Velký géz

Velký géz https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95362/bmid_velky-gez-ZyL-95362.jpg 3 20 7

Historický román z doby nizozemského protihabsburského odboje v 16. stol., kdy jeho nositeli byli námořní a lesní gézové. Hrdinové díla, hrabě Hendrik van Brederode - Velký géz - (zemř. 1568) a jeho sekretář, prožívají válečná a milostná dobrodružství, setkávají se s historickými osobnostmi své doby a jsou svědky života a neokázalého hrdinství lidu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

De grote geus , 1963


více info...

Přidat komentář

m_martina
05.07.2022 3 z 5

Tak tato kniha se mi nečetla dobře. Zdlouhavé popisy nejsou to, co bych vyhledávala. Lépe tedy hodnotit nemohu.

ludek.n
04.07.2022 3 z 5

Fabriciův román Velký géz popisuje osudy hraběte Hendrika van Brederode, jednoho z vůdců povstání proti španělské nadvládě v Nizozemí v 16. století. Vedle tohoto bodrého obra s plavou bradkou máme tu čest seznámit se i s jeho mladým sekretářem Floorem den Duyfem, princem Vilémem Oranžským, hrabětem Egmontem, Filipem van Hoornem, místodržitelkou Markétou Parmskou a samozřejmě s celou plejádou dalších historických i vybájených postav. Jak zmiňuje Josef Polišenský v doslovu, kniha je napsána „vkusně a v podstatě je věrná historické skutečnosti“. Mně trochu vadila nezaostřenost hlavních hrdinů a konečně i dějinných zvratů. Brederode je tak trochu postava z plakátu, ceněná a oslavovaná, pro čtenáře ale těžko uchopitelná. Ani mladičký Floor den Duyf nedokáže na svá bedra vzít otěže příběhu, tím spíše, že v některých chvílích z dějové linky dokonce úplně vypadává. Ostatní jsou pak sekundanti, kteří sice zasahují a ovlivňují události, ale nejsou rozhodující silou, která by na sebe strhla pozornost. Nizozemská revoluce v podání Johana Fabricia tak zůstává více dvourozměrným leporelem, než prostorovou diorámou, která by uchvátila a nepustila.


JankoStirbey
16.12.2020 4 z 5

Hodnotiť túto knihu z historického hľadiska mi neprináleží, nakoľko tieto zemepisné aj dejepisné končiny sú pre mňa neznámou. Vďaka nadaniu Floora a určitej náhode sa čitateľ postupne dostáva do centra revolučného diania v Nizozemsku. Štýl akým sú popísané dôvody tejto vzbury mi vyhovoval a myslím si, že vcelku postačuje pre ďalšie chápanie. Brederoda som spočiatku bral ako fantastu s množstvom rečí, ktorý robí len žartíky, no nakoniec sa z neho vykľul jediný muž schopný činov, možno práve vďaka určitej zasnenosti. Do knihy som sa vžil, inkvizíciu som nenávidel, Filipom opovrhoval, nizozemskú šlachtu preklínal za otáľanie a Bredoroda ľutoval, hoci pri ľuďoch s jeho povahou sa podobný výsledok bohužiaľ dá očakávať.

85098211
05.11.2017 3 z 5

Tohle byla druhá autorova kniha, kterou jsem si vybrala. Pokud jde o zvolené téma, nedá se autorovi nic vytknout. Také zde jsem byla na začátku knihy nadšená a námět se mi zdál být zajímavý. Ale i tady autor stále sklouzává do nezáživných až nudných pasáží. A to je opravdu velká škoda. Asi si už žádnou další jeho knihu nepřečtu...

jadran
27.08.2017 3 z 5

Zamlada, kdy nebyl internet a informace člověk sbíral, kde se dalo (ty oficiální historické knihy, kterých byl ve srovnání s dneškem zlomek a byly psány podle jedné jediné a to jediné správné - ano marxisticko-leninské šablony) a tak jsem po knize holandského autora, který na pozadí života měšťanského mladíka Floora líčí úvodní fázi tzv. nizozemské revoluce s chutí sáhl. Úvodní fáze oné revoluce je podána celkem srozumitelně a nechám-li stranou celkem běžné příhody Floora, pochopil jsem, proč vlastně rebelie vzešlá z dnešní belgické půdy nakonec zvítězila pouze na severu. Pro mně byl hlavním hrdinou onen Velký géz - Henrik von Brederode, nicméně jeho osoba byla shodou okolností symbolem vzpoury, ale zároveň neschopnosti onu vzpouru dotáhnout někam dál a přetavit ji v něco v té době naprosto nového, což byly nakonec ty Spojené severní provincie, které v nepřehledném a zvratů plném konfliktu získali nezávislost a vytvořily alespoň na čas nejpozoruhodnější stát určitě v Evropě (a možná v té době i na celém světě). Nicméně, celá ta událost se táhla přes padesát let a chtěl-li autor popsat nějak celou tuto epochu, pak bylo chybou vsadit na Brederoda a hlavního hrdinu, jeho mladého sekretáře. Kniha je nesporně čtivá, ale svým pojetím historické prózy má asi blíž k Jiráskovi než ke Kaplickému. Takže kdo chce pochopit, co se "tam" vlastně stalo, doporučuji (a nejen kvůli této etapě) skvělé dějiny Nizozemí od Hana van der Horsta.....

marimari
11.09.2016 3 z 5

Byla to druhá kniha od tohoto autora, kterou jsem četla. I když mám ráda historické romány, zrovna tohle téma mě příliš neoslovilo. Na Tajný deník čínské císařovny určitě nemá! Nicméně zkusím další.

Fefin Lišák
10.10.2012 3 z 5

Po knize jsem šáhl spíše náhodou. Jako čtenáře historických románů mě k žánru sice tíhlo, na druhou stranu jsem neměl žádná převeliká očekávání. Knížka v některých aspektech překvapila, v jiných nezklamala, jindy ji tvořily pasáže jalové a nezajímavé. Přece průměrné hodnocení nezasluhuje. Už jen za vcelku povedené nastínění událostí, jež nejsou v Čechách moc známé. A taky za některé úžasně vylíčené pasáže a stylistické obraty, které mě dokázaly nadchnout, pobavit i rozesmát.
Příběh je vcelku prostý. Hlavní postavou je (alespoň do půlky knihy) měšťanský synáček Floor vyrazivší do světa na zkušenou a nakonec upíchnuvší se u Velkého Géze, Hendrika van Brederode, jehož prostřednictvím se setkáváme s postavami jako Vilémem Oranžským, hrabětem Egmontem a admirálem Hoornem a jinými figurami dění před slavnou buržoazní revolucí podkresluje barvitá mozaika náboženských a etnických střetů v Holandsku vévodkyně Markéty Parmské a kardinála Granvella, zobrazené nálady lidu a atmosféry doby. Slibné historické pozadí mi kazilo snad možná až příliš despotické a mystické ztvárnění krále Filipa II. Ovšem vzhledem k národnímu cítění autora není divu.
Jalová beletristická pasáž mladého Floora - vrcholícími zaláskovanou pasáží na loďce křižující holandské kanály - naštěstí ustupuje postavám a dění přece jen zajímavějšímu. Čím dál více prostoru se dává politice, dějinám, tlachání a politikaření nad korbelem piva, příběh strhují historické události jako podání petice proti zostřené inkvizi, myšlenky vzniku hnutí gézů, odvolání Granvella, povstání proti Markétě Parmské … a měšťanský synáček Floor vyklízí pole postavě daleko zajímavější, hýřivější a zábavnější – právě Velkému Gézu Hendriku van Brederode.
Příběh sám je ukončen událostmi před bitvou u Rheindalenu, kde vojska Viléma Oranžského porazila oddíly vévody z Alby, a která je považována jako začátek ozbrojeného osmdesátiletého povstání nizozemských provincií proti Španělské nadvládě.

Kniha pro mě – jako čtenáře mající v oblibě historická vyprávění a historické romány – nebyla špatná. Nebyl skvělá. Ale nebyla špatná. Zejména její druhá půle, kdy zpočátku poněkud plitký příběh začal gradovat. Velké plus má u mě sám Velký Géz. Postavu Hendrika hodnotím jako úchvatnou, neboť mám rád onen typ nezkrotných, hýřivých a nepoddajných lidí, které neustále srší vtipem, provokují a dělají si šprťouchlata z kde koho. Vedle historického pozadí je kniha prošpikována i řadou vtipných momentů a rozhovorů, kdy jsem se upřímně nasmál. Přečetl jsem ji svěže a bez rozmrzení. Na druhou stranu ... pro toho, koho nezajímá buržoazní revoluce ... jsou lepší knížky.