Ve stínu člověka

Ve stínu člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69287/bmid_ve-stinu-cloveka-Nmo-69287.jpg 5 51 8

Anglická badatelka se v knize zaměřuje na pozorování a studium života šimpanzů v Gombském národním parku v Tanzanii. Poutavé vyprávění, shrnující výsledky desetiletého pozorování, provázejí dokumentární záběry.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

In the Shadow of Man , 1971


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
02.03.2023 5 z 5

Tak mě momo 01 inspirovala, prostřednictvím svého komentáře a dojemného videa, sáhnout po knize Ve stínu člověka. A opravdu jsem si to užila. Paní Goodallová je úžasná žena, která kladně ovlivnila a ovlivňuje ve svých 89 letech život na naší planetě. Chrání to nejcennější, co máme, divokou přírodu. Prostřednictvím své knihy poukazuje na na zvyklosti, chování a postavení šimpanzů v jejich společenské hierarchii. Během svého života navázala se šimpanzy kontakt a a studovala v terénu rozdílnosti různých jedinců. K tomu bohatá fotodokumentace. Kniha nutí k zamyšlení jakým způsobem se člověk chová k divoké přírodě, ke zvířatům - Člověk, který stojí na nejvyšším stupni v žebříčku vývoje . Všichni si zcela jistě uvědomujeme, že pro většinu z nás odpověď vůbec nedopadla dobře, jsme daleko víc agresivní jak zvířata, ubližujeme jim i naší Planetě a docela se míjíme svým posláním. V každém ohledu svou honbu po moci a bohatství bychom měli zastavit dřív než bude pozdě. Knihu doporučuji a neměla by chybět v každé knihovničce jako připomenutí smyslu života.

MonasZ
29.12.2022 5 z 5

Kniha skvělá jako každá jiná od Jane Goodall. Pokud chce někdo sáhnout po něčem naučném, tak u této knihy se rozhodně nudit nebude.


haki34
19.10.2020 5 z 5

Tohle bych chtěla zažít. Prožít...fakt jsem se sekla povoláním ;) že já jsem na podobné knížky nenatrefila na základce, když jsem se rozhodovala, kam se vydat v budoucnosti...no, aspoň mám to sledování zvířat a etologii jako koníčka :)
Krásná knížka, přibližující nám inteligentní lidoopy..po pár stránkách s Jane a její tlupou začínám na ně myslet v průběhu dne. Přemýšlím o nich..co asi dělá Flo ? co Fifi ? a David Šedovous ? co Michal ? a starý McGregor ?
Klobouk dolů před Janiným výzkumem a vším, co dokázala v džungli..za ta léta práce, která jí byla koníčkem zároveň. Splněný sen.. S každou stránkou letím vpřed a zároveň lituji chvíle, kdy se s šimpanzí partou budu muset rozloučit. Napsáno realisticky, bez příkras. Ano, jsou milí..jsou kontaktní. Ale také masožraví. A disponující až nelidskou sílou (no jo, vždyť to jsou také šimpové;)) a také inteligencí, kterou se nebojí použít. Dozvěděla jsem se o šimpanzech spoustu věcí. Děkuji. A i když to nebylo vždy lehké čtení (třeba epidemie dětské obrny), dalo mi hodně. Ráda se ke knížce vrátím. ...a asi ji potřbuji i do knihovny ;)
P.S. kromě textu nechybí černobílá i barevná bohatá fotodokumentace.
Doporučuji !!!

Peršanka
19.11.2018 5 z 5

Skrze tento text jsem mnohé pochopila o lidech. Jsme jedné krve, oni i my.

pajaroh
02.12.2017 4 z 5

Jane Goodallovou, stejně jako Diane Fosseyovou, obdivuji jako člověka, bioložku a v neposlední řadě i jako schopnou autorku, která dokáže příjemným způsobem laikům přiblížit detaily etologie primátů. Je pravda, že kniha Gorily v mlze mě oslovila více, nejspíš je to silnými emocemi, které do ní Diane Fossey vložila. Každopádně se skláním před tím, co obě autorky dokázaly.

whack
22.07.2017 5 z 5

Až pri čítaní tejto knihy si človek možno skutočne uvedomí, ako málo sme o primátoch vedeli ešte pred polstoročím. Jane Goodall je práve jedna z tých osôb, ktorých štúdie sa zaslúžili o rozšírenie povedomia o rozmanitom živote a inteligencii primátov a iných zvierat, vďaka čomu sa na nich už zďaleka nepozeráme tak povrchne a zakladáme spolky na ich ochranu.

Žlutotemenný
10.04.2017 4 z 5

Kje už vlastně velmi stará a tak informace v ní nejsou vůbec aktuální. Dnes už jsou kvalitnější pozorování a dáky novým přístrojům i mnohem podrobnější. Jinak je to však velmi povedená studie, která určitě měla ve své době úspěch.

Muflonius
15.09.2013 5 z 5

Je to kniha, jež laskavým způsobem přibližuje svět šimpů. Autorka v ní odhaluje svou lásku k přírodě a zkušenosti s "nelidskou kulturou". Její nadšení z knihy přímo sálá. Každého, kdo má rád přírodu a obdivuje se jejím zázrakům, tato kniha zaujme. Je velmi čtivá, plná překvapivých pozorování, která uvrhnou vaši mysl do úvah o vyjímečnosti člověka. Po dočtení jsem knihu odložil s pocitem příjemného prožitku a to podle mne znamená kvalitní literaturu.