Věčně zpívají lesy / Og bakom synger skogene
Autor: Trygve Gulbranssen
První kniha třídílné rodové ságy o zakladateli svobodného rodového statku od norského klasika líčí dávné zvyky norského venkova a tvrdý zápas lidí o existenci.
Příběh Daga Bjorndala, vnuka bývalých medvědobijců, hrdého a nesmlouvavého muže, spjatého s tradicemi svého kraje, je příběhem lásky k ženě, přírodě i životu. Obyvatelé statku žijí ve svém odloučení jinak, než lidé v nedalekém selském kraji, denně zápasí s drsnou přírodou a svou obživu dobývají ze země těžce a s úctou. Okolní příroda, krutá, ale nesmírně krásná, ovlivňuje každodenní život na statku rozhodujícím způsobem a lidé se jejímu rytmu podřizují s přirozenou pokorou. (méně textu)
Žánr: Literatura světová - Romány
Rok vydání: 2000, počet stran: 268 (více)
Nakladatelství: Motto
Překlad: Jiřina Vrtišová, Oldřich Liška
Rok vydání originálu: 1996
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 80-7246-059-5
Komentáře knihy Věčně zpívají lesy:

"Ať člověk zápolí se sebou sebevíc, přece v něm zůstávají temné hlubiny, až z nich jde strach." Velmi pěkně rozebrané téma touhy po moci a pomstě, postupně se měnící v uvědomění, že to neplodí nic dobrého a je třeba vlastností "lidských" - přívětivosti, naslouchání druhým a nezištnému pomáhání. Také mě zaujala myšlenka, jak majetně chudí lidé musí žít často v názorové nesvobodě, aby vůbec přežili. Kdo nezastává názor svého pána, ten ho brzo ztratí. A to vlastně platí i v dnešní kmotrovské společnosti. (22.04.2012)
Prvú časť trilógie som čítala na chate na Kysuciach, krásna zhoda náhod. Je to nádherná kniha, postavy perfektne vykreslené, druhá časť smutná a s poslednou vetou tretej úplne súhlasím "Niet inej cesty... okrem Krista." (31.03.2012)

Klasická rodová sága. Kolik takových příběhů literatura zná? Já mám tedy radši ty malé české "Borny a Nedobyly"..... (31.08.2011)

Tahle knížka se mi dostala do ruky před lety, když jsem chtěla studovat skandinávské jazyky na univerzitě. A tak jsem četla všechno skandinávské, co bylo tehdy k mání. Nečekala jsem nic a dostala jsem hodně. Úchvatné, ÚCHVATNÉ!!! (16.02.2011)

Tato sága na mne zapůsobila jako nějaké zjevení a úplně mne uchvátila. Nezvyklé prostředí, neobvyklý příběh a neobyčejné postavy. (20.11.2010)

Trygve Gulbranssen
(1894 - 1962)
Norsko
- Věčně zpívají lesy (2000)
- Vane vítr z hor (2001)
- Není jiné cesty (2001)
- Vane vítr z hor / Není jiné cesty (1970)
- Věčně zpívají lesy, Vane vítr z hor, Není jiné cesty (2009)