Ve stínu Kaktusu

Ve stínu Kaktusu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14671/ve-stinu-kaktusu-14671.jpg 4 30 8

Román Ve stínu Kaktusu začal vycházet počátkem roku 1948 ve Svobodném slově jako román na pokračování – jeho vydávání však bylo zastaveno a knižní podoby se dočkal až v roce 1990. Román Ve stínu Kaktusu sice není postaven na magii, zato v občanstvu republiky Hodoquasské poznáváme sami sebe. Jaroslav Žák pod záminkou popisu dějin vzdálené země úspornými, ale patologicky přesnými tahy štětce své obrazotvornosti popisuje peripetie české společnosti od osmnáctého roku až do roku 1948. Fiktivní jihoamerická republika, španělsky znějící jména a fantaskní reálie ovšem nezabraňují v tom, aby čtenář poznal řadu postav naší kultury a politiky té doby. A najednou… najednou zjišťujeme, že Žákův parodický a satirický pohled nám ukazuje modly v negližé, ukazuje nám je tak, jak se o nich v oficiálních publikacích nedočteme. A v jeho podání vidíme, že každá doba si vybírá jen kus pravdy, a nezáleží na tom, zda tyto „oficiální“ publikace byly vydané v roce 1936, 1942, 1949, 1965, 1972 nebo 1995.... celý text

Přidat komentář

medlovice
04.05.2023 5 z 5

Páni tohle jsem četla tak před patnácti lety !! Jěště ted si pamatuju , jak mě kniha bavila.

Naďa2411
18.04.2023 5 z 5

Pane spisovateli teda smekám. Když jen pomyslím v jaké době bylo toto dílo psáno, škoda jen, že se autor nedožil knižní podoby vydané až v roce 1990. Akniha pobaví, ale zároveň je i k zamyšlení nad naším hodoquasským národem. Autor pro název knihy přesně trefil symbolickou rostlinu kaktus - neboť jsme drsný národ, jak píše. Mrzí mě, že si kniha nenašla více příznivců, ale koukám, dnes jsem dvě.


monika4525
18.04.2023 5 z 5

Podle mne naprosto geniální dilo, aplikovatelné i na dnešní dobu. I audioknihu pan Litera načetl velmi pěkně.

Jaruš7
04.04.2023 5 z 5

Audiokniha - obdivné dílo.
Poznat autorův životopis před četbou, jenž je obrazem osobnosti, je výhodný bonus.
Dnes by na to koule neměl asi nikdo.
Dobová satira v unikátně bizarním hávu.
Národ kanibalů - rasy vyvolených, (hnědého moru), ve vývoji času své doby, soupeří o vládu v malé zemičce, ne nepodobné té naší, v Jižní Americe mezi pralesem a kaktusy.

Podařený, náročný a skvělý počin odvahy.

Rup
28.12.2020 4 z 5

Jen je podivno, že autora komunisti hned po první kapitole nepopravili. Jinak výborné a především moderní autoři a překladatelé (ti obzvláště) by neměli dostat šanci, dokud neprostudují jazyk a větnou skladbu Žákova díla.

Merlinit
10.08.2019 4 z 5

Skvostná satira. Špatně se čte, ohromné množství postav, děj místy nepřehledný, ale fakt skvostný kus!

bob9249
17.07.2016 4 z 5

Oproti "Konec starým časům" to bylo pro mě trošku zklamání. První dvě kapitolky, které popisují historii Pivadorů "za starého Španělska" jsou skvělé. Později už je těch postav trochu hodně a měl jsem co dělat udržet pozornost. Ale od přečtení nechci odrazovat, pořád tam je dost komických míst a postav, které za to stojí.

//Tehdá vypukl mezi obyvatelstvem citelný nedostatek soli. A tu, pánové - neuvěřitelno - přicházeli dívky, ba i vdané paní a nabízely svá těla za špetku soli. My jsme jí, bohudík měli v naší zásobárně dost a dost. A tak jsme tehdá přišli o čtyři vagóny soli."

MayB2
28.04.2016 5 z 5

Stále aktuální postřehy ze života národa českého (hodoquaského), psané krásným vtipným jazykem.

"Nachmelivše se řádně, teskní hodoquaští po oněch dávných časech, kdy prý jejich země oplývala mlékem a strdí. Neznámo, proč jim tyto dvě pochutiny představují zdroj blahobytu, protože mléko nepijí od šestého roku dětského věku a co je to strď tam nikdo neví. Toliko učenci tuší, že je to asi med, ale medu nepožívají, dávajíce přednost vepřovému."

"Žena hodoquaská se vdává, aby se stala milostpaní a aby její přítelkyně zíraly. Proto je svatba sama slavností stejně významnou jako promoce, korunovace, defenestrace nebo něco podobného."