Velkolepý plán

Velkolepý plán https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79136/bmid_velkolepy-plan-0gl-79136.jpeg 4 70 12

Hawking a Mlodinow ve své knize přístupným esejistickým stylem hledají odpověď na otázky, které připomínají spíše filozofické pojednání než kosmologický výklad: Proč jsme na světě? Proč vlastně vůbec něco existuje? Jak to, že je vesmír tak přesně vyladěn, že je možné, abychom v něm mohli žít? A nestojí za tím nějaký velký záměr svrchovaného tvůrce? Tyto základní otázky o podstatě vesmíru a samotné existence pojednávají za pomoci nejnovějších fyzikálních poznatků.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda , Vesmír

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

The Grand Design , 2010


více info...

Přidat komentář

MiJant
07.08.2023 4 z 5

Trošku z iného súdku: kniha ma veľmi zaujala, i keď nie som kvantový fyzik, aj tak podaná veľmi svojsky a ohľaduplne k teologikom aj sympatizantom všeobecnej teórie relativity, i ked v tomto prípade aj M-teórie.

tlllk
02.09.2020 3 z 5

Moje pochopenie končilo pri akváriovej rybičke. Pravdepodobne mi chýba dostatočná fyzikálna príprava na hlbšie pochopenie, ale prišlo mi to strašne prekombinované, na to že to malo byť jednoduché.


Greenfingers
04.08.2020 4 z 5

Autoři v této knize vychází z vědeckých hypotéz svých renomovaných předchůdců (Newton, Einstein, Faynman a další). Na základě těchto teorií vyvozují závěry, které nepřiznávají Bohu žádné zásluhy při vzniku vesmíru/ů.
Kniha má popularizační charakter. Je oproštěna od jakýchkoliv vzorečků, což jí činí přístupnou i pro čtenáře, kteří se ve vědě příliš neorientují.

LordByron
31.07.2020 4 z 5

Jedna z najfilozofickejších Hawkingových kníh myslím...A možnoani Stručná historia ma neinšpirovala k toľkým úvahám...

DavidGreňa
27.01.2020 4 z 5

Neviem si pomôcť, ale pri čítaní tejto knihy som sa len stále viac uisťoval o existencií Boha a to pritom sa autor snaží touto knihou povedať, že pri stvorení vesmíru nie je Boh potrebný. Dobrá kniha, ale čítanie je výrazne náročnejšie na pochopenie oproti stručnej histórii času a vesmíru v orechovej škrupine. Podľa mňa názov knihy je trochu nepresný. A rovnako, ako je nižšie spomenuté, kniha neprináša skoro nič nové. Preto dávam štyri hviezdičky.

PeterPetrik
27.04.2018 5 z 5

Stručne a zaujímavo napísaná, rozoberá vývoj modelov chápania sveta, menej už rieši filozofické implikácie.

Akana
14.02.2016 4 z 5

V porovnání s jinými, podobně zaměřenými knihami, s nimiž jsem se zatím setkal (v čele s Elegantním vesmírem), je tohle tak trochu "letem světem". Relativně řídce sázený text a množství atraktivních ilustrací určitě nevyděsí váhající a přitom zvědavé laiky a lépe přitáhne jejich pozornost, což je záslužný záměr. Ti zkušenější se ale z Velkolepého plánu dozvědí jen málo nového. Na druhou stranu tyhle věci rozhodně stojí za to si čas od času osvěžit, takže ani pro jeden druh čtenářů to není ztráta času.

Rubas
29.07.2015 4 z 5

Knížku jsem dostal bohužel v Čj a proto ji i tak hodnotím. Téma super, ale ten překlad je šíleně nepoutavý. Originál je mnohonásobně lepší.

endroo25
22.03.2015 4 z 5

Po shlednuti filmu Teorie vseho jsem se rozhodl, ze si neco od Stephena Hawkinga prectu. Moc zajimava knizka, ktera me seznamila s nejnovejsimi poznatky o vesmiru

radoslav8450
29.01.2015 3 z 5

Zaujimava tema, mal som vyssie ocakavania ku kvalite textu (zeby preklad?).

vitek.sk
07.01.2015 4 z 5

Zajímavá kniha, ačkoli je, jak už bylo zmíněno níže, dosti podobná Stručné historii času. Ovšem i tady Hawking srozumitelně vysvětluje moderní fyziku a je tedy možné knihu doporučit laikům. Jednu hvězdu dolů dávám za poslední kapitolu, která se mi moc nelíbila. A také za to, že opravdu moc nového nepřinesla.

Chogori
02.12.2011 4 z 5

Velkolepý plán je velmi podobný Stručnější historii času. Řekla bych, že tak 2/3 obsahu těchto dvou knih se shodují, což pro mě bylo asi hlavní mínus (i některé obrázky jsou velmi podobné). Oficiální obsah knihy je poněkud matoucí - primárně v knize nejde o filozofii, ale o fyziku. Velká část knihy je věnována vysvětlení duality částic a vlnění, teorie relativity, kvantové fyziky aj. (stejně jako v Stručnější historii času). Další věc, co mi trošku při čtení vadila, byli poněkud trapně vyznívající pokusy o vtipné poznámky. Ale dost kritiky. Původně jsem chtěla při hodnocení dát hvězdičky 3, ale uvědomila jsem si, že hlavním důvodem je právě podobnost se Stručnější historií času. Ovšem je jasné, že pro účely knihy je nutné např. principy kvantové fyziky vysvětlit. Nelze předpokládat, že všichni čtenáři znají předchozí Hawkingovu tvorbu nebo že si potřebné znalosti pamatují z hodin fyziky... Navíc opakování přece jen není na škodu a stále kniha přináší několik nových úvah a informací. Hawking má talent podat složité věci (a že je vesmír sakra složitý) pochopitelně a zajímavě, vše je doplněno pěknými a názornými obrázky, vše na křídovém papíře, takže to i dobře vypadá... Zkrátka pokud jste nečetli Stručnější historii času (nebo nějaké jiné podobné knihy) a zajímáte se, proč je vesmír takový jaký je, nelze knihu nedoporučit. Ovšem těm, co se ve fyzice a kosmologii více pohybují, asi Velkolepý plán nepřinese nic nového (i když to nemůžu dost dobře posoudit, poněvadž do této skupiny rozhodně nepatřím)

Štítky knihy

vesmír

Autoři knihy

Stephen William Hawking
britská, 1942 - 2018
Leonard Mlodinow
americká, 1954

Kniha Velkolepý plán je v

Právě čtených6x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce82x
Chystám se číst97x
Chci si koupit38x
dalších seznamech1x