Veleobři oceánů

Veleobři oceánů https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68784/mid_veleobri-oceanu-KY1-68784.jpg 5 15 3

Bitevní lodi a křižníky ve faktech i legendách. Tato kniha pak obsahuje na dva tucty nejbizarnějších a nejdramatičtějších, potréty těch bitevních lodí a křižníků, jež se staly legendami, v bitvách vychýlily váhy světa, nebo znamenaly technický zlom. Každá kapitola je uvedena dvoupohledovým plánkem v jednotném měřítku 1:1440 a doplněna nákresy, fotografiemi a tabulkami s technicko-taktickými daty. Čtyři sta let trvalo, než vývoj lodní techniky dospěl k bitevní lodi a k obrněnému plavidlu s těžkými děly. Přesně čtyřicet let v první polovině 20. století pak stačilo, aby bitevní loď typu dreadnought dosáhla svého zenitu a pádu. Snad i proto žádný jiný válečný stroj nejitřil lidskou fantazii jako právě tito čtvrt kilometru dlouzí obři, zakutí do pancíře o váze tisíců tun a vyzbrojení obrovitými děly s dostřelem na desítky kilometrů. Jenom na krátkou dobu byly dreadnoughty a superdreadnoughty rozhodujícím nástrojem vlády nad světem, ale přesto se stačily stát mýtem a věčnou pýchou loďstev, jež je měla ve své výzbroji. Téměř každý z těch asi 70 typů, od Dreadnoughtu z roku 1906 až po Vanguard v roce 1946, má osobitou historii, svůj příběh, který by stál za vyprávění.... celý text

Přidat komentář

Michal1992
19.09.2019 5 z 5

Úžasná kniha přeplněna informaci a fakty, nebál bych se ji označit za povinnou literaturu pro čtenáře, které zajímá první a druhá světová válka.

Perseus
20.05.2018 5 z 5

Výborná kniha o největších lodích od Velké války až po dobu těsně po druhé sv. válce. Velmi podrobně jsou popsány konstrukce jednotlivých typů a jejich osud včetně méně známých faktů. Najdete zde nejznámější lodě své doby jako Dreadnought, Hood, Jamato, Bismark až po ty méně známé jako Viribus Unitis, Vanquard atd. Kniha je řazena do kapitol podle jednotlivých lodí včetně 3 pohledových výkresů, 3d modelů některých částí až po řezy.
Vřele doporučuji všem zájemcům o námořní válku.


jakub87
11.03.2013 4 z 5

Vcelku pěkná kniha o těch nejznámějších bitevních lodích, všech národů, s plánky, s fotografiemi.