po přečtení této knížku mohu říci, že kniha je dle mého názoru mnohem zdařilejší. Pár drobností je oproti filmu jinak, spousta maličkostí dostává díky knize hlubší význam.

frantisek8863
frantisek8863
11.10.2019 4 z 5

Jsem spokojen s pokračováním vetřelců, informacích o jejich vzniku a Davidovo "koníčku". Teď si v klidu můžu užít film.

davidurban1973
davidurban1973
08.10.2019 5 z 5

Kdysi dávno jsem viděl film, a ten mě teda vůbec nenadchl, co si vzpomínám bylo to velké zklamání.
Nyní jsem se pustil do knihy a musím říct že to je naprosto perfektne napsané scifi ze světa vetřelců. Četl jsem to skoro jedním dechem, bylo to vynikající. Dobře popsána posádka, její chování, jejich motivace i myšlenky. Zajímavý pohled a vysvětlení původu vetřelců.
Teď jsem si hned potom pustil znovu film, a musím říct, že kniha, Ačkoliv je to vlastně přepis filmu, je oproti filmu stále naprostá pecka. Film jí nesahá ani po paty.

Ronnie68
Ronnie68
20.03.2019 5 z 5

Tahle kniha mě bavila číst ... za mě top už od začátku ...

genie
genie
22.01.2019 3 z 5

Tohle pro mě bylo zklamání. Film se mi celkem líbil, kniha bohužel víc potěšení nepřinesla. Nejzajímavějšími postavami zůstali David a Walter, ostatní (paradoxně) tak nějak bez ducha ...

hnusák
hnusák
09.01.2019 5 z 5

Pro tuto knihu jsem sáhnul jakožto skalní fanoušek všech vetřelců, ať už byli na lodi Nostromo, či jinde v hlubokém vesmíru. Chtěl jsem také porovnat filmovou předlohu s tímto přepisem a myslím si, že se docela povedla. Pár věcí mne ve filmu také nebylo docela jasných, zde jsem si to vynahradil, hlavní hrdinka ve filmu mne vůbec nezaujala, neslaná, nemastná, ale zde si trochu napravila renomé. A i zde mne namíchl ten slizkej David.

MexTheTwat
MexTheTwat
06.11.2018 5 z 5

Podle mě tato knížka není pro každého. Ale zaujalo mě že si můžete celí příběh představit i když v ní nejsou žádné ilustrace.
U téhle knížky mě asi potěšila jenom jediná věc. Že knížka není stejná jako filmová adapce i když byla vydaná až po filmu.

XenaTaurus
XenaTaurus
09.09.2018 5 z 5

První dvě třetiny knihy jsou dějově identické jako film, závěr knihy je v některých detailech odlišný. Nicméně kniha je velmi čtivá, svižný děj. Pouze bych vytkla popis samotného vetřelce, který byl celkem strohý, a kdybych neznala jeho podobu z filmů, tak podle toho popisu bych si ho moc představit nedokázala. Zřejmě si autor řekl, že je zbytečné věnovat popisu více prostoru, když je postava vetřelce tak notoricky známá. Knihu ale určitě doporučuji k přečtení. V ději knihy si ozřejmíte pár sekvencí z filmu, které nebyly dokončené nebo vysvětlené.

ShamanElder
ShamanElder
14.08.2018 4 z 5

Byl jsem na vahách mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Není to tak akčí, jako předešlé všechny (ostatní) příběhy. Ale jako fanda a vyznavač Vetřelců jako lovné zvěře jsem se přiklonil k vyššímu hodnocení. Nakonec je to přeci jen začátek a tak to nemohlo být tak divoké. Nebo mohlo?

Eyghon
Eyghon
23.03.2018 4 z 5

Klasický, téměř doslovný přepis filmu, nic víc nic míň. Komu se nelíbil film, nejspíš se mu nebude líbit ani kniha. Mně se naštěstí film celkem líbil.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
06.03.2018 3 z 5

Vetřelec: Covenant, ach.
Jak je možné, aby se z dobrého filmu přepisem stala silně průměrná kniha? Snadno. Dejte to napsat Fosterovi.
Covenant, ach.
Je to jako když vezmete flašku archivního červeného, vylejete do odpadu, nalejete do ní krabičák za dvacku a nabídnete hostům s tím, že bude archiv. Protože obal říká, že to bude jízda, ale když si nalijete, něco začne smrdět. Ale přece to hostiteli neřeknete! Co když vás už příště nepozve?! Tak pijete a doufáte, že to je třeba jenom jednohubkou a ono se to zlepší. A když jste na dně druhé sklenky, řeknete si: "Vážně jsem se jenom spletl v prvním úsudku nebo mi to vypálilo chuťové pohárky?"
Jo, takhle na mě kniha působí. Je jasný, co bude dějově dál, proto jsem s knihou netřískla. Na každé straně jsem měla text, ale zároveň mi v hlavě problikávaly obrázky z filmu, protože jinak bych se unudila. Nemám zkušenost s autorem, ale takhle nudný vyprávění jsem už dlouho nezažila. Zpátky k informaci, že čtenář ví, co bude následovat v další scéně. Předpokládám, že knihu četli hlavně ti, kdo viděli film. Protože tohle je pro fanoušky. Je to pro fanoušky a zároveň proč si nevydělat něco navíc v rámci univerza. Proti tomu nic nemám. V tomhle případě jsem stále doufala, že se to zlepší (že nezlepší, protože nemůže mi bylo jasný, ale nechte mi doufání), ale do konce knihy (na dně druhé sklenky), to byl stále stejný autorský patok. Dost slov kolem toho, že byl příběh super, ale nesedl mi styl autora, co? To jsem celá já...

Vtažení do děje naprosto nulové. Už jenom začátek, kdy se členové posádky probouzí a jeden z nich zemře. Do háje, já jim ve filmu držela palce až do poslední vteřiny, přestože to bylo nereálné přežití. V knize? Napsáno jako seznam věcí, co koupit na víkend v krámě. Škoda. Ale jinak děkuji za ty dovysvětlující momenty. Ty udělaly radost. Třeba proč jsou na lodi jenom páry. Já myslela, že je to kvůli tomu, aby tam mohli nacpat tu scénu ze sprcháče! A slečna zároveň nevypadala jako coura. Tak to jo, už chápu... ;)

burianek
burianek
22.01.2018 5 z 5

I já jsem fanouškem Vetřelčí série. Na film jsem se moc těšil, bohužel jsem ale byl zklamaný. Některé postavy mi byly nesympatické, chování nepochopitelné a tak nějak vše zrychlené a zkrácené. Kromě androidí hry na flétnu, která mi naopak přišla příliš a nepatřičně dlouhá. Proto jsem si koupil knížku s tím, že se možná dozvím něco, co jsem ve filmu nenavnímal nebo špatně. Předností knihy je právě to, že si postavy můžu představit podle sebe, což je hlavně u hlavní představitelky a ve filmu velmi nesympatické, to důležité. Závěr. Kniha se mi líbila daleko víc, než film.

Israha
Israha
28.12.2017 4 z 5

V podstatě doslovný přepis filmového Covenanta, takže dějově a stylizací (už se nejedná o čistokrevnou sci-fi/horror akci, jak jsme v aliením univerzu zvyklí) to někomu sedne, někomu ne, přesně v souladu s tím, jak sedla filmová verze. Kniha přidává navíc hlubší charakterizaci postav, emotivní momenty a větší dávku tajemna při průzkumu neznámé planety, což byly aspekty, které film v menší či větší míře postrádal. Zábavné, strhující, atmosférické...jen ne tolik pohlcující, jak by si skalní fanoušek žádal. Což pro filmového Covenanta vlastně platilo taky.

ThomasRuhe
ThomasRuhe
17.11.2017 3 z 5

Foster přepsal filmovou verzi do knihy, takže těžko hodnotit samotný děj. Snad jen to, jak se mu to povedlo.Řekl bych, že to bylo vcelku dobré. Film jsem neviděl, ale získal jsem konkrétní představu o čem pojednává. 60%.

Highlander
Highlander
17.08.2017 4 z 5

Asi nejslabší z vetřelčích knih, které jsem četl.
Ne špatný - jen prostě... někdo musí být na posledním místě. A to je pro mě v tomto případě Covenant.
Děj není tak moc akční jako v ostatních knihách, trošku se dala většina věcí předvídat... ale přesto to bylo zajímavé dobrodružství a děj pěkně ubíhal.
A pár věcí mi trošku zamotalo chápaní, nevím, jestli jsem se málo soustředil, nebo co... některé věci mi prostě neseděly - podrobnosti nebudu psát, abych nespoileroval. :)
Pěkná obálka. :)
A malý bezvýznamný plus za to, že autor má rád heavy metal. :) \m/