Věnečky

Věnečky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44375/venecky-44375.jpg 4 73 15

Román je záznamem honosné svatby, která se odehrává ve starobylém venkovském kostelíku a následně na nedalekém statku. Snoubenci, jejich rodiny i sezvaní hosté patří ke společenské smetánce - advokáti, lékaři, podnikatelé. Slavnost je promyšlena do posledního detailu. Průběh dne popisuje postupně několik různých účastníků, každý vidí události jinak, každý v nich hraje jinou roli. Jejich prožitky a pocity se vzájemně doplňují, a vytvářejí tak velice plastický a přesný obraz. Pod lesklým povrchem zdánlivě dokonalé slavnosti se však v příbězích vyprávěných jednotlivými účastníky objeví mnohem drsnější skutečnost. Navzdory svému hmotnému zajištění je jen málokterý z hostů skutečně šťastný. Řeší traumata rodinného života, svázanost společenskými konvencemi, pomstychtivost a závist i staré "kostlivce ve skříni", kteří jsou dílem všudypřítomného pokrytectví.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Host
Originální název:

Une pièce montée , 2006


více info...

Přidat komentář

vikaa
10.02.2024 4 z 5

Neotřelý nápad, kdy se během jedné svatby dozvídáme o jednotlivých účastnících svatby možná až příliš. Vypravěči jsou hosté svatby a je zajímavé, jak každého zaujme něco jiného. Někdo pozoruje svatební obřad a baví se na hostině, druhý sleduje své osobní cíle a třetí pochybuje a doufá...Zpočátku nesympatická nevěsta si to u mě vylepšila až v poslední kapitole:-) Nechte se překvapit!!!

Shimy
04.12.2020 2 z 5

Zajímavě pojatá kniha. Některé pohledy a příběhy hostů zaujaly víc, některé zase míň.


Pechule
27.07.2020 3 z 5

V mém hodnocení této knihy by byly 4 hvězdy moc, tři je málo a půlky dávat nejdou, což bych v tomto případě uvítala. Nečte se špatně, ale není ani dechberoucí. Zajímavý nápad napsat knihu pojednávající o jedné svatbě a různých pohledech a pocitech vybraných hostů.

dagsvob
05.02.2020 5 z 5

Moc mě to bavilo. Taková sonda do osudů a myšlení několika účastníků jedné svatby.

MOu598
03.09.2018 3 z 5

Zajímavý nápad popsat svatbu, existující, vznikající a končící vztahy z pohledu devíti různých lidí - převážně žen. Popsány různé povahy. Ale něco mi tam chybělo, připadalo mi to vše takové plytké - jiné slovo mne nenapadá.
Ale zajímavé. Lehce se čte.
Citát:
"Nechá to na náhodě a bude doufat, že náhoda není blbec."

nikitaguza79
02.03.2018 5 z 5

Krásně se četla,jsem z knížky nadšená!!!

Corly
18.05.2017 5 z 5

Taky se mi líbilo, milé, i vtipné i dojemné i k zamyšlení. Příjemná knížečka a i hezký obal! :-)

bookcase
07.09.2016 5 z 5

Líbilo se mi to. Skvělý nápad s propojením jednotlivých povídek.

Lost Soul
04.03.2016 4 z 5

Příjemné překvapení. Moc se mi líbilo prolínání příběhů, že jste v každém objevili něco, co nějak osvětlilo to, co se už stalo nebo naznačilo, k čemu dojde.

Popelllka
12.07.2014 5 z 5

Pro mě příběh o tom, že nic není takové, jak se tváří, a že vše má nějakou skrytou příčinu. Bavilo mne odhalovat malá zrnka pravd v devíti prolínajících se příbězích a moci nakouknout pod pokličku jedné spořádané rodiny, kam se nikdo jen tak nedostane.

Marčullkas
12.02.2014 5 z 5

Citlivě napsaný příběh devíti osob, které se účastní svatby. Každý příběh se mi svým způsobem zalíbil. Libovala jsem si různých pohledů na onen dokonalý den. Každý z nás tvoří svým životem příběh . . .

Hřibče
10.06.2013 4 z 5

Svatební den z pohledu devíti postav, už jen toto slibuje poměrně zajímavý čtenářský zážitek. Na své si přijdou převážně milovníci paralelních dějů, kdy se například dojmy z jedné události dozvídáte z pohledu několika různých aktérů, a to od neteře, která jde své tetě Berenice na svatbě za družičku, přes oddávajícího kněze až po samotnou nevěstu a jejího ženicha.
Děj začíná od malé Pauline, neteře nevěsty a vypadá téměř až idylicky. Po přečtení prvních pár odstavců však pochopíte, že autorka čtenáři nebude servírovat pouze pěkné věci a načančaný děj. Naopak jej nechá nahlédnout nejen do nitra postav, kde se mezi sebou bije touha zachovat si dekorum, styl a eleganci s pochybnostmi a křivdami minulosti, ale poukáže i na ryze měšťácké chování a snobismus.
Je velmi pravděpodobné, že některé postavy vám budou sympatické více, jiné méně, každopádně vás však zaujmou a k některým se budete časem i vracet (minimálně ještě při čtení knihy, abyste si zpětně přečetli, jak se v tu chvíli chovala jiná postava ;).

Judy24
04.10.2012 3 z 5

Nejdřív to vypadalo moc hezky, začetla jsem se a těšila na ten úžasný velký zvrat, který měl přijít na konci knihy (minimálně mě na něj navnadily věty z recenzí, co byly otištěné na zadní obálce).

Autorka vážně skvěle popisuje charaktery, ale asi v polovině se člověk nemůžu zbavit dojmu, že to nemá žádný vysoký cíl, který by to všechno nějak změnil, je to prostě jenom spousta kvalitně rozepsaných charakterů a víc ani ťuk. Orientovat se ve všech jejich jménech a vztazích je navíc prakticky nemožné.
Závěrečné "odhalení" pak absolutně nefunguje. Nemá to tu pointu, na kterou jsem se těšila. Ze začátku to není špatné, ale otázka je, jestli to stojí za to dočítat...

rose
09.01.2012 4 z 5

Jedna událost pohledem různých zúčastněných, krásně propletené do sebe, navazující jeden na druhý... Dojemný konec, hezké čtení.

misssicccka
03.12.2010 4 z 5

Hezky propracované, propojené, souvislé, smysluplné a lehce plující...výborná psychologie postav.

Štítky knihy

svatba

Autorovy knížky

Blandine Le Callet
francouzská, 1969
2010  73%Věnečky

Kniha Věnečky je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst25x
Chci si koupit2x